Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

A hatodik koporsó (a)vagy Csurka drámát és nem poloskát írt

2012.09.11. 05:03 bbjnick

Szóval: ...Maga is elfelejti, hogy Csurka drámát és nem poloskát írt? (...) A hatodik koporsó egy dráma és nem történeti, történetfilozófiai értekezés vagy politikai program. Csurka itt nem megmond, hanem egy tragédiát (erkölcsi konfliktust) ábrázol. A dráma akkor működik, ha a néző azonosul a főhős (itt: a hatodik koporsó apródja) tragédiájával (erkölcsi konfliktusaival). Csurka azért volt népszerű a hetvenes-nyolcvanas években, mert egyáltalán nem didaktikus. Itt, ebben a drámában, sem az. Egy teljesen irreális szituációba helyezi a saját sorsának kulcsát kereső főhőst, egy olyan keretbe, amiben a szembesülés és szembesítés lejátszható. Olyan ez (olyan is), mint mikor Vitéz László palacsintasütővel püföli az Ördög fejét...

vitezlaszlobabfigura_foto_ff_lncs_401283_.jpg

(...Írhattam volna hétfejű sárkányt is, de (mivel) Csurkánál többé vagy kevésbé mindig minden átitatódik szatírával (a népmesékre pedig ez nem jellemző) ezért maradtam a vitézlászlós-ördögös hasonlatnál...) (Innét: delphoijosda.blog.hu/2012/07/31/xix_504/fullcommentlist/1#c17630939 és innét: delphoijosda.blog.hu/2012/07/31/xix_504/fullcommentlist/1#c17631100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr304767637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása