Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Két Thomas Merton-idézet

2008.08.13. 06:02 bbjnick

„Ne gondold, hogy azzal mutatod meg Krisztus iránti szeretetedet, ha gyűlölöd azokat, akik a földön ellenségeinek látszanak...”

„Ne gondold, hogy azzal mutatod meg Krisztus iránti szeretetedet, ha gyűlölöd azokat, akik a földön ellenségeinek látszanak. Tegyük fel, hogy csakugyan gyűlölik őt: Ő akkor is szereti őket, és csak akkor egyesülhetsz vele, ha te is szereted őket.

Ha gyűlölöd az Egyház ellenségeit, ahelyett, hogy szeretnéd őket, annak a veszélynek teszed ki magad, hogy az Egyház és Krisztus ellenségévé leszel. Ő ugyanis ezt mondta: <<Szeressétek ellenségeiteket>>, és <<Aki nincs velem, ellenem van>>. Ha nem állsz Krisztus oldalán, és nem szereted azokat, akiket Ő szeret, akkor Krisztus ellen vagy.

De Krisztus minden embert szeret. Krisztus mindenkiért meghalt. Azt mondta: nincs nagyobb szeretete senkinek annál, aki életét adja barátaiért.”

„A szabadság alsó határa a jó és a rossz közötti választás képessége; az egyetlen szabad tény az, hogy mindig választhatjuk a jót.
 
Ha még szabadságodban áll a rosszat választanod nem vagy szabad. A rossz választása lerombolja a szabadságot.
 
Sohasem választhatjuk a rosszat magáért, csak mint látszólagos jót. De ha valami neked tetsző dolog megtételére határozod el magad, holott az valójában nem jó, akkor valami olyat teszel, amit nem akarsz igazán, tehát nem vagy igazán szabad.
 
A teljes lelki szabadság: teljes képtelenség a rossz választására. Ha mindaz, amit kívánsz, igazán jó, és minden választásod erre a jóra irányul, sőt el is éri, akkor szabad vagy, mert mindazt megteszed, amit kívánsz, minden akaratod tökéletesen megvalósul.
 
A szabadság tehát nem egyensúly jó és rossz választása között, hanem tökéletes szeretete és elfogadása annak, ami valóban jó; tökéletes gyűlölete és elvetése annak, ami rossz. Így mindaz, amit teszel, jó és boldogító, viszont visszautasítasz és megtagadsz minden boldogtalanságra, öncsalásra és szomorúságra vezető lehetőséget – tudomást sem veszel róluk.
 
Ut scias reprobare malum et eligere bonum: (Tudd a rosszat elutasítani és a jót választani) csak az az ember igazán szabad, aki minden rosszat oly tökéletesen elvet, hogy egyáltalán nem is kívánja.
 
Istenben még árnyéka vagy lehetősége sincs meg a rossznak vagy a bűnnek, tehát Ő végtelenül szabad. Ő a Szabadság.”
 

Innét:

magyarido.blog.hu/2008/08/07/aki_nincs_velem

És innét:

magyarido.blog.hu/2008/08/10/a_szabadsag_tehat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr32613614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása