Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Az ember tragédiája

2016.03.21. 21:11 bbjnick

Jankovics Marcell virtigli rajzfilmes. Ez egy sajátos műfaj, amelyhez speciális látás- és gondolkodásmód, különleges képességek, érzékenységek szükségeltetnek — s Jankovics ezekben nagyon jó. Egyéb tevékenységei is, tulajdonképpen, rajzfilmes munkáihoz kapcsolódó előtanulmányok.

Nagyon szeretem Jankovics filmjeit. Műfaj- és stílusbiztosan dolgozik, pontosan el- és/vagy megtalálja az arányokat, sem többet, sem kevesebbet nem akar mutatni/mondani, mint amit műfaja lehetőségei megengednek. (S eközben még folyamatosan tágít(gat)ja is a műfaj határait!)

Módom(ban) volt (alapos(abb)an is) megnézni a Jankovics-féle Az ember tragédiáját. Mindent egybevetve, azt kell mondanom, nem sikerült.

azembertragediajadvd_bdborit_ff_bbjnckblg_299457hz.jpg 

Jankovics továbbra is nagyon jó rajzfilmes, de Az ember tragédiája túl nagy feladatnak bizonyult számára. Filmje nagyon izgalmas, de zavaros, aránytalan és ritmustalan, időnként kifejezetten széteső (nem az eklekticizmusával van a probléma, mert Jankovics ezt az eklekticizmust más munkáiban magabiztosan kezeli, mesterien alkalmazza — itt, sajnos, nem annyira). Egyes részletei briliánsak, mások kínosan, az érthetetlenségig/az értelmezhetetlenségig elnagyoltak vagy esetlegesek.

Az ember tragédiája (úgy értem, Madách Tragédiája) (egy) nagyon koherens mű. Ha egy adapt(át)or „nagyvonalúskodik” (túl sokat megenged magának a művel szemben), az, ennél a műnél, szembeszökően és élesen kiütközik. És Jankovics most (szerintem) ebbe a hibába esett: egészen odáig elment, hogy lényegét tekintve próbálta átértelmezni a Tragédiát. Nem sikerült neki — és a Tragédia „bosszút áll”, látványosan kidomborítja a kudarcot.

Mindezzel együtt Jankovics Tragédiája az egyik legjobb animációs film, amit valaha láttam. Napestig sorolhatnám az értékeit, erényeit, de...

[2011, animációs film, Az ember tragédiája, Bacsó Zoltán, Bertalan Ágnes, film, Jankovics Marcell, Madách Imre, magyar film, Major Péter, Molnár Piroska, Mozart Wolfgang Amadeus, Sáry László, Széles Tamás, Szilágyi Tibor, Usztics Mátyás]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr7812615027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása