Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

„...kivetve (...) a magyar irodalomtörténetből(?)”

2012.06.28. 17:44 bbjnick

„...kövérlaca meg még mindig mondhatná azt, hogy »nem is mernék belépni egy olyan országba, ahol a próféták után megölik a messiást is«..." (mandiner.blog.hu/2012/06/25/nyiro_ujratemetes_nagy_ar_a_semmiert/fullcommentlist/1#c17073531)

Olvasom: „(...) Magyarországi zsidó szervezetek és szövetségek felszólították a kormányt, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a Nemzeti alaptantervet.

Mellőzzék abból Nyirő Józsefet, Sinka Istvánt, Szabó Dezsőt és Wass Albertet, mert nézetük szerint antiszemiták voltak.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatukban kijelentették, a négy író »a gyűlölet, az  antiszemitizmus mételyét« terjesztette és terjeszti ma is, ezért »nem fogadható el, hogy a magyar ifjúság oktatásának szerves részét képezzék«.

Mint írták, Nyirő József a több százezer magyar áldozatot követelő Szálasi-féle puccs utáni rémuralom támogatója volt, a legutolsó pillanatig kitartott a nyilaskormány mellett, »még Sopronban is kamatoztatta tehetségét a Szálasi vezette gyilkos hordák támogatására, miközben azok további mérhetetlen szenvedést okoztak az országnak«.

A zsidó szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy »egy ilyen, a gyilkosokat a legvégsőkig támogató személy« újratemetésének megszervezésében a magyar országgyűlés részt vett, »így ezzel a kvázi állami dísztemetéssel példaképül próbálták őt állítani az egész magyar nemzet elé«.

»Wass Albert élete végéig büszkén vallotta magát antiszemitának«, háborús bűnösként ítélték el, ítélete pedig mind a mai napig érvényben van - írták.

Sinka István »feltűnően durva, zsidóellenes verseivel tüzelte fel az egyszerű emberek indulatait az üldözöttekkel szemben«, Szabó Dezső műveiben pedig újra és újra felbukkan a zsidóság elleni uszítás, továbbá szellemi megalapozója volt annak a közhangulatnak, amely a zsidótörvények elfogadtatásához vezetett - fogalmaztak.

A közlemény írói elképesztőnek nevezték, hogy Kertész Imre, az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas műveit nem a magyar irodalmi részben tárgyalja a Nemzeti alaptanterv, hanem egy különálló pontban, amely az irodalmi díjakról szól, »ily módon kivetve őt a magyar irodalomtörténetből«.

A közleményt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Élet Menete Alapítvány, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Magyarországi Cionista Szövetség, a Nácizmus Üldözöttjeinek Bizottsága és a B'nai B'rith Budapest Páholy jegyzi." (www.hirado.hu/Hirek/2012/06/25/15/Zsido_szervezetek_vegyek_ki_az_antiszemita_irokat_a.aspx#)

Töprengek, napok óta töprengek, csak azon töprengek, hogy ez a közlemény (a kibocsá(j)tók szándéka szerint), vajon, mi lehet? Talán egy, az Örkény-év apropóján született, groteszk egyperces-imitáció vagy, esetleg, a zsidók, egymás megtréfálására szánt, számunkra kibogozhatatlan csavarosságú, (abszurd?) vicce? Napok óta töprengek és nem találok válaszra, amiben megnyugodhatnék. Mert arra gondolni sem merek, hogy pld. a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében vagy a Magyar Zsidó Kulturális Egyesületben akár csak egyetlen személy is volna, aki (komolyan!) le- vagy akár csak aláírna egy ilyen tartalmú és ilyen megfogalmazottságú szöveget.

Nem volna ideje feloldani a poént és elárulni végre (a kissé egyszerűbb észjárásúak számára is), hogy: most akkor, végül is, mi a csattanó, ki akar kivetni a magyar irodalomtörténetből (és) kit?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr104617681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csutakaszürkeló 2012.07.02. 18:40:01

Sinka István: NE SÍRJANAK, CSAK HÍZZANAK

Én Istenem, be jó is vagy,
sorsom is vagy, hajóm is vagy.
Tüze vagy a véletlennek
s azon át az életemnek.
...Mellém állsz majd, ha kínomban
megnémulok a síromban.

Ellenségeimet lásd meg,
törpeségüket bocsásd meg.
Két kezükbe adj kenyeret,
s adjál mellé bort és tejet.
Sorsuk könyvibe azt írjad:
ezek híznak... sose sírnak.

Hízzanak meg valahányan -
én csak kopjak el soványan.
Földi javam szegényeknek,
odaadom e legényeknek.
Elfogadhatják ezt tőlem:
csillag leszek elmenőben.

1942
süti beállítások módosítása