Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Mi, magyarok („…ki mer a tiszta lelkiismeret bátorságával a honi előítéletek seregével szembeszállni…?”)

2008.06.20. 05:18 bbjnick

 
 
„…ki mer a tiszta lelkiismeret bátorságával a honi előítéletek seregével szembeszállni s honfitársait éppen ott támadni meg, ahol, mint a nyavalyának gyökérhelyén, a vágás a legkínzóbb?...”
 
Mi, magyarok („…ki mer…?”)
 
„(…) ki mer a tiszta lelkiismeret bátorságával a honi előítéletek seregével szembeszállni s honfitársait éppen ott támadni meg, ahol, mint a nyavalyának gyökérhelyén, a vágás a legkínzóbb? (…) S ha lennének is oly hazafiak, kiknek szándéka oly tiszta, mint a kristály, vajon van-e elég lelki tehetségük s élettudományuk arra, hogy jószándékaikat nem csak egekbe fohászkodják, hanem azok gyümölcseit az élők közé elő is teremtsék? S ha erre van is képességük, van-e még hihető élet is előttük? Van-e bennük erő a felbőszült rágalom, megsértett hiúság s önszeretet marcangolásait férfiasan kiállani? S nincsenek-e hitelezők kezében s van-e vagyoni tehetségük ahhoz, hogy nemes, józan szándékaikat sikeresen előre is mozdítsák?
 
 ensorjamescarnivalbbjblghz_.jpgJames Ensor: Karnevál

Nagyon elszomorodtam, mikor e lelki függetleneket kerestem, mivel csak néhányát leltem. S az a kevés – úgy gondoltam akkor – a sok honfelejtett külföldieskedőn, az itthoni előítéletek tárnokain, az elpuhult született katonáknak nagy seregén – kik lóháton nem ültek még soha, – s a zsidó markában lévő számtalan különféle emberen sohasem fog diadalmaskodni, bár félszázad folytában legtisztább szándékkal, Cherub-tanácsadóval, minden testi s lelki erővel legjobb vagyonbeli rendben legyen is. (…)”

 
(Széchenyi István: Világ (1831))
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr47530109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása