Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Így élünk Magyarországon 2018 januárjában: „A kegyeletsértő mise”

2018.01.29. 05:01 bbjnick

1.

Olvasom: „(...) Horthy Miklósért tartanak misét január 27-én a budapesti Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban, ugyanakkor a szombati napon lesz az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulója, így a holokauszt emléknapja is. A mise (...) időzítése és tartalma nagy port kavart, az MSZP pedig az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül közleményben tiltakozik a megemlékezés ellen. A pártok közül még a DK is megszólalt a mise ügyében, ők közleményükben azt írták, nem is kívánják kommentálni az eseményt. Az MSZP közleményt jegyző Kunhalmi Ágnes és Harangozó Tamás írásában »szégyenletesnek« nevezte a misét és annak időzítését, miután a zsidótörvényeket Magyarországon Horthy kormányzása alatt fogadták el. (...)” (http://mandiner.hu/cikk/20180124_horthy_mise_ellen_tiltakozik_a_baloldal)

Nos, akkor itt és most ragadjuk meg az alkalmat és a hülyék, a hülyébbek és a kunhalmiágnesek kedvéért tisztázzuk, hogy mit is jelent misét mondatni valakiért: Régi katolikus hagyomány, hogy a szentmise keretében személyesen is belekapcsolódjunk a megváltás misztériumába, Krisztus megváltó keresztje elé hozzuk, ami igazán fontos számunka, és közösen imádkozzunk érte: halottainkért, szeretteinkért, jószándékra.

2.

Olvasom: „(...) Nem állt szándékában a szervezőknek feszültséget kelteni az egykori kormányzóért idén is bemutatni tervezett emlékmisével – nyilatkozta Osztie Zoltán a plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének korábbi elnöke. A Horthy Miklós kormányzó évfordulója kapcsán felmerült negatív reakcióra a plébános pozitív lépésekkel válaszolt: sem a Horthy-megemlékezést, sem a misét nem tartják meg, mivel annak időpontja egy napra esik a Holokauszt emléknapjával. (...)” (http://mandiner.hu/cikk/20180125_nem_lesz_sem_megemlekezes_sem_szentmise_horthy_halalanak_evfordulojan)

Idézek egy párbeszédből a hír alóli kommentsorból:

— A hálás zsidóság koszorúja a Horthy-kriptában: https://m.blog.hu/kk/kkbk/image/01/horthy-zsidok2.jpg Lehet tiltakozni, hülyék!

— Pontosabban a hálás túlélő zsidók koszorúja. Csak sajnos ők vannak kevesebben. Az a kb félmillió, főleg vidéki, kevéssé tehetős magyar állampolgár a vélt vagy valós származása miatt meg a gázkamrákban végezte. Ezért lenne kegyeletsértő egy mise Horthy halálának évfordulóján.

— Fogalmad sincs mit jelent misét mondatni valakiért! („Régi katolikus hagyomány, hogy a szentmise keretében személyesen is belekapcsolódjunk a megváltás misztériumába, Krisztus megváltó keresztje elé hozzuk, ami igazán fontos számunka, és közösen imádkozzunk érte: halottainkért, szeretteinkért, jószándékra.”) Misét mondatni valakiért nem lehet kegyeletsértő.

— A magyar katolikus egyház által bekapcsolódóni a misztériumba? Pláne Horthyért mondott misén? Pont a halottaink, szeretteink tisztelete miatt kell nemet mondanunk egy Horthyért mondott misére. Legyen az az unokája dolga.

— Ezt most nem igazán értem. Ki kényszerít téged arra, hogy Horthyért mondott misére menj?

ahalaszsidosagkoszoruahorthskriptaban_01_ff_343457.jpg

÷ ÷ ÷

Kapcsolódó bejegyzések

http://bbjnick.blog.hu/search?searchterm=%22%C3%8Dgy+%C3%A9l%C3%BCnk+Magyarorsz%C3%A1gon%22&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr9613612473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása