Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...a kor kérdései (...) ilyen, erkölcsi jellegű kihívásokban manifesztálódnak...

2014.04.30. 07:00 bbjnick

Olvasom: „Mi lesz veled, fiatal középosztály? (...) ...mit tegyenek, ha a szembejövő ár maga a politika, a politikum? Az elsősorban az állami transzferekből élőket kiszolgáló, az ő szavazatukra ácsingózó pártok világa? Ha közülük egyesek esetleg konkrétan politizálni akarnak, előbb vagy utóbb szembesülnek a politikum vastörvényeivel, és akkor nyilvánvalóan válaszút elé kerülnek: bele a sűrűjébe vagy sürgősen kifelé onnan? Maradhatnak persze pártpolitikai rendszeren kívül élő, de aktív, érdeklődő, kritikus választópolgárok is. De mit tegyenek, ha a politika egyszerűen nem kínál semmi megvitatandót a számukra? Ha például lefolyhat egy komplett választási kampány komoly, felnőtt, értelmes politikusi viták nélkül? Ha a legsúlyosabb, legkomplexebb szakpolitikai kérdéseket szakmai és nyilvános viták, érlelési idő nélkül, alig pár nap alatt nyomnak keresztül a döntéshozói és végrehajtói rendszeren? Ha a politikai sajtó sem képes kiszolgálni az igényeiket, mert egyszerűen az újságírók sem képesek idő, pénz és felkészültség hiányában utánamenni az elképesztő gyorsaságban megszületett és végrehajtott döntéseknek? Ha nincs miről vitatkozni, nincs miről olvasni, mert a magyar politikai véleményipar évtizedes és évszázados csontokat rág újra, és egyes véleményvezérek semmitől sem félnek jobban, mint az új szempontoktól, a szabad vitáktól és az (ön)kritikus gondolkodástól? Hova jut egy olyan ország, melynek közélete lassan semmit nem kínál a saját fiatal középosztályának? Se stabil, kiszámítható körülményeket; se a valódi vállalkozói avagy gondolati szabadság terét; se szellemi pezsgést? Ha az ország saját teherhordó, jövőre gondoló középosztálya elszakad a politikumtól, ha nem vesz részt a politika alakításában, sem a politikai arénába való belépéssel, sem a politikai vitákban való részvétellel − sőt, már a választásoktól is egyre inkább távol maradva? (...) ...mi lesz veled, Magyarország, a kivonuló középosztály nélkül?” (@rajcsányi.gellért (ergé): Mi lesz veled, fiatal középosztály? --- mandiner.blog.hu/2014/04/29/mi_lesz_veled_fiatal_kozeposztaly)

...Talán Hermann Hesse írja valahol, hogy vannak korok, amelyekben nincsenek válaszok. Ha az egyik korszak a másikba megy át, fölösleges a dolgok értelmét kutatni, mert, mivel átalakulóban vannak, nincs nekik (egyértelmű) értelmük. Szerintem sanszos, hogy mi is egy ilyen korszakot élünk meg most.

Ilyen korokban --- ezt már én mondom, nem Hermann Hesse ---, az ember egy dolgot tehet: lelkiismereti döntéseket hoz. A mai fiatal és koraközépkorú középosztály is tkp. ezt teszi: elutasítja a politikát, elhagyja az országot vagy a nehézségek ellenére az itthonmaradás mellett dönt stb. Ha, teszem azt, újságíró volnék, akkor erkölcsi állásfoglalásokat fogalmaznék a német megszállás-emlékmű, Mucsi Erika bírónő indoklása stb. ellen vagy mellett, mert egyáltalán nem vagyok (arról) meggyőződve, hogy ezek az ügyek „álbalhék”, „évtizedes és évszázados csontok újrarágásai”, sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a kor kérdései, mivel nincsenek magátólértetődő formák, ami(k)ben megfogalmazódhat(ná)nak, ilyen, erkölcsi jellegű kihívásokban manifesztálódnak... (Innét: mandiner.blog.hu/2014/04/29/mi_lesz_veled_fiatal_kozeposztaly#comments)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr806099285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása