Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Ki nem antiszemita?

2013.06.02. 13:33 bbjnick

„Ahhoz, hogy zsidó igazán szabadnak érezze magát, uralkodnia kellene minden nem zsidón - ami neki még emancipációnak is kevés, az a többiek számára rémuralom.” (Németh László, 1935)

„A zsidókkal baj van. Nem az a baj, hogy a sok szenvedésből és nyomorúságból nem tanultak semmit – ki tanult valamit? Senki. Nem, az a baj, amit tanultak. Megtanulták a fasizmust, s a maguk zsidó módján csinálják tovább. Megtanulták, hogy a nihil forradalma, ez az anarchikus életérzés lehet üzleti, társadalmi gyakorlat. Minden szabad és lehet, csak mert lehet. Ennél veszélyesebb leckét nem is tanulhattak. S hajlamuk van erre.” (Márai Sándor, 1946)


Olvasom: „Mély megdöbbenéssel értesültem róla, hogy Tormay Cécileről közteret nevezett el a Fővárosi Közgyűlés. Ugyanakkor végtelenül sajnálom, hogy – a labdarúgás szeretete okán – szívemhez oly közel álló Albert Flóriánt, egy lapon emlegetik olyan személlyel, akit nem népszerűsíteni, hanem kiírnunk kell a köztudatból. Egy író műveit szubjektíven lehet csak megítélni. Valakinek tetszik, valakinek nem. Azonban a múltban élt, a közéletben szereplő Tormay Cécileről a történelem már véleményt alkotott.

A II. világháború magyar áldozatainak emléke, a kirekesztés, a rasszizmus, és az antiszemitizmus elfogadhatatlanságának erős hite az, amit a XX. század tanulságként kell, hogy jelentsen mindannyiunknak!

Alapvető társadalmi és morális feladat, hogy Magyarországon ne lehessen olyan személyről közterületet elnevezni, aki támogatta a numerus clausus fennmaradását, és személyesen köszöntötte a fasiszta Mussolinit, jelezve ezzel a közvélemény számára egyértelmű állásfoglalását a fasizmus eszmeisége felé.

Nem lehet számunkra példakép, és nem viselheti közterület sem a nevét annak, aki műveiben zsidózik, uszít és a fasizmus ideológiáját népszerűsíti.

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Alapvető emberi normaként kezelendő felszólításunk tartalma, hogy gondoljon a még mai is közöttünk élő holokauszt túlélőkre is, akikkel szemben nekünk, utódoknak feladatunk úgy cselekednünk, hogy nekik ne kelljen a múlt borzalmait felidézniük, egy nyíltan antiszemitáról elnevezett köztér padjain ülve, szembesülve azzal a tudattal, miszerint az ő életüket tragikus körülmények közzé sodró és családtagjaikat kiirtó eszmeiség támogatást és támogatókat kap közéletünkben.

Bízva a Főpolgármester Úr eddig is megismert, a rasszizmust szigorúan elitélő hozzáállásában kérem, hogy javítsák ki az elkövetett hibát, amely csak a tájékozatlanság okán fordulhatott elő.

Tisztelettel:
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elnöke” (www.mazsihisz.hu/2013/05/30/nem-lehet-peldakep,-aki-muveiben-a-fasizmus-ideologiajat-nepszerusiti-6193.html)

Olvasom H*rovitz elnök levelét --- amely az egyik legszemérmetlenebb és legképtelenebb zsaroló szöveg, amellyel életem és történelmi tanulmányaim-olvasmányaim során találkoztam --- és megvilágosodom: az antiszemitizmus problémája holnaptól --- sem történeti vonatkozásaiban, sem a napi gyakorlatban ---  nem probléma többé, mindössze annyit kell tennünk, hogy megfordítjuk a kérdést és nem úgy tesszük fel (tehát, nem azt vizsgáljuk), hogy „ki antiszemita?” és „mi antiszemita?”, hanem úgy (tehát, azt vizsgáljuk), hogy „ki nem antiszemita?” és „mi nem antiszemita?”. A magyarországi zsidó szervezetekre --- mint ebben a kérdésben legkompetensebbekre --- vár az a nemes feladat, hogy megalkossák azt a világos, egyértelmű, jól áttekinthető és közérthető kritériumrendszert, mely szerint ki is, mi is, nem tekinthető antiszemitának. Tessék, parancsoljanak!

***

Apdét vagy kiegészítés, 2014. február 4.:

„(...)

»We are not aware of any official definition [of anti-Semitism],« Blanca Tapia of the EU’s Fundamental Rights Agency told JTA on Tuesday.

Tapia was answering a query on the recent removal from the agency’s website of a »working definition« of anti-Semitism that was adopted in 2005 by the European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia — the EU entity that her organization has replaced.

(...)” (www.jta.org/2013/12/04/news-opinion/world/eu-anti-racism-agency-unable-to-define-anti-semitism-official-says)

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr395340254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.02. 17:22:45

@Alfőmérnök:

Csak a tények kedvéért:

"Az antiszemitizmus munkadefiníciója

'Az antiszemitizmus olyan sajátos kép a zsidóságról, amely alkalmas a zsidósággal szembeni gyűlölet kifejezésére. Az antiszemitizmus szóbeli vagy fizikai megnyilvánulási formái irányulhatnak zsidó- vagy nem zsidó emberek ellen, személyes tulajdonuk ellen, valamint zsidó közösség intézményei és vallási létesítmények ellen.' "

A szöveg alatti "A teljes szöveg itt olvasható." linkre kattintva ugyanarra az oldalra térsz vissza, ahol a link is található:-)

Szerinted ez egzakt definíció?

Alfőmérnök 2013.06.02. 17:34:22

@bbjnick: Nem tudom, nem is érdekel, csak gondoltam segítek.
Antiszemitizmus szvsz. kb. ugyanolyan, mint a magyarellenesség, csak zsidókra vonatkoztatva. Azaz, ha találsz egy szöveget, amiben a zsidó szó szerepel, és ha azt kicseréled magyarra, magyarellenesnek tartod, akkor valszeg antiszemita az eredeti szöveg. Nem olyan bonyi ez.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.02. 18:05:20

@Alfőmérnök:

Egyáltalán nem bonyi, csak nem egzakt.

Ami nem baj, ha nem akarom három évig terjedő börtönbüntetésre ítéltetni vagy "kiírni a köztudatból", aki az én szubjektív megítélésem szerint valamilyen ellenes.

Alfőmérnök 2013.06.02. 18:21:01

@bbjnick: Akkor beszélj a kettős mércéről, annak van értelme.
De ne azt mond, hogy az antiszemitizmus üres fogalom. Mert az nem igaz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.02. 21:29:47

@Alfőmérnök:

Hol mondtam, hogy az antiszemitizmus üres fogalom?

Alfőmérnök 2013.06.02. 21:59:45

@bbjnick: Egy csomószor a mandineren. Meg talán a jósdán is. De most nincs kedvem előkeresni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.02. 22:37:29

@Alfőmérnök:

Szerintem téged megtréfál az emlékezeted!

Tom Bradley 2013.06.04. 16:05:09

@Alfőmérnök: vajon miért nincs Magyarországon (és Európában) mondjuk antiirokézizmus vagy antikhmerizmus esetleg antipigmeusizmus?

Megmondom: mert azok nem ülnek a nyakunkon a vérünket szívva és folyton beleugatva, hogy mit mondunk, teszünk, gondolunk. Viszont közük kb annyi van e földhoz, mint a fent említett népeknek.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.06.05. 13:34:10

Csak a rend és a fogalmak tisztázása kedvéért egy olyan portálról, amit aligha vádolhatnak antiszemitizmussal:
www.mult-kor.hu/20130318_az_olasz_fasizmus_antiszemitizmusa
Avagy ne keverjük a szezont a fazonnal - ha csak nem szándékosan :-P

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.05. 14:12:15

@Mormogi Papa:

:-D

Hát, tudod hogy van az!

"a hettita a hettita
különös nép a hettita
azt hiszi minden hettita
mindenkiről hogy hettita"

:-)

Tom Bradley 2013.06.05. 15:32:29

@Alfőmérnök: Nem, az arabokkal pl. semmi bajom nincs. A zsidóság egészével sincs, csak azzal a részével, amelyik korlátozni próbálja az országot illetve a nemzetet. Izrael állam politikájáról pedig megvan a saját (nem pozitív) véleményem.

Az Ön által citált honlapon található definíció pedig rossz, meglehetősen öncélú és azt a célt szolgálja, hogy a kritikus hangokat el lehessen fojtani. A definíció alkalmazása és továbbgondolása gyakorlatilag a cenzúra és a Gondolatrendőrség megvalósulása felé vezet.

Alfőmérnök 2013.06.05. 16:36:52

@Tom Bradley: Más népek fiai nem korlátozzák a népet és a nemzetet?

Btw. én leszarom a kérdést, csak segítettem bbjnicknek, mert úgy tűnt - korábbi munkássága alapján is -, nem tudja, hogy vannak definíciók az antiszemitizmusra (zsidó szerevetek részéről is).
Persze lehet, hogy tudja, csak provokál.

Az én definícióm kb. ez:@Alfőmérnök:

De hajlok a miksztáthi felé, miszerint antiszemita az, aki a kelleténél jobban gyűlöli a zsidókat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.05. 16:49:19

@Alfőmérnök:

"antiszemita az, aki a kelleténél jobban gyűlöli a zsidókat" --- írod.

No, @Alfi, egy ilyen egzakt meghatározás alapján ítéljenek téged három évig terjed(het)ö börtönbüntetésre és/vagy foganatosítsanak ellened kényszerátnevelő intézkedéseket!

Alfőmérnök 2013.06.05. 16:55:50

@bbjnick: Az antiszemitizmus nem bűncselekmény, tudtommal. (A holokauszttagadás az, sajnos. Igaz, a kommunizmus bűneinek a tagadása is az.)

Az a baj veled, bbjnick. hogy egy gyáva, sunyi paraszt vagy.
Gyűlölöd a zsidókat, álnéven teleokádod a gyűlöleteddel az internetet, és ha azt mondják rád, hogy antiszemita vagy, kikéred magadnak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.06. 09:48:14

@Alfőmérnök:

"Az antiszemitizmus nem bűncselekmény, tudtommal." --- írod.

A holokauszttagadás antiszemita bűncselekmény-e? Mert ha az, akkor az antiszemitizmus mégis csak bűncselekménynek számít.

"Az a baj veled, bbjnick. hogy egy gyáva, sunyi paraszt vagy.
Gyűlölöd a zsidókat, álnéven teleokádod a gyűlöleteddel az internetet, és ha azt mondják rád, hogy antiszemita vagy, kikéred magadnak." --- írod.

Megnéztem, mi a "gyűlölet" az értelmező szótár szerint: "ellenséges indulat, heves ellenszenv". Hát, ha a gyűlölet ez, akkor én nem gyűlölöm a zsidókat, mert sem egyiket, sem másikat nem érzem velük szemben.

Az pedig, hogy "antiszemitavagynemantiszemita"?! Amíg nem tudom, mert nem képes vagy hajlandó senki sem megmondani, hogy mi is az az antiszemitizmus, addig hogy vállalhatnék valamit, amiről azt sem tudom, mi az?

Alfőmérnök 2013.06.06. 10:38:57

@bbjnick: Szánalmasan ostoba, jellemgyenge, képmutató, álszent ember vagy.

Tom Bradley 2013.06.06. 10:58:21

@Alfőmérnök: Az Ön definíciójával csak az a baj, hogy míg az antiszemitizmus legkisebb morzsája miatt is mindenki felháborodik és tízévnyi kötelet követel az elkövetőnek, ezzel szemben az antimagyarizmust (főleg ugyan ezek a felháborodók) le sem sz@rják, sőt, néha bátorítják is.
Egyébként mennyi az a kelleténél?

Alfőmérnök 2013.06.06. 11:55:12

@Tom Bradley: Én mindkettőt elfogadhatatlannak tartom, és fel is szoktam emelni a szavamat ellenük.
Amiről maga ír, az a kettős mérce. Erre vonatkozóan itt is tettem megjegyzést.
@Alfőmérnök:

Hát bbjnick szerintem pl. a kelleténél jobban gyűlöli a zsidókat. De nem büntetném meg ezért. Sőt, tiltakoznék, ha ezért megbüntetnék.
Csak ne csodálkozzon, ha antiszemitának tartják.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.06. 12:19:00

@Alfőmérnök:

"Hát bbjnick szerintem pl. a kelleténél jobban gyűlöli a zsidókat." --- írod.

Mert te, @Alfi, nyilván jobban tudod, hogy én mit és hogyan, mint én magam?!:-)

"...ne csodálkozzon, ha antiszemitának tartják." --- írod.

Nem csodálkozom, csak nem értem és nem tudok vele érdemben mit kezdeni. Amíg valamiért (bármiért) és annak az ellenkezőjéért is leantiszemitázzák az embert, addig nehéz értelmezni egy ilyen bélyeget!

Alfőmérnök 2013.06.06. 12:33:32

@bbjnick: Onnan tudom, hogy elolvasom, amiket írsz. De nem fogok előkeresni idézeteket, mert hosszú évek tapasztalata alapján tudom, hogy ha valaki letagadja, hogy valamikor azt írta, hogy 2*2=3, és előkeresem, beidézem, akkor sem fogja azt mondani, hogy aha, tényleg ezt írtam.

Nem igaz, hogy bármiért leantiszemitázzák az embert.
Még az általam belinkelt - nyilvánvalóan elfogult - honlapon is igyekeznek határt húzni.
Egyébként ha nem egy aluliskolázott, ostoba paraszt lennél, akkor azt is tudnád, hogy nem minden fogalmat lehet egzaktul definiálni, van, amit csak körülírással, szemléltetéssel, stb.
süti beállítások módosítása