Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Az ígéret földje (Ziemia obiecana)

2017.11.10. 05:11 bbjnick

1 „talált szöveg”

„Ez volt az első filmem a pénzről, olyan emberekről, akik mindenáron pénzt akarnak csinálni. Mindig is akartam egy ilyen »amerikai« filmet készíteni. Mi sem természetesebb, mint hogy a film Oscarra jelölésekor abban reménykedtem, hogy e munkámra Amerikában is felfigyelnek. De hamar csalódnom kellett. A Hollywoodban megtartott sajtótájékoztató a lengyel antiszemitizmus körüli vitába torkollt, és mondhatnám abszurd véget ért. Egy Izraelből érkezett újságíró, filmem legádázabb kritikusa arra a kérdésre, hogy hol látta a filmemet, ezt felelte: »Egyáltalán nem kell megnéznem, nekem az is elég, hogy a film Lengyelországban készült.« Ekkor megértettem, hogy nincs az a film – lengyel film pedig semmiképp sem –, amely ellensúlyozhatná a tragikus örökséget: a zsidók lengyel földön történt megsemmisítését. Azt is megértettem, hogy ezt a bélyeget soha és semmi nem fogja lemosni rólunk. Az Amerikában élő zsidók nem hajlandók Az ígéret földje megteremtőinek könyörtelen üzletembereitől származtatni magukat, inkább a Hegedűs a háztetőn rokonszenves hősét tekintik ősüknek.” (Az idézet forrása: Wajda, Andrzej: A film és más hívságok. Osiris Kiadó, Bp., 2002, 156.–157. p.)

azigeretfoldjeziemiaobiecanawajdafilmje1973eredetilengyelfilmplakat_ff_321457_bbjnckblghz.jpgAndzej Wajda Az ígéret földje (http://www.imdb.com/title/tt0072446/) című, 1974-ben készült filmjének lengyel plakátja

÷ ÷ ÷

Kapcsolódó bejegyzés:

http://bbjnick.blog.hu/2016/10/10/elhunyt_andrzej_wajda_376

÷ ÷ ÷

Apdét vagy kiegészítés (2017. november 11.):

„120 éves a lengyel filmgyártás, és az évforduló alkalmából megkérdeztek 279 vezető lengyel filmest, hogy szerintük melyik a legjobb lengyel film. Lengyel rendezők, forgatókönyvírók, operatőrök, látványtervezők, zeneszerzők és producerek adták le szavazataikat. A felmérést a lódzi Filmművészeti Múzeum és a Lódzi Egyetem filmtörténeti és filmelméleti kara végezte, és a legjobb lengyel és külföldi filmet szerették volna meghatározni - írja az MTI. A válaszok alapján a legjobb lengyel film az 1975-ös Az ígéret földje lett. A film rendezője az Oscar-díjas Andrzej Wajda. A film a Nobel-díjas Wladyslaw Reymont azonos című, 1898-as regényéből készült. A cselekmény a 19. század végén játszódik Lódz iparvárosban, ahol három fiatal férfi - egy lengyel, egy német és egy zsidó - együtt próbálja megvalósítani álmát. Textilmágnássá akartak válni. A film számos rangos fesztiválon kapott elismerést, és Oscar-díjra is jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.” (http://faktor.hu/faktor-ez-mindenidok-legjobb-lengyel-filmje)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr8413462069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása