Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Bartók. Regény. Írta Temesi Ferenc (Vázlat)

2014.04.24. 17:27 bbjnick

„Én már túl vagyok a modernizmuson, sőt a poszthadovista-posztmagyar műszaron is.” (Temesi Ferenc: Bartók. Regény. Alexandra K., Pécs, 2012., 496. p.)

temesi_ferenc_bartok_konyvborito_szpvrz_130201_01v_.jpgTemesi Ferenc (született 1949-ben) a posztmodern magyar irodalom jeles alakja, a „szövegszerkezetek” mestere (írt már szótárregényt, folyóiratregényt, jegyzetregényt, sakkregényt stb.). Bartók c. művében (megjelent 2012-ben) szintén sajátos szövegszerkezettel találkozhatunk: a Bartókban Temesi három+egy történetet (ha úgy tetszik, három+egy regényt) nyújt (át) az olvasónak. Az első történet (regény) az „emigráns” Bartók Béla életének utolsó öt évét (1940 - 1945), a második történet (regény) a nagy magyar zongorista, zeneszerző életpályáját (kisgyerekkortától az USÁ-ba történő „kivándorlásáig”, 1881 - 1940), a harmadik történet (regény) pedig egy Bartókról könyvet tervez(get)ő író elmúlt huszonegynehány évét és „számvetését életéről” meséli el. A három történet a könyv elején párhuzamosan indul (hogy épp melyik történet szövegét olvassuk, minden fejezet elején kis ▲-gel, ■-tel vagy ●-rel jelzi Temesi), majd egy ponton (pontosabban: két ponton) találkozik és egyre inkább egymásba szövődik. Tulajdonképpen mindhárom történet (regény) önmagában is megállná a helyét, mint teljes értékű (önálló, kerek egész) munka, azonban így, ahogyan Temesi elénktárja, elmeséli azokat, adják a negyedik történetet, a komplex művet, a Bartók c. regényt.

A regénynek ugyanakkor nemcsak szerkezete, hanem „szövegezése” (ha úgy jobban tetszik: stílusa) is sajátos. Temesi művéhez igen tekintélyes mennyiségű irodalmat dolgozott fel (a könyv végén található – tájékoztató jellegű – Forrásjegyzék több, mint nyolcvan címet tartalmaz), ám nem elégedett meg azzal, hogy az ezekből merített információkat (csak) föl- (és ihletforrásként) használja, hanem számos forrást (direkt vagy transzformált módon) be is épített a regénybe. Nemcsak bőségesen idéz Bartók levelezéséből, a Bartókról szóló visszaemlékezés- és szakirodalomból, a Bartók-sajtóból és saját korábbi és mások műveiből, de gyakran szöveg-alapanyagnak is tekinti, „át-, tovább- vagy egymáshoz írja” azokat, „belép (beléjük) és szabadon mozog bennük”, kontextus(oka)t teremt közöttük, új minőség(ek)et hoz létre belőlük. Ez az írói magatartás és módszer amilyen furcsának, meglepőnek (vagy akár: riasztónak) tűnhet, ha beszélünk róla, Temesinél épp oly jól működik, ha olvassuk: a Bartók ugyanis nem egy, a józan emberi ész számára befogadhatatlan és földolgozhatatlan posztmodern „szövegszörny-konstrukció”, hanem egy közérthető, olvasmányos, (meg)szerethető (vitatható, megvitatható) és maradandó élményt nyújtó könyv.

A legkevesebb, amit kétségtelenül állíthatunk Temesi Bartók-regényéről, hogy egy nagyon izgalmas és inspiratív munka, a magyar irodalom eddigi legárnyaltabb és legelevenebb Bartók-(alak)ját adja s ezzel animálja (fölébreszti, élővé teszi) a bennünk szunnyadó Bartók-tudást — ha a mű elolvasása előtt nemigen foglalkoztunk Bartókkal, Temesi könyve hatására bizonyosan fogunk, ha pedig eddig is része volt gondolkodásunknak, világképünknek Bartók és a bartóki örökség, a regény megismerése után, ez a jelenlét még élőbb és intenzívebb lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr885944340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása