Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Hóman szobra

2015.12.11. 05:01 bbjnick

Hóman Bálint, a XX. század egyik legkiemelkedőbb magyar történésze és kultúrpolitikusa, halála után több, mint hatvan évvel sem foglalhatja el méltó helyét a nemzeti emlékezetben? Van abban valami szimbolikus, hogy a homan_balint_dedikalt_portre_szpvrz_157201.jpgjelent és a jövőt a múltban megnyerni igyekvő (notórius történelemhamisító) progresszió épp egy történész szobrában találja meg aktuális ellenfelét. A magyar progresszió (jelen állapotában: szoclib-ballib-liberálbolsevizmus) fő ellensége ugyanis maga a történelem; progresszívjaink ideológia-koholmányai, hatalombitorlási kísérletei rendre megbuknak vizsgáin.

Huszonöt évvel a létező szocializmus, a kommunista totalitarizmus gyakorlati megvalósulásának csődje után veszélyt látni egy, a két világháború közötti időszakban alkotó-tevékenykedő tudós-politikus szobrában (és farkast kiáltani amiatt) igen látványos bizonyítéka, hogy a totalitárius gondolkodás máig velünk él. Ugyan, miféle effektív veszélyt jelenthet számunkra egy két rendszerrel korábban élő, annak a világnak a valóságába beágyazott jeles magyar emlékezete, hacsak nem tekintünk mindent, ami nem a mi aktuális doktrínáink szerint való, megsemmisítendőnek? S mi ez, ha nem totalitarizmus?

Saját korunk értékrendjét, erkölcseit számon kérni megelőző korokon, aszerint mérni azokat, nem csak szánalmasan ostoba, de ugyanakkor ön- és közveszélyes is. A legkevesebb, hogy múltunkat veszítjük általa, de egyúttal önreflektív homan_balint_a_bortonben_szpvrz_141201.jpgképességünk is súlyosan sérül (s ez, ha lehet, a kollektívum szintjén még veszélyesebb, mint a személy esetében). A történelemmel nem árt jóban lennünk, s ha erre törekszünk, nem árt tudnunk: nem mi állítunk ki bizonyítványokat a múltról, hanem a múlt állít ki rólunk, nem mi mérjük, minősítjük a múltat, hanem az mér, minősít minket, mennyire vagyunk képesek kilátni saját időnkből és saját kereteinkből, s így, mennyire vagyunk képesek túllátni azokon.

Kérdezzük meg progresszívjainkat! Ha Hóman szobra számukra nem a személy és kora máig ható pozitív teljesítményeit idézi, hanem a negatívumokat, akkor mikor állnak neki – a helyzet komolyságához illő következetességgel – a magyar múlt valamennyi nagyja valamennyi szobrának megsemmisítéséhez; „a múltat végképp eltörölni”?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr628155690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mátrix01 2015.12.11. 17:50:13

egy meggyilkolt mártírt gyaláznak a ballibek, zsidók

Tehetetlen Dodó 2015.12.11. 19:16:51

Jól írod.

Láttam a mandin, hogy hörögnek a bolsik, hehe.
süti beállítások módosítása