Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

G. K. Chesterton írja...

2008.02.12. 09:02 bbjnick

 
 
„Az igazság az, hogy a keresztény hagyomány (amely még napjainkban is az egyetlen koherens etika Európában) két-három paradoxonon és misztériumon nyugszik, amelyet éppoly könnyű kikezdeni érvelés által, mint amilyen könnyű őket igazolni az életben. Itt van például a hit és a remény paradoxona: mennél reménytelenebb a helyzet, annál erősebbnek kell lennie a reménynek az emberben. (…) Egy másik paradoxon a könyörületességgel és a lovagiassággal kapcsolatos: mennél gyengébb valaki, annál jobban kell tisztelnünk, mennél védtelenebb, annál inkább csábít bennünket egyfajta védelemre. (…) Mármost, a keresztény hagyomány egyik nagyon gyakorlatias és hatékony misztériuma az a tanítás, mely szerint a büszkeség: bűn… (…) A büszkeség: jellemhiba. Elhervasztja a kacagást, a csodálkozás képességét, elsorvasztja a lovagiasságot és az energiát. (…)
 
Mert az igazság még annál is különösebb, mint ahogyan megjelenik a büszkeség bűnének formális tanításában. Nemcsak azt kell igaznak tartanunk, hogy az alázatosság bölcsebb és elevenebb valami, mint a büszkeség. A hiúság társas természetű --- majdnem egyfajta testvériség; a büszkeség magányos és barbár. Arra áhítozik, hogy végtelen sokaság ünnepelje. A büszkeség passzív és arra áhítozik, hogy egyetlen személy ünnepelje, de ez már megadatott neki. A hiúság humoros, s még azt is élvezi, ha rajta viccelődnek; a büszkeség unalmas, s még csak mosolyogni se tud. (…)
 
(…) …az élet titka a kacagásban és az alázatban rejlik. Az ÉN medúza, melyet a hiúság szüntelenül más emberek, más életek tükrében szemlél. A büszkeség önmagáért tanulmányozza azt, és kővé dermed. (…)
 
(…) A büszkeség vétke ellen felhozható számtalan ellenvetés egyike (…) abban áll, hogy a túlhajtott öntudatosság lerombolja az önfeltárást. Az ember, aki túl sokat gondolkodik önmagáról, megpróbál nagyon sok minden lenni, megpróbál minden helyzetben színpadias hatást kelteni, megkísérli, hogy önmagát a kultúra valóságos lexikonává tegye, és ezáltal önnön valóságos személyiségét veszíti el ebben a hamis univerzalizmusban. Az önmagunkra gondolás oda vezet, hogy az ember megpróbál ő maga lenni a világegyetem; ha pedig mi magunk próbálunk lenni a világegyetem, a végeredmény az, hogy megszűnünk lenni bármi is. Ha viszont az ember eléggé józan ahhoz, hogy csak a világegyetemről gondolkodjék, akkor a saját egyéni módján fog róla gondolkodni. Szűz titokként őrzi meg az Istent, olyannak látja a füvet, amilyennek senki más nem látja, s olyannak látja a napot, amilyennek nem látták még soha. (…)”
 
 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr94335937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.09. 16:56:39

"a büszkeség unalmas, s még csak mosolyogni se tud. "
hát ez rendkívül hülye mondat

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.09. 16:57:45

"Mármost, a keresztény hagyomány egyik nagyon gyakorlatias és hatékony misztériuma az a tanítás, mely szerint a büszkeség: bűn"

ezt honnan vesz?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.09. 17:04:53

és ebből szokott OV idézni? miket?
süti beállítások módosítása