Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

„A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos módszerekhez tartozik, amelyekkel megpróbálják hathatósan irányítani a jelent”

2018.07.16. 05:11 bbjnick

1 „talált szöveg”

Néhány rövid részlet Paweł Jasienica* Elmélkedés a polgárháborúról című, a vendée-i felkelésről** 1969-ben született, először 1985-ben, folytatásokban, folyóiratközlésként megjelent történelmi esszéjéből:

„(...)

jasienicapawelelmelkedesapolgarhaborurolkonyvborit_1_ff_121201.jpgAz az érzésem, hogy a vendée-i felkelés legfőbb oka az a gyakorlat volt, hogy az életet könyörtelenül a doktriner szemlélet gátjai közé akarták szorítani.

(...)

Jó volna, ha mindenki a színek egész palettájával rendelkezne. Mindenki azt választhatná, amit akar – egyes irányzatokat, eseményeket vagy történelmi figurákat angyali rózsaszínnel festhetne meg, másokat befeketíthetne. Aki ecsetjét túlságosan előírásszerűen vagy csak elvi színekbe mártja, a saját szerzői kockázatára tehesse. Csak egy dolgot nem szabad megengedni, az egészet bemeszelni, hogy egyáltalán semmit se lehessen látni, vagyis feledésre ítélni a dolgokat. A történelmi tudás diktatórikus irányítása azokhoz a jól ismert, gyászos módszerekhez tartozik, amelyekkel megpróbálják hathatósan irányítani a jelent.

(...)

A történelem ismerete, tisztelete és szeretete alkotják azon legfőbb tényezőket, amelyek összekovácsolják a nemzetet. Csak akkor tölthetik be szerepüket, ha senki se próbálja megcsonkítani a tudást, próbál elfojtani egyes emóciókat, másokat pedig mesterségesen felszítani. E feltételek híján a meghamisított történelem megosztja az embereket, szakadékokat tár fel köztük. A francia köztársaságra nem jelent semmi veszélyt annak a fehér zászlónak a látványa. amely győzelmet aratott a tricolore fölött Torfounál. Felmérhetetlen károkat okoznának ellenben a megfelelően preparált dokumentumok, olyan emlékiratok közzététele, amelyekből egész passzusokat hagytak ki... mivel politikailag kényesek.

(...)

Az utóbbi időben különös tisztelet övezi a »történelem« fogalmát, sőt van, aki nagybetűvel írja.Mindazok, akik úgy érzik, joguk van a ma élő nemzedékeket gyurmaként formázni, természetesen a Történelem képviseletében lépnek fel.

Szigorúan külön kell választani a történelmi ismereteket a történelmi víziótól. Ismereteink általában töredékesek, sokszor egyenesen csonkák, vagyis kiegészítésre szorulnak, tökéletesítendők. Tagadhatatlan, hogy minden társadalmi ismeret történelmi jellegű. Még a legfrissebb statisztikai táblázatok vagy szociológiai felmérések is a legjobb esetben csak a tegnapelőtti képet mutatják. A bennük felvázolt tényeknek közben bizonyos mértékben meg kellett változniuk, hisz a kutatók ismereteinek feldolgozása is hosszabb-rövidebb időt igényel, mialatt minden megváltozik. (...)

Aki azt állítja, hogy a jelen megismerhető, logikai hibát követ el, mely a gyakorlatban elkerülhetetlen, de tisztes határok közé szorítható. Ugyanez nem mondható el a jövőben elkerülhetetlenül bekövetkező történések szakértőiről.

(...)

(...) A történelmet csak köznévként szabad használni, természetesen kisbetűvel írva, és csak a befejezett tényekre vonatkozóan. Ha nagy T-vel írják ezt a szót, azt vészjelzésnek kell tekintenünk. Azt jelzi, hogy itt kétes fedezetű váltókkal manipulálnak, ezt pedig minden civilizált országban büntetik. A büntetőkódexek azonban csak magánszemélyekre vonatkoznak, nem történik bennük említés olyan esetről, ahol a váltó kiállítója jelentős rendőri erőkkel akadályozza meg, hogy a hitelezők visszaköveteljék a pénzüket, s a tetejében arra kényszeríti őket, hogy ezt a rendőrséget a saját zsebükből tartsák fenn.

(...)” (Paweł Jasienica: Elmélkedés a polgárháborúról. Európa Kk., Bp., 1989., 42., 169., 171., 175-176., 177. p.)

*Paweł Jasienica (polgári nevén Leon Lech Beynar, 1909-1970) lengyel történész, esszéista.

**A vendée-i felkelés katolikus- és királypárti népfölkelés a köztársasági kormány ellen Franciaországban, 1793-1796-ban.

÷ ÷ ÷

Néhány „talált szöveg”: http://bbjnick.blog.hu/search?searchterm=%E2%80%9Etal%C3%A1lt+sz%C3%B6veg%E2%80%9D&searchmode=sentence&submit=Keres%C3%A9s

Néhány kapcsolódó bejegyzés: http://bbjnick.blog.hu/search?searchterm=t%C3%B6rt%C3%A9nelem&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr9114115147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása