Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Egészségügyi séta, 4-dik Jan. 2010.

2010.01.04. 17:24 bbjnick

 
A napokban olvastam egy kétrészes bejegyzést a blogszférában (itt: konzervatorium.blog.hu/2009/12/30/ifju_konzervativok_i ) & (itt: konzervatorium.blog.hu/2009/12/31/ifju_konzervativok_ii). A bejegyzés elgondolkodtatott. Gondolkodtam, gondolkodtam, majd írtam a bejegyzés alá egy kommentet. Ezt:
 

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.04. 13:15:37
 
Kicsit csalódott vagyok, hogy nem alakult ki parázs vita a témában:-D Úgyhogy, jobb híján, magam vitatkozom magammal:-)
 
Itt van ez a gondolatsor (a cikk első részéből idézem), nem nehéz fölfedezni, hogy ebben koncentrálódik a cikk első részének „üzenete”:
 
„Liberalizmusellenes, anélkül, hogy beleesne az uszítók és nívótlan bírálók hangnemébe; a diadalmasan és fölényesen felvonuló világnézetet próbáltja alapjaiban újjáértékelni, visszanyúlva rég meghalt eszmékre, és előlegezve néhány jelenben feltámadtat. Konzervatív a szó nálunk népszerűtlen értelmében, valaki, aki bizalmatlanul áll szemben az uralkodó frázisokkal, és csak becsületesen végiggondolt eszméknek hajlandó hitelt adni, nem a ragyogó látszatigazságoknak. A Dessewffy Aurélok fajtájából való, akik önmagukból építik ki világnézetüket, és nem hajlandóak befolyásoltatni magukat a tömegtől; persze a tömeg nem hajlandó tudomást venni róluk. Valójában moralisták, gondolatviláguk szigorú belső rendjét és fegyelmét szeretnék mindenütt viszontlátni, saját becsületességüket emelnék általános normává. Az elmélet emberei, de semmi sem áll tőlük távolabb, mint az üres teoretizálás; buzgalmuk az életnek szól, bár látszólag kerülik a zűrzavarát, javítani, segíteni szeretnének, bár megvetik a népapostolokat. Rangrejtett humanisták, szemérmes küzdők; természetes, hogy sorsuk a meg-nem-értés és csalódás.” (Halász Gábor: Magyar századvég)
 
És itt van ez a másik gondolatsor (a cikk második részéből idézem), nem nehéz fölfedezni, hogy ebben koncentrálódik a cikk második részének „üzenete”:
 
„Ahhoz, hogy egy politikai oldal megtalálja saját helyét, előbb rendet kell tennie gondolatai között. A magyar jobboldalt – most nem mint pártot, hanem mint szellemiséget, politikai oldalt, pozíciót – nagyrészt három fő csoport dominálja, nem egyenlő mértékben. A legrégebbi jelenlétet a népiek harmadik generációjától tanulók csoportja tudhatja magáénak, akik egykor az MDF népi-nemzeti szárnyát alkották, s a reformszocialistákkal való 1988–89-es megegyezés híveként ma sem a piaci nyitás, vagy a nyugati (végképp nem angolszász/atlanti) konzervativizmus barátai, hanem sok esetben érnek össze az ún. <<alternatív közgazdászokkal>>, akik a kapitalizmus (már-már) lecserélésig menő <<reformjában>> gondolkodnak. Az antalli konzervatív kísérlet emléke és a polgári kormányzás hagyománya mozgatja azt a másik – e két politikai szocializációból összeolvadt – csoportot, amely egy ennél összehasonlíthatatlanul korszerűbb, a magyar, európai és globális realitásokra érzékeny megoldásban hisz, s erejét politikai tapasztalatából származó gyakorlatiassága adja. A harmadik frakció az előbbiektől eltérően elméleti-filozófiai kiindulóponttal rendelkezik, s politológiai módszere, a nyugati eszmeáramlatokkal való gyakori érintkezése szellemileg a legfelkészültebb csoporttá teszi; ami miatt a konzervatív elvek pontos megfogalmazását a magyar valóság figyelembe vételének praktikumával párosítja. Kis túlzással az irodalom, a politika és a filozófia az a három terület, amelyből az említett csoportok orientációja, módszere, nyelvezete, logikája fakad, és ez sokat el is mond róluk. A XXI. század új elvárásainak, a magyar konzervativizmus megújításának és a jobbközép pozíció megerősítésének kérdéseire ma – úgy hisszük – gyakorlati politikai és releváns elméleti válaszokat kell adni.”
 
No, most én, egy imaginárius aktussal, összeengedtem ezt a két gondolatsort (éppúgy, mint két parkban sétáltatott házikedvencet) a fejemben és figyeltem, mire jutnak egymással. Kezdetben úgy tűnt, játszanak (egymással). Majd mikor nyilvánvalóvá vált, hogy a második gondolatsornak „komolyabb szándékai” vannak, méghozzá olyanok, amik az első gondolatsor épségét is veszélyeztethetik, felülkerekedett bennem a kíváncsiságon a felelősségérzet és szétválasztottam őket.
 
Így jártunk.
 
ü
bbjnick
 
 
 
Apdét vagy kiegészítés, 2010. január 5.:
 
Schmidt hadnagy adaléka az Egészségügyi séta, 4-dik Jan. 2010. c. bejegyzéshez. Itt: bbjnick.blog.hu/2010/01/05/schmidt_hadnagy_adaleka_az_egeszsegugyi_seta_4_dik_jan_2010_c_bejegyzeshez
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr401645679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása