Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...a társadalmi igazságosság arról szól, hogy megkülönböztessük a... (a)vagy Ég és Föld

2011.11.10. 17:53 bbjnick

 
Ég és Föld (a)vagy ugyanazt jelenti-e az (a kijelentés), hogy a társadalmi igazságosság arról szól, hogy megkülönböztessük a tiédet az enyémtől, mint az, hogy a társadalmi igazságosság arról szól, hogy megkülönböztessük az enyémet a tiédtől(?)
 
Olvasom: Sz*lai *kos közgazdász a vele készült interjúban a Caritas in Veritate c. enciklikát használja hivatkozási alapul. (itt: www.magyarkurir.hu/hirek/szalai-akos-tul-kell-lepni-tarsadalmi-igazsagossagon?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201111)
 
„Fellapozom” az enciklikát és (többek között) ezt olvasom benne:
 
„...Ubi societas, ibi ius: ahol társadalom létezik, ott jog is létezik; minden társadalom kidolgozza a maga sajátos rendszerét az igazságossággal kapcsolatban. Ám a szeretet túlhalad az igazságosságon, mert szeretni annyi, mint adni, odaadni a másiknak azt, ami az »enyém«; ugyanakkor a szeretet soha nem létezik igazságosság nélkül, amely azt követeli, hogy megadjuk a másiknak azt, ami az »övé«, ami léte és működése alapján megilleti. Nem tudok a másiknak a „magaméból” ajándékozni, ha előbb nem adtam meg neki azt, ami az igazságosság alapján jár neki. Aki szeretettel van mások iránt, az mindenekelőtt igazságos velük szemben. Az igazságosság nemcsak hogy nem idegen a szeretettől, nemcsak hogy nem a szeretet alternatívája vagy paralel megfelelője: az igazságosság »elválaszthatatlan a szeretettől«, [...] bensőleg hozzá tartozik. Az igazságosság a szeretet első útja, vagy, amint VI. Pál mondta, a szeretet alapfoka, [...] a »tettel és igazsággal« való szeretés (1Jn 3,18) szerves összetevője, amire János apostol buzdít. Egyfelől a szeretet megköveteli az igazságosságot, az egyének és népek törvényes jogainak elismerését és tiszteletben tartását. Ez tevékenyen hozzájárul „az ember városának” jog és igazságosság szerinti felépítéséhez. Másfelől viszont a szeretet felülmúlja az igazságosságot és teljessé teszi azt az ajándékozás és a megbocsátás logikájában. [...] »Az ember városát« nem csupán a jogok és a kötelességek alkotta viszonyok mozdítják elő, hanem sokkal inkább, és még ezt megelőzően, az ingyenesség, azaz az irgalom és a közösség alkotta viszonyok. A szeretet az emberi kapcsolatokban is mindig Isten szeretetét jeleníti meg, ez ad teológiai és üdvösségre segítő értéket az igazságosság minden művének a világban.” (itt: www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/encyclicals/documents/hf_ben-xvi_enc_20090629_caritas-in-veritate_hu.html)
 
Sz*lai ezt (nagyjából-hellyelközel) így értelmezi:
 
„- Ezek szerint a társadalmi igazságosság fogalma felesleges?
 
- Dehogy felesleges. De csak arról szól, hogy megkülönböztessük az enyémet a tiedtől. Tudjuk, hogy kinek mi jár. Sőt, amikor a Caritas in Veritate bevezeti az igazságosság fogalmát, azt azzal indítja, hogy minden társadalomnak megvan a maga joga. Az adott politikai közösség definiálja a jogot, ez mondja meg, hogy kinek mi jár. Más kérdés, hogy mindez keresztényként még kevés, és van, hogy oda akarok adni valakinek valamit szeretetből, habár neki egyébként nem járna az. Lehet vitatkozni arról, hogy a hajléktalannak jár-e az igazságosság alapján, hogy az aluljáróban aludjon. De ha a válasz nem, akkor is fel kell tennünk a kérdést, hogy a szeretettel összefér-e, hogy elzavarjuk. A társadalmi igazságosság kemény fogalom. Bizony az is következik belőle, hogy megmondjuk valakinek: neked ennyi jár, és nem több. Odaadhatom neked szeretetből, de nem jár. Ha nagyon élesen akarnék fogalmazni: a társadalmi igazságosság azt követeli, hogy aki kap, az azt is tudja, hogy neki bizonyos dolgok nem járnak. Nekünk, keresztényeknek könnyű, mert mi tudjuk, hogy többet kapunk, mint ami járna nekünk.” (itt: www.magyarkurir.hu/hirek/szalai-akos-tul-kell-lepni-tarsadalmi-igazsagossagon?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201111)
 
Mivel sem teológus, sem közgazdász nem vagyok, így nem értem (hisz nem is érthetem) pontosan a „dörgést”, de az még számomra is nyilvánvaló, hogy XVI. Benedek pápa és Sz*lai *kos közgazdász nem ugyanarról beszél. S van egy olyan (sanda) gyanúm, öregjószágos megérzésem, hogy itt valami (nagyon) nem stimmel: vajon, valóban ez a mi utunk, valóban erre (a sajátos, Sz*lai-féle enciklika-interpretációra, s mindarra, amit ez jelent) van szükségünk? Valóban ez volna a helyes módja az európai baloldal és a posztmarxista tudomány babonáival való leszámolásnak? Nem ülünk-e fordítva a lovon? Nem azt kockáztatjuk-e, hogy ha ezek az interpretációk tért nyernek, akkor szabaddá válik a pálya az orb*nv*ktori emberiméltóság-értelmezéseknek és a l*zárj*nosi konzervativizmusvízióknak és a „ma még el sem tudjuk képzelnik”-nek? Biztos, hogy ezt akarjuk?
 
 
***
 
 
Apdét vagy kiegészítés, 2011. november 10.: A duma bojkottja (@Csutakaszürkeló blogger adaléka a bejegyzéshez):
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr553368895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása