Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...a magyar ú. n. jobboldal nem sorakozik fel valamiféle ad hoc vagy up to date doktriner ideológiai irányzat mögött...

2014.04.17. 17:59 bbjnick

Olvasom: „Az önérzetes, elveszett, és egyre haragosabb jobboldaliak negyedszázada rázzák a szilvafát, leesik-e róla a hagyomány meleg paplanja, amelybe be lehet burkolózni, amely magabiztosságot és identitást ad, de csak a kemény szatmári szilva kopog a fejükre, hogy várni lehetett. A magyar hagyomány minimum nagyon bonyolult valami, nem terem szilvafán. Közben ebbe a hiányba a jobboldal belebetegedett és elnácult, ami nem jó senkinek, de úgy elnácult, hogy áperte, az egész jobboldal egyetlen összeszedett hagyományává a kismagyar nácizmus vált. (...) A magára találó kismagyar nácizmus az egykori szétesett, teljesítményhiányos úri Magyarország Ersatz ideológiája. Rajta kívül és Orbán Viktor személyén kívül nincs magyar jobboldali identitás, nincs hagyomány, nincs gondolat. Középjobb értelmiség nem létezik, behódolt, megvették, összecsuklott, Orbán személyén túl nem gondolkozhatnak. Egykori becsületes alakjai szétszéledtek. Egyre több középjobboldali rendes állapota a félelem, az üresség és a szélsőségnek való kiszolgáltatottság. (...) A szélsőség az elvadult félműveltségben, az igazító hagyomány hiányában tenyésző militáns hordaszemléletben van, amelyik ma még csak azzal áltatja magát, hogy gondolkodik, de holnap azzal fogja, hogy övé az Igazság. (...) A között, hogy Orbán magát a haza megmentőjévé tupírozza és a rendszere a teljesítményhiányban összeomlik, ott a nagy üresség, amelybe most az férkőzik be, aki csak nem fél. És az egyetlen, aki nem fél, az a szélsőség. (...)” (@HaFr: Középjobb üresség --- hafr.blog.hu/2014/04/17/kozepjobb_uresseg)

...Talán érdemes volna a hagyomány és az ideológia közötti fogalmi különbséget tisztáznod magadban. A magyar hagyomány, köszöni szépen, megvan. Hogy a magyar ú. n. jobboldal nem sorakozik fel valamiféle ad hoc vagy up to date doktriner ideológiai irányzat mögött, az nem jelenti azt, hogy hagyományait is elveszítette volna; él velük és él bennük (ki többé, ki kevésbé), döntéseiben azokra támaszkodik (ki többé, ki kevésbé), csak (a baloldallal ellentétben) nem próbálja (kényszeresen) ideológiai aprópénzre váltani... (Innét: hafr.blog.hu/2014/04/17/kozepjobb_uresseg#comments)

***

Apdét vagy kiegészítés, 2014. április 18.:

...hagyomány van. Nem kicsit, nagyon. Politikai értelemben is létezik hagyomány, csak épp nem ideologikus (azért hagyomány és nem ideológia:-)). A hagyomány nem olyan, mint egy összeszerelési útmutató, hanem olyan, mint egy barokk versenymű partitúrája: meg vannak komponálva a témák, a kíséret, a hangszerszólók helyei pedig üresen vannak hagyva, azok a szólista hangszertudására, tapasztalatára, fantáziájára, improvizatív képességére vannak bízva. Széchenyi, Deák, Ady, Szabó Dezső, Németh László, Bibó stb. a mi „partitúránk”, hogy abból (mi) mennyit vagyunk képesek értelmezni és megérteni, ahhoz mit tudunk (mint „hangszeres szólisták”) hozzátenni az hozza létre/teremti meg (és jellemzi) viszonyunkat hagyományunkkal. (Ez a hagyomány olyannyira élő, hogy viszonyunk vele folyamatos megújítást igényel. Mióta ez világos számomra, kb. tízévente nagyjából minden (számomra) meghatározó, fontos munkát újraolvasok. Minden alkalommal új műveket ismerek meg.)... (Innét: hafr.blog.hu/2014/04/17/kozepjobb_uresseg#comments)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr746048607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása