Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Schmidt hadnagy adaléka az Egészségügyi séta, 4-dik Jan. 2010. c. bejegyzéshez

2010.01.05. 22:53 bbjnick

 
 
 
„Méltóságos Tarnaváry úr egyike a legindulatosabb, legszenvedélyesebb pártvezéreknek.
 
Az a csekély körülmény, hogy a méltóságos úr X. megyében a konzervatív párt legerősebb pajzsa, Y. megyében pedig a szabadelvűek leghathatósabb malleusa (így híják diákul a kalapácsot), senkit se hozzon zavarba az igen tisztelt hazafi jelleme felől; ő és még egy másik ember, meg egy harmadik, meg egy századik és ezredik, valódi szenvedélyből űzi a zöldasztali politikát, éppen úgy, ahogy az ember szokott szenvedélyes vadász, szenvedélyes dinnyész, szenvedélyes tengerész stb. lenni, minélfogva egy kínálkozó alkalmat sem mulaszthat el, hol valami hatalmas küzdelemre van kilátás.
 
Úgy állván azonban a dolog, hogy az igen tisztelt státusférfi vagyonainak egy része fekszik X., a másik Y. megyében, ezáltal ő tökéletesen két különböző hemiszfériumra van osztva.
 
X. megyében derék, tekintélyes, becsületben próbált hazafiakból, tősgyökeres ősnemesekből, tudományos írástudó férfiakból, előrelátó, meggondolt, megfontoló úriemberekből állt a konzervatív tábor, melyet viszont holmi Kutyfalvi-féle fráterek ostromolnak, kiknek az ellenzékcsinálás nem egyéb viszkető véralkatnál, s kiktől, ha az ember komolyan megkérdezné, hogy mit akarnak, tán magok sem tudnák.
 
Hogyne volna tehát X. megyében Tarnaváry septemvir úr a konzervatívek erős vára és őriző pásztora!
 
Y. megyében viszont megfordítva áll a dolog: itt a tartózkodó tábor feje először is Kőcserepy, akit a Zoltánnali per óta szívéből, véréből gyűlöl Tarnaváry; mellette egy csomó külföldieskedő félvér, negyedvér magyar lord, veszekedő renommisták, rabiátus kortesvezérek, szolgálatkész inaslelkek, kiknek a homlokára van írva az aspiráns név, kik esküsznek mesterök szavára, s kiket Tarnaváry úr még csak lenézni is restell. Viszont ellenökben a septemvir legkedveltebb egyéniségei állanak: Szentirmay Rudolf, akit tisztel, becsül, és Kárpáthy Zoltán, kit a közvélemény kegyencei közé számít, s kiről büszkén szokta a hétszemélynök úr elmondani: <<Nem hiába, én neveltem a kölyket>>!
 
Hogyne volna tehát Tarnaváry úr Y. megyében az ellenzék pörölye és láncos buzogánya!
 
Ez, úgy hiszem, oly világos és oly megnyugtató magyarázat, hogy ez után senki sem fog olyasmit szememre vetni, hogy én hasonló meséket most gondolok ki, s csupa malíciából ráfogok becsületes emberekre.
 
Ilyenformán akárhányszor megtörténik az, hogy egy és ugyanazon országos jelszót a méltóságos úr éppolyan erősen nekivetett vállal segít X. megyében megdönteni, mint amilyen erősen nekiveti aztán a másik vállát ugyanannak a közkérdésnek Y. megyében, hogy felemelni segítse. Ott Kutyfalviékat üti, itt Kőcserepyéket, s biz ő nemigen szokta nézni, hogy mivel üt az emberre. Üt, ami a kezébe akad.”
 
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr121650368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.06. 08:55:15

Tennap olvastam volt előző bejegyzésedet, s gondolám magamban: elébb elolvasom a citált részeket, mire időm nem akada.
Most viszont oly tréfát fabrikáltál, amit terjeszteni kelletik - de nem feltétlen jó végre.
Hisz vagyon idehaza is Tarnaváry épp' elegendő, csak az a bökkenő, hogy nem tudják magokról...
S én sem tudom, vajh' felmentésül citáltad Jókait, vagy épp' ellenkező előjellel.
Komoly fegyvert vettél kezedbe, ne feledd. Hiszen magam is albéreltem oly helyen, hol:
Ha a Százkötetes nem lett vóna,
Aligha vón' szükség könyvespócra...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.06. 15:01:12

@Mormogi Papa:

Nemrég a reakcio.blog.hu-n egy poszt alatt leantiszemitázta egy kommentelő Móriczot (a Sárarany mián) . Erre írtam neki a következőket: "Tudták ők (Móricz, Németh, Szabó Dezső, Ady ...), hogy miről beszélnek és a kortársak is pontosan értették őket.:-) Csak nekünk tűnnek ezek olyan "hajjjde" szövegeknek, valójában magas irodalmi nívón folyó "realista" diszkurzusok.:-) Kultúra, no!:-) Egy két libbant, bolsi vagy náczi sz*rkavaró s*ggfejen kívül nem is kevert ezekbe akkor senki olyat, ami nincs benne:-) Nem véletlen, hogy azok az emberek, még egymás szemébe tudtak nézni. Gondoljátok, hogy egy magyar zsidó polgár nem nagy élvezettel olvasta Móriczot? Még az asszonynak is felolvasta, hogy: ezt hallgassa meg, ez a kemény, nem a ******!:-)

Ami most van, az most van, és azért van, mert nem tudjuk becsülni egymást.:-("

Két dologra hivatkoznék ebből: a kultúrára és egymás megbecsülésére! Tarnaváry úgy került a képbe, hogy ha tradíciókra építve próbálunk politizálni - mint ahogyan a konzervatorium.blog.hu-n gyakran történik erre hivatkozás -, akkor nem árt, ha szembesülünk a tradícióinkkal. Tarnaváry Jókai agyszüleménye, de idealizált típusa egy valóban létező magyar politikusi alkatnak. Hiába próbálunk mi angolszász konzervatív/neokonzervtív/megmittudoménmilyen politikai modelleket importálni, ha azok a magyar talajon nem fakadnak meg. Biztos vagyok benne, hogy ma is nagyon sok politikus gondolja magáról, minden politikai táborban, hogy ő egy Tarnaváry (erkölcsi mogul). Teremtsük meg azt a kulturális közeget, ahol ez valóban eldőlhet, egyértelművé válhat, hogy ki kicsoda. Ne táborok alapján, de ne is ideológiák alapján ítéljünk, hanem a tradícióinkra és napjaink tényeire építve hozzuk létre azt keretet, amiben valóban létezi, mozogni és dönteni tudunk.:-)

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása