Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

„Se nem édes, se nem sós” (Móricz Zsigmond és a mai cigánykérdés)

2009.06.04. 05:51 bbjnick

 
Inszeminátor bloggernek és minden jóakaratú nicknek
 
 
Nemrégiben Inszeminátor blogger nagyszerű blogjának* egyik bejegyzésében** egy Móricz-hivatkozásra (és idézetre) akadtam: Móricz egy 1910-es, az ököritói szerencsétlenségről, a Nyugatban megjelent cikkét idézi (ott) Inszeminátor blogger. A cikk felelevenítette bennem Móricz publicisztikájával kapcsolatos emlékeimet, azokat az időket, amikor az író Móricz mellett az újságíró Móricz is gyakori olvasmányaim közé tartozott.
 
Akkortájt volt ez, amikor az ezerkilencszáznyolcvanas évek második felében és az ezerkilencszázkilencvenes évek elején (ne feledjük: ez még a „politikai korrektség”, a „faji misztika” és az „illuminátusok” térnyerése előtt volt) Németh László [és, többek között, Móricz Zsigmond] olvasása, a nézeteiről való eszmecsere sokak (sokunk) számára kellemetes (és még úgy általában is szalonképes) foglalatosság volt (ne feledjük: abban az időben még nem volt Friderikusz most és hát tájékozódni, orientálódni akkor is csak kellett valahogyan).*** Tény, ami tény, nagyon régen esett már meg velem, hogy egy Móricz-riportkötet lett volna elalvás előtti olvasmányom: mostanában azonban többször is („így alakult”).
 
„A gondolkozás végső hitele nem a gondolatban van, valahol mélyebben: a közérzetben.”**** – írja Németh László. Móricz riportjait olvasva többször is ez a gondolat idéződött fel bennem. Köztudott róla, hogy „jómunkásember” volt, szinte megállás nélkül, szakmányból írt, „tollával” nagy családot tartott el; szépprózai munkái és  színművei mellett többszáz (a legkülönfélébb témájú és műfajú) publicisztikát is „odatett”. Az efféle munkatempó mindig megbosszulja magát, és, igen, Móriczra sem kevésbé igaz ez, mint másra: szövegeinek minősége nem mindig egyenletes, regényeiben még apró történetvezetési zavarok, tárgyi tévedések is elő-előfordulnak. Ugyanakkor, olvassunk bármit is tőle, hitelét egy pillanatra sem veszíti el. Nem kétséges, tudja, mit beszél. „Közérzetből ír.”
 
Móricz kedves műfaja volt a riport. És nem csak kedvelte, de jól is állt neki. Írói alkatának igencsak megfelelt. Kevesen ismerték koruk társadalmát olyan alapossággal és mélységgel, mint ő és talán még kevesebben szemlélték olyan (ha nem is elfogulatlanul, de mindenképp) ideológiamentesen (egy nemcsak másokra, de önmagára is folyamatosan gyanakvó, két lábbal a földön álló paraszt szemével). Móricz riportjainak realizmusa nem tud elavulni, alakjai máig fájóan élők (élők!). „Közérzetből ír.”
 
A Szépirodalmi Könyvkiadó által megjelentett Móricz-életműsorozat Riportok II. kötetét olvasgatva találtam egy 1932-es cikket (mely eredetileg a Nyugatban jelent meg) A mai cigánykérdés címmel. A „nagy alföldi város” Péró nevű „speciális” cigánynegyedéről ír benne Móricz.
 
Részlet a riportból:
 
„(...)
 
- De hisz maguk kapnak munkanélküli segélyt, ebédet kapnak a várostól.
 
- Igen, azt kapunk, de mit kapunk kérem. Bablevest? Tessék megnézni, senki se akarja megenni, még most is itt van.
 
Behozzák a fazekat, ami félig van bablevessel.
 
- Meg ilyen kalácsot kérem, ez kalács?
 
Két hófehér veknyiforma kalácska van a kezében s megvetően töri ketté. «Se nem édes, se nem sós.»
 
Kísérőm nevet és azt súgja: «A cigánynak minden kevés, és minden rossz.»
 
De a vajda rájuk szól.
 
- Nem kell bücsmölni, mert ez is jó. Enélkül bizony éhen halnánk. Ez jó kérem, de mit ér. Nem az kell nekünk, hogy egy csajka levessel fizessenek ki, hanem adjanak munkát, ne vegyék a drótszeget a gyárban, hanem csináltassák velünk. Mikor nekünk jól ment kérem, akkor a pékek is jobban éltek, mert megsüttettük magunknak a kalácsot, nem szorultunk a város irgalmára. De ez csak arravaló, hogy ne legyen jajgatás és lázongás, hogy mi hadd éljünk itten csendesen, mint az egerek, meg a vakondokok. Ahelyett, hogy iskolába járatnának és egészséges lakást teremtenének nekünk. De itt még a magunk pénzén se szabad építeni, mert a főbíró úr azt mondja, benne van a programjában, hogy a cigányokat kitelepítik. Igen, de a muzsikus cigányok kérem abba nem egyeznek bele, hogy innen kimenjenek, mert ha kiteszik őket a határba, a Piritóba, a mezőn mikor éjszaka mennek majd hazafelé munka után, agyon is verik őket. Így osztán mindig azzal ütik el, hogy háborúságot csinálnak a cigányok közt, a multkor is nagy gyűlés volt és azt mondta a főbíró út, hogy akartok lakni? Mindenki külön-külön vagy emeletes házakban együtt? Ezen a cigányság összeveszett és még ma sincsen egyesség, mi meg itt maradunk évről évre a nyomoruságban és a tudatlanságban.
 
(...)”*****
 
Végigolvastam Móricz A mai cigánykérdését és némiképp megnyugodtam. Lehet ezt így is, gondoltam (illetve idéztem föl magamban a gondolatot, hiszen volt már az úgy, nem is egyszer, hogy én ezt tudtam). Mindössze meg kell fogadni Németh László intelmét, hogyis: „A legigazibb gondolatok: tévedések, s a legnagyobb szellemi tágasság: vakság, ha a közérzet alatta rosszul kever. Jól gondolkozni: olyasvalami, mint jól megfogózni.”
 
„Jól megfogózni”, nagyjából, mint ahogyan Móricz teszi: elkötelezetten és kritikusan.
 

* inszeminator.blog.hu
** inszeminator.blog.hu/2009/05/12/somlo_okorito
*** bbjnick.blog.hu/2008/04/22/a_minoseg_forradalma_az_mi_az
**** magyarido.blog.hu/2009/03/03/ertsunk_szot_2
***** epa.oszk.hu/00000/00022/00534/16638.htm

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr451162622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.05. 10:25:25

Azon időnként rendesen megdöbbenek, hogy Móricz mennyire időszerű. És ilyenkor jómagam is megnyugszom. :)

Be is támadják újabban, amolyan polkorrekt vonalon. Ide is linkelek egy cikket a témában, ha megengeded:

www.mno.hu/portal/574052

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.06. 03:22:02

Köszönöm, hogy előkerested a Körmendy-cikket, kedves @Gasper:, jó volt olvasni.

Lehet, hogy (tudom, hogy) nem tűnök fel túl jó színben előtted, de nekem egyre inkább van egy olyan érzésem, hogy az elmúlt húsz év történéseit (kulturálisan) nyugodtan hasonlíthatjuk a Rákosi-éra dúlásához. Éppen ideje volna, hogy vége legyen.

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.06.06. 08:13:40

Kedves Bbjnick!
Az utóbbi időben egy virgonc sündisznó foglalja el a képernyőmet, de most végre megtaláltam a kerülőutat a válaszhoz.

A se nem édes se nem sós postodhoz csak most, és így tudok reagálni.

Irtózatosan dühít, hogy a kérdést napi használatra sekélyesítik propaganda céljából. Számomra ez azt jelenti, hogy fogalmuk sincs a téma múltjáról.
Most nem merek kilépni, hogy megnézzem mikor és milyen címen írtam erről egy múlt század eleji parlamenti felszólalás kapcsán. Ha Jól emlékszem Trubinyi János ideái és a kéjgyaloglók volt a címe.
Akkor még csak ellenőrizhetetlen bevándorlásról volt szó. És az említett 1873-as törvény nagyon hasonlít a mostani SENGEN"-hez, amit betartottak a környező országok csak mi nem.
Móricz valószinüleg ennek következményeivel szembesült. De azzal is, hogy voltak már próbálkozások.
Ki tud erről - megkérdezném például nemes és nemzetes Horváth Aladár uramat és Mohácsi Viktória nagyasszonyt is. No de minek.
Nagyon köszönöm az írást.
Azt hiszem egy kicsikét jöbban bele kellene néznem Móricz publicisztikájába. Érdekel.
Üdv: Inszeminator
Átkopizom ezt hozzá

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.06.06. 08:41:23

Kicsit talán hosszadalmas, de Körmendy még így is érdekes.
Sajnos csak a Jadvigát olvastam Závada úrtól és tetszett is meg később nem is. Néhol valóban volt olyan érzésem, elvárás szerint teszi amit tesz, s aztán elfogyott az erő és végén elég hitvány módon leült az egész.
Gasper kösz a cikket.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.07. 11:29:08

@bbjnick: "...nekem egyre inkább van egy olyan érzésem, hogy az elmúlt húsz év történéseit (kulturálisan) nyugodtan hasonlíthatjuk a Rákosi-éra dúlásához."

Nem tűnsz fel rossz színben (legalábbis elöttem), hiszen hasonlóan látom a dolgokat.
A néhány éves kemény Rákosi-diktatúrával szemben húsz hosszú év anarchiája áll. Ráadásul amíg a sztálinista Rákosi-rendszer nem igazán tudta megtörni sem a parasztságot, sem a polgárságot, meg úgy en bloc a magyar társadalmat sem, addig a Kádári húgymeleg világ ezt sikeresen megtette, hogy aztán a rendszerváltás után szépen beteljesedjenek a folyamatok.
Egyáltalán volt olyan, hogy rendszerváltás?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.09. 17:47:20

@Gasper: kimentek az oroszok, többpártrendszer lett.
gazdaságunkat szétverték, lerabolták a kommunisták, aztán most meg panaszkodnak, "ha kimeeeeehy a multiiiii, nem lesz munkaheely"
ennyi, redszert nem nagyon váltottunk, a vörösök helyett most a kékek előtt csúszunk a porban, de ténylegesen lent a porban (ennyire a lengyelek nem csúsznak lent, mint a magyar "elit") a fidesz túl "szalonképes" ahhoz h egy kulturális rendszerváltást véghez vigyen.még mindig azok annak.
én az szdszt is komicsknak tartom, ma még nem hiteles, de Demszky ugyanúgy ment ki Párizsba a kommunista évek alatt tudósítani a Szabad Európa Rádiónak, mint akár most egy újságíró, azt meg ugye nyilvános, h a kádár-korszakban a SZER komcsibarát volt.
az szdsz pedig uralja rendesen a "kultúrát"

Spielberg 2009.08.19. 16:38:03

hmmm. a fene ette meg. a sok nagyeszű politikus, aki a "jövőről" beszél, ballagjon már el egy megyei kórház szülészetére. nézzen ott szét 5 percig, aztán menjen haza csomagolni.
az ott a jövő. 7 szülésből 6 cigány.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.19. 19:11:37

@Spielberg:

Miért probléma ez Magyaro.-on és miért nem probléma másutt? Azért mert ez egy mesterségesen létrehozott probléma: alacsony foglakoztatottság és rossz szociálpolitika. Nem arról van itt szó (vagy csak részben), mint Nyugaton, ahol egy idegen kultúra és vallás demográfiailag fölülkerekedik egy másik kultúrán, hanem arról, hogy a magyar társadalom egy része így próbál túlélni ("megélhetési szülés"). Amint egy épeszű foglakoztatás- és szociálpolitika kezd működni Magyaro.-on ez 7:6-os születési arány is meg fog változni. Szerintem.

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása