Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

„Hamvas Béla? Ilyen nevű magyar író nincs.”

2007.12.07. 03:40 bbjnick

 

Nemrégiben láttam a Duna TV-ben egy beszélgetést Sava Babic-csal, Hamvas Béla szerb fordítójával. Babic többek között arról beszélt, hogy milyen mérhetetlenül népszerű is Hamvas a szerb olvasók körében. Ugyanakkor inkább keserűen, mint ironikusan elmesélte azt is, hogy amikor ő maga először találkozott Hamvas műveivel – tájékozódás végett –, több magyar ismerősénél is érdeklődött az addig általa ismeretlen zseniális magyar szerzővel kapcsolatban. És, meséli Babic, legtöbbjüktől ezt a választ kapta: „Hamvas Béla? Ilyen nevű magyar író nincs.”

Hamvas Béla segédmunkásként a tiszapalkonyai erőműépítkezésen

Az ember nem tudja röhögjön vagy ríjon, mikor efféle történetekkel szembesül. Én most egyiket sem teszem, hanem iderittyentek néhány bejegyzést Hamvas Béláról (aki kétségtelenül magyar volt és kétségtelenül író volt), hogy akit érdekel a magyar szellemtörténet e (kétségtelenül) jelentős személyisége, kedvet és néhány támpontot kaphasson a további tájékozódáshoz.

Először egy életrajzi vázlatot „közlök” (a blog technikai sajátosságait is figyelembe véve) két részletben. A vázlatot úgy próbáltam érdekessé és szórakoztatóvá tenni, hogy az életrajzba beillesztettem néhány idézetet (részint Hamvas műveiből, részint a Hamvas-szakirodalomból); abban bízom, hogy így, az adatok és a kommentárok – egymást magyarázva-értelmezve – élőbbé-izgalmasabbá tehetik az életpálya-leírást. A továbbiakban (időm, energiám és tudásom függvényében) szeretnék még ehelyütt egy lehetőleg használható mű- és kiadásjegyzéket is „közzétenni”, valamint néhány keresetlen kedvcsináló gondolatot is Hamvas olvasásához.

Egy rövid életrajz-vázlat első része Hamvas Béláról, aki magyar író volt:

bbjnick.blog.hu/2007/12/07/egy_rovid_eletrajz_vazlat_elso_resze_ham

Egy rövid életrajz-vázlat második része Hamvas Béláról, aki magyar író volt:

bbjnick.blog.hu/2007/12/07/egy_rovid_eletrajz_vazlat_masodik_resze_

 Hamvas Béla nevű magyar író van (H. B. művei és kiadásai):

bbjnick.blog.hu/2007/12/09/hamvas_bela_nevu_magyar_iro_van

Hamvas Béla teóriájáról és kultúrafelfogásáról:

bbjnick.blog.hu/2008/06/26/a_kultura_tehat_a_hagyomany_altal_orzott_szellem_realizalasa_hamvas_bela_teoriajarol_es_kulturafelfo

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr43255211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mártonfalviné bálint sára 2008.07.03. 10:34:23

Ez év elején egy kedves új ismerősöm javaslatára kezdtem el Hamvas Bélával "ismerkedni", és mondhatom, olyan érzeteket keltett bennem, amit bizton tudom, senki más sem "hozhatott volna elő belőlem". Mindenkinek javaslom, a maga szintje szerint, mert azt muszály elmondani, hogy nem mindenki "nőtt fel hozzá", ami persze nem negatív kritika, csak megállapítás.
Nekem felemelő minden,a mi tőle, általa van, és inspirál arra, hogy dolgoknak utánanézzek. Pl amikor a Száz könyvet elolvastam, tombolni tudtam volna amiatt, hogy a korosztályomat (sajnos a többit is) ekkora elsötétítésben oktattak, hogy tizedét sem ismertették meg azoknak, akiket feltétlenül meg kellett volna ismerni, mint pl. Svedenborg. Szeretnék olyanokkal ismerkedni, akik hasonlóan gondolkoznak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.04. 03:58:47

Kedves Sára! Köszönöm a hozzászólást! Megpróbálok majd egy kicsit bővebben válaszolni (ha úgy hozza ki a lépés, mondjuk) egy bejegyzésben.
ü
bbjnick
süti beállítások módosítása