Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...nem is „mintha egy másik országban”, hanem egyenesen „mintha egy másik bolygón” járnánk...

2016.01.22. 15:11 bbjnick

Olvasom: „...Lázár János kancelláriaminiszter a tegnapi Kormányinfo sajtótájékoztatón (...) jelezte, hogy a magyar diákok teljesítménye egyre romlik és leszögezte: a pedagógustársadalom nem dughatja homokba a fejét, nem tehet úgy, mintha a teljesítményromláshoz nem lenne köze...” (www.pedagogusok.hu/l%C3%A1z%C3%A1r-j%C3%A1nos-kem%C3%A9nyen-megfeddte-tan%C3%A1rokat-teljes%C3%ADtm%C3%A9nyroml%C3%A1s-miatt)

Lázár szórakozik?!. Nyilván, pontosan tudja, hogy a diákok teljesítményromlásának mi az (elsődleges) oka: a sajtótájékoztatón az elmúlt tizenöt évben jelentkező látványos és folyamatos teljesítményromlásról beszélt, s épp ez a tizenöt év volt az, amikor az iskolák „felhozatala” a felismerhetetlenségig megváltozott. Akár ha a kilencvenes évek iskoláival hasonlítjuk össze a mai iskolákat, nem is „mintha egy másik országban”, hanem egyenesen „mintha egy másik bolygón” járnánk. A 2000 előtti iskolák tanulói a nyolcvanas években és a kilencvenes évek első éveiben születtek, egy a mainál jóval magasabb létszámú – a nyolcvanas évek elején még évente kb. 140000 gyerek született, ez a szám 2000-re 100000 alá esett, ma évi 90000 körül mozog – és teljesen más szociális-szociokulturális hátterű – 1999-ben az általános iskolai tanulók 11%-a volt HH-s és HHH-s (hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű), 2006-ban 33%-uk, 2010-ben 46%-uk – „emberanyagot” alkottak. 2000-től kezdtek beérkezni az iskolákba – az évről évre csökkenő születésszámok és tanulói létszámok mellett is – egyre nagyobb számban és egyre elképesztőbb körülmények közül azok a gyerekek, akik a Horn-kormány 1994-es, a GYES (gyermekgondozási segély) bizonyos idejű munkaviszonyhoz kötését eltörlő rendelkezésének „inspirációjára” születtek („megélhetési szülés”): míg az Ezredfordulón az általános iskolai tanulóknak csak körülbelül egytizede volt „problémás hátterű”, ma már fele...

Lázár, kelj fel és járj!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr58301840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása