Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Wassról csak annyit...

2014.06.12. 07:01 bbjnick

Olvasom: „A román rendőrök eltávolíttatták a szombati csíksomlyói búcsú árusainak standjairól a Wass Albert által írt könyveket... (...) A beszámoló szerint a Hargita megyei rendőrség gazdasági osztályának munkatársai ellenőrizték azokat az árusokat, akik a csíksomlyói búcsúra vezető út mellett állították fel standjaikat. Arra hivatkozva vetették le a standokról Wass Albert köteteit, hogy az írót jogerős ítélettel háborús bűnösnek nyilvánították az országban, és 2002 óta kormányrendelet tiltja a fasiszta, rasszista, illetve idegengyűlölő szimbólumok használatát, és az emberiesség elleni bűntettek elkövetőinek a népszerűsítését. (...)” (konyves.blog.hu/2014/06/10/eltavolittattak_wass_albert_regenyeit_a_standokrol)

...Wass (állítólagos) háborús bűnösségéről csak annyit, hogy az 1951-től az USÁ-ban élő író kiadatását többször kérték/kezdeményezték a románok és a Wiesenthal-központ is. Valamennyi alkalommal hosszú és alapos vizsgálatot wassalbertfoto1950_szpvrz_109201_.jpgfolytattak az amerikai hatóságok, de egyik alkalommal sem találták megalapozottnak a kérelmet. Emellett (az író) fiának magasrangú katonai kinevezése kapcsán nagyon szigorú nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett az egész Wass-család. Ekkor is megvizsgálták Wass Albert állítólagos háborús bűnösségét, de ekkor sem találták azt bizonyítottnak.

Wass (állítólagos) tehetségtelenségéről pedig csak annyit, hogy Babits Baumgarten-díjjal jutalmazta 1934-ben (emellett még egy alkalommal, 1940-ben is díjazta a Baumgarten Alapítvány Wasst). Ha Babits Mihály számára elfogadható (és díjazandó) esztétikai értéket és irodalmi minőséget képviselt Wass Albert írásművészete, azt hiszem, nekünk is megteszi... (Innét: konyves.blog.hu/2014/06/10/eltavolittattak_wass_albert_regenyeit_a_standokrol#comments)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr106296587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása