Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...tervezett elavulás... (planned obsolescence)

2014.09.06. 05:01 bbjnick

Amikor az 1990-es évek legelején új lakásba költöztünk, a lakás „tartozékaként”, kaptunk a régi tulajdonosoktól egy magyar automata mosógépet (elmondásuk szerint 1985-ben vásárolták); bennünket 2005-ig szolgált (mivel bontott alkatrészekkel lehetett volna csak megjavíttatni és meglehetősen költségesen, ezért új készülék beszerzése mellett döntöttünk). Új mosógépünk 2005-től 2012-ig muzsikált, majd vitustáncba kezdett, a csapágyazás és dob cseréje közel annyiba került volna, mint a gép egykori ára. 2012-ben (ismét) vettünk egy (megbízhatónak mondott) masinát 89000 magyar forintért. Alig fél év elteltével ki kellett benne cserélni két teleszkópot (ezt garanciálisan el is végezték), majd két év és két hónap üzemidő után (két hónappal a garanciaidő lejártát követően) olyan hangok kezdték elhagyni, amikhez hasonlóakat utoljára Tarkovszkij Solaris című filmjében hallottam; a márkaszervíz (7000 Ft-ért adott) ajánlata: 58000 Ft alkatrészárért + szervízdíjért kicserélik a tönkrement csapágyat-dobot.

keopszpiramis_szpverz_201134_.jpgMondják, az ember a rongyos 200-300 eurójáért ne várjon a gyártóktól Keopsz-piramisokat! Van ebben valami. Én, a magam részéről, lehetőségeim függvényében, hajlandó volnék némi felárat is fizetni a minőségért és megbízhatóságért (egykori zöldmozgalmárként a tartósság, mint környezetvédelmi szempont sem idegen tőlem). Hol találom ezeket a készülékeket? (Nemrégiben mesélte barátom: a bolti átlagár közel kétszereséért vásárolt presztízsmárka mosógépe, a garanciaidő lejárta után szinte azonnal csúnyán rohadni kezdett, a szándékosan silányul kezelt lemezborítás az illesztéseknél riasztóan látványosan korrodál.)

S bár kínosan rosszul tudok számolni, de azért időnként szoktam. 1985-ben egy automata mosógép egy átlagos jövedelmű ember havi bérének körülbelül négyszeresébe került, ma nagyjából egy havi bérébe. Azok az „óvilági” háztartási gépek, mint tartós fogyasztási cikkek, nevükhöz hűen, tizenöt-húsz éveket képesek voltak apróbb, filléres javításokkal szolgálni, ma az egy-két éves garanciaidőn túl biztos út a csalódáshoz bízni bármiféle készülék használhatóságában. Miért is jó, miért is éri ez meg nekem, fogyasztónak? Önök nem érzik magukat meglopva, becsapva és megalázva?

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr726674151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

János 2014.09.06. 09:17:01

Miért is jó, miért is éri ez meg nekem, fogyasztónak?
Nem arról szól a fogyasztói társadalom, hogy neked jó legyen!

János 2014.09.06. 11:28:42

Olyan gazdasági rendszert hozott létre az emberiség, amiben a több évtizedig működőképes tartós fogyasztási cikkek kifejezetten károsak lennének. A valóban tartós fogyasztási cikkek gyártása esetén tömegével szűnnének meg munkahelyek. A jelenlegi rendszer az exponenciális növekedésre van optimalizálva. Ez a rendszer elhiteti az emberekkel, hogy nagy a bőség és nem probléma, ha viharos gyorsasággal alakítjuk szemétté az ásványkincseinket a természet erőforrásait végletekig kizsigerelve. Ezt a folyamatot nem az emberiség fogja megállítani. Az exponenciális növekedés egy megszaladási jelenség, amely rendkívül gyorsan elhasználja az erőforrásokat, aminek következményeként végül hirtelen összeomlik a folyamat.
Csak abban reménykedhetünk, hogy nem a mi életünkben fog bekövetkezni az összeomlás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.09.08. 05:16:26

@János:

Talán így lesz (ahogyan leírod), talán nem; nem láthatjuk előre a jövőt. A történelmi tapasztalatok mindenesetre ezt a "forgatókönyvet" valószínűsítik. Ugyanakkor, mivel technológiailag lehetséges, így elképzelhető egy olyan verzió is, hogy a megújuló energia és az újrahasznosítási eljárások új irányt adnak ennek az öngyilkos folyamatnak. Bízni, persze, én sem bízom ebben, de azért reménykedem:-)
süti beállítások módosítása