Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Similis simili gaudet

2014.05.22. 08:19 bbjnick

„Egyezmény az emberi jogok és
alapvető szabadságok védelméről
Róma, 1950. november 4.

(...)

3. CIKK

Kínzás tilalma

Senkit sem lehet kínzásnak, vagy embertelen, megalázó
bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni.

(...)”

(www.echr.coe.int/Documents/Convention_HUN.pdf)

Olvasom: „Magyar Lászlót három rendbeli gyilkosságért, tizenkilenc rendbeli rablásért, négy rendbeli súlyos testi sértésért és más bűncselekményekért nyolc évig húzódó büntetőeljárás után 2010-ben ítélték jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre, azaz az ítéletben kizárták a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét. A férfi azért fordult az Európai Emberi Jogi Bírósághoz, mert szerinte sérti az Európai Emberi Jogi Egyezmény 3. cikkét, az embertelen, megalázó büntetés tilalmát, hogy még az elvi lehetősége sem áll fenn a szabadulásának.

A kormány a strasbourgi bíróság előtt azzal érvelt, hogy ez nem így van, hiszen az elnöki kegyelemnek köszönhetően a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés esetén is fennáll elméletileg a szabadon bocsátás lehetősége, és ezt a körülményt egy korábbi ítéletében a Bíróság már a szabadon bocsátás elvi lehetőségeként értékelte. Harmadik félként bekapcsolódott a perbe a Magyar Helsinki Bizottság is: a szervezet arra hivatkozott, hogy az elnöki kegyelmet nem lehet tényleges szabadon bocsátási lehetőségként értelmezni, és egyébként is nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki ilyen kegyelemben részesül.

A bíróság az ítéletben áttekintette a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztéssel kapcsolatos korábbi ítélkezési gyakorlatát és megállapította: amennyiben a nemzeti jog nem biztosít legalább elvi lehetőséget az életfogytig tartó szabadságvesztés felülvizsgálatára és a elítélt szabadon bocsátására, akkor sérti az Egyezmény 3. cikkét. Az ítélet hangsúlyozza: ez nem jelenti azt, hogy ténylegesen szabadon kellene engedni az elítélteket, de ennek legalább a lehetőségét meg kell vizsgálni. A bíróság azt is kimondta: az elnöki kegyelem nem tekinthető ilyen felülvizsgálatnak, mert ettől még az elítéltek nem tudják, hogy milyen feltételeket vizsgálnak, ami alapján esetleg szabadon bocsátják őket.

A bíróság szerint mindez alapján a magyar szabályozás, amely a szabadon bocsátás elvi lehetőségét is kizáró börtönbüntetés kiszabását is lehetővé teszi, ellentétes az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel. Ezen kívül a testület megállapította, hogy a nyolc évig tartó büntetőeljárás nem felelt meg az ésszerű időn belüli befejezés követelményének, ezért kétezer euró összegű kártérítést ítélet meg Magyar Lászlónak, valamint további négyezer euró költséget is állnia kell a magyar államnak.” (@bakó.bea: Miért lenne „embertelen” a tényleges életfogytiglan? --- mandiner.blog.hu/2014/05/22/miert_lenne_embertelen_a_tenyleges_eletfogytiglan)

...Similis simili gaudet. Közös cellába, tényleges életfogytig, Magyar Lászlóval, az Európai Emberi Jogi Bírósággal és a Magyar Helsinki Bizottsággal --- ha már egyszer ilyen jól megértik egymást... (delphoi-josda.hu/2013/03/04/xxviii/comment-page-27/#comment-8946)

***

Schmidt hadnagy (a polgárháború hőse) ajánlja: bbjnick.blog.hu/2012/08/01/miert_tamogatnam_a_halalbuntetes_bevezeteset_pontosabban_visszaemeleset_jogrendunkbe

***

Apdét vagy kiegészítés, 2014. május 24.:

...Hát, ha más nem mondja ki, kimondom én: nem az az embertelen, megalázó bánásmód, ha egy háromszoros gyilkost tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélnek, hanem az, ha egy állítólag az emberi jogok védelmét szolgáló bíróság, a háromszoros gyilkos jogaira és méltóságára hivatkozva, a gyilkos pártjára áll és még kártérítést is ítél neki. A bíróság ezzel meggyalázza az áldozatok emlékét, hozzátartozóik méltóságába tipor, leköpi a józan észt és az ép érzésű emberek igazságérzetét. (...) (A bűnösnek azért van börtönben a helye, hogy ne követhessen el bűnismétlést, hogy lehetőséget biztosítsunk számára, hogy szembesülhessen tette súlyával és feldolgozhassa azt, hogy az áldozatoknak és/vagy azok hozzátartozóinak igazságérzetét megnyugtassuk. Az Európai Emberi Jogi Bíróság jelen döntésével valamennyi igazságszolgáltatási funkcióba belesz***k.)... (Innét: mandiner.blog.hu/2014/05/22/miert_lenne_embertelen_a_tenyleges_eletfogytiglan?fullcommentlist=1#comments)

***

Apdét vagy kiegészítés, 2014. május 24.:

Részlet a Katolikus Egyház Katekizmusából (kiemelés tőlem):

„(...)

2266 A közjó védelme követelményének megfelel az állam erőfeszítése annak érdekében, hogy az emberi jogokat és a polgári együttélés alapvető szabályait sértő magatartásformák terjedését megfékezze. A törvényes közhatalomnak joga és kötelessége a vétség súlyosságával arányos büntetés kiszabása. A büntetésnek elsősorban a bűn által okozott rendzavarás helyreállítása a célja. Amikor a büntetést a vétkes önként elfogadja, a büntetés engesztelő értelmet is nyer. A büntetés azonfelül, hogy védi a közrendet és óvja a személyek biztonságát, gyógyító célzatú is: amennyire lehetséges, hozzá kell járulnia a vétkes megjavulásához.

2267 Az Egyház hagyományos tanítása -- a tettes kilétének és felelősségének teljes bizonyítását föltételezve -- nem zárja ki a halálbüntetéshez folyamodást olyan esetekben, amikor ez az egyetlen járható út az emberek életének hatékony megvédésére a jogtalan támadóval szemben.

Ha pedig a vérontás nélküli eszközök elegendők a támadó elleni védekezésre és a személyek biztonságának megőrzésére, a hatalom ezekre az eszközökre korlátozódjék, mert ezek jobban megfelelnek a közjó konkrét javainak és inkább összhangban állnak az emberi személy méltóságával.

(...)” (www.katolikus.hu/katek/kek02196.html)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr606194544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása