Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...hajléktalanság azért van, mert lehet és amíg lehet, addig lesz is...

2013.03.23. 13:01 bbjnick

1 jegyzet

...A hajléktalanság tipikusan olyan jelenség, mint a cigánybűnözés: azért van, mert lehet és ha (és amíg) lehet, akkor (és addig) lesz is. (Az Alkotmánybíróság (pedig) kinyalhatja az összes s_ggem!)

Azok a „típusok”, akik a hajléktalanok táborát meghatározóan alkotják, az én gyerekkoromban, a(z ezerkilencszáz)hetvenes-nyolcvanas években is léteztek. A két alaptípus: a kisemmizett, elvált (s igen gyakran alkoholizálásba menekült) férfi és a mentális zavarokkal (nemritkán effektív elmebetegséggel) és/vagy alkoholproblémákkal küzdő (leggyakrabban szintén) férfi. Csakhogy a kádárrendszerben, mivel a hatalom a hajléktalanságot nem tolerálta (és a szociális háló sem volt ilyen lukacsos), ezek a szerencsétlenek máshol, és nem az utcán, „kötöttek” ki. Egy részüket „felvette” az egészségügyi rendszer (aki arra szorult, az elmegyógy- vagy elmeszociális intézetekbe került), mások, általában segédmunkásként, egy-egy gyárban vagy téeszben „eldolgozgatva”, egy munkásszálláson, valami rokonnál, vagy olcsó albérletben meghúzódva (ha más nem, egy fűthető nyárikonyha mindenki számára akadt) éltek (több ilyen emberre is emlékszem gyerekkoromból, aki pld. tanyás lett: szállásért, esetleg élelemért és némi fizetségért, mások, gyakran rokonok vagy ismerősök, tanyáját őrizte).

Ahogy a szocializmus leköszönt, ezek a mindig is létező „típusok” az utcára kerültek. Hogy a „rendszerváltás rendszere” ezt elnézte, eltűrte, nyomban nem lépett fel ellene és (módszeresen) nem keresett és nem kínált fel ezeknek az embereknek „alternatív” életmegoldásokat (a leghajmeresztőbb a történetben, hogy ezt a szolidaritás- és szocialitásdeficitet, ezt az érdektelenséget --- mert ez, akárhonnan és akárhogyan is nézzük és magyarázzuk, ez, bizony, az --- ideológiai fedődumákkal próbálták igazolni), azzal halálos bűnt követett el (ami egy rendszernél kb. egyet jelent azzal, hogy (az) alkalmatlanságát bizonyítja). S mivel a problémát hagyták elhatalmasodni, az túlnőtt(e) (magát) eredeti önmagán, s mára már családokat is sújt és (ahogy az ilyenkor lenni szokott) a szervezett bűnözés is rátelepült.

Mondom, (a) hajléktalanság azért van, mert lehet és amíg lehet, addig lesz is (s egyre kiterjedtebben és egyre förtelmesebb és iszonyatosabb --- és társadalmilag egyre veszélyesebb --- formákban fog megjelenni)... (Innét: mandiner.blog.hu/2013/01/09/akik_mellett_elmesz#comments)

A témáról: bbjnick.blog.hu/2012/11/15/_kozteruleten_eletvitelszeruen_elni_lehet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr95163999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása