Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...ságvárizmus...

2015.03.04. 17:01 bbjnick

Olvasom: „(...) Február 18-án Rétvári Bence szavai szították fel a lángot Ságvári személye körül. A KDNP-s országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott: »Személyes véleményem és a hatályos jogszabályok szerint sem elfogadható, ha Ságvári Endréről állami köznevelési intézmény van elnevezve, különös tekintettel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének az utcanév-változtatások során Ságvári Endréről kialakított egyértelmű állásfoglalását követően«. Az MTA állásfoglalása szerint Ságvári Endre neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánlják.

Az átnevezés hírére az intézmény egyik tanára, Barok István »Je suis Ságvári! Sőt Je suis Spitzer Endre!« címmel adott közzé jegyzetet, melyben kiállt az iskola névadója mellett. Véleménye szerint Ságvári két dologban bűnös a »fennálló rezsim« szemében: baloldalisága, és zsidó születése okán. Harminchét évnyi ságváris pedagógusi ideje alatt rengeteg kiművelt főt nevelt ki. »Van-e bármilyen esélyünk arra, hogy ne csak a szívünkben maradjunk Ságváristák? Mi lesz a Sá-Rá-val? Mi lesz a Ságvárizmus éjszakájával? Mi lesz a Ságváris sítáborral? És csak nagyon csendben és zárójelben (Mi lesz velem?)« – írta a tanár. (...)” (szegedma.hu/hir/szeged/2015/02/kommunista-vagy-antifasiszta-a-nagy-sagvari-velemenyosszegzo.html)

...Az 1955-ben Ságváriról elnevezett iskolát 1956 októberében --- a tanárok és diákok kezdeményezésre --- Hunyadi János Gimnáziummá nevezték át, majd a kádári megtorlás alatt --- 1957 márciusában --- ismét Ságvárivá nevezték vissza. Kik számára volt fontos a ságvárizmus akkor és kik számára ma? Ki mely hagyománynak elkötelezett?... (Innét: mandiner.blog.hu/2015/03/02/sagvarirol_es_a_lejart_szavatossagu_ikonokrol?full_commentlist=1#comments)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr947240769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása