Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...akkor az egész magyar színházi élet ünnepelné... („...a művészi szabadság elvét figyelembe véve magánszínházban esetleg bemutatható volna egy ilyen darab...”)

2012.08.25. 05:27 bbjnick

A bejegyzés (egy) előzménye: bbjnick.blog.hu/2011/10/11/ez_gyalazat_egy_tiltakozas_margojara

Olvasom: „A MAZSIHISZ elnöke levélben kérte Tarlós István főpolgármestert, akadályozza meg Csurka István »A hatodik koporsó« című darabjának bemutatását a budapesti Új Színházban.

Feldmájer Péter levelében utalt a Főpolgármester kijelentésére, hogy nem támogatja a darab bemutatását, mert annak vége »necces«.

A MAZSIHISZ elnöke úgy fogalmaz, hogy a Jud Süss c. film óta kevés, hasonlóan veszélyes, uszító zsidóellenes mű született. Rámutat arra is, hogy nemcsak a darab vége, hanem annak egésze is alkalmas a zsidóellenes érzelmek felkorbácsolására, ezért a darab tervezett bemutatása veszélyezteti a főváros és a főpolgármester becsületét.

Feldmájer Péter külön kiemeli, hogy a művészi szabadság elvét figyelembe véve magánszínházban esetleg bemutatható volna egy ilyen darab, de elfogadhatatlan, hogy egy faji és vallási gyűlöletet szító darabra költsenek közpénzeket.

Kéri ezért a főpolgármestert, mentse meg Budapest becsületét: zsidóellenes, uszító, antiszemita kliséket tartalmazó mondatok ne hangozhassanak el a Főváros tulajdonában álló színpadon.” (www.mazsihisz.hu/2012/08/24/feldmajer--a-fopolgarmester-mentse-meg-budapest-becsuletet-5441.html --- Az oldalon az eredeti levél is olvaható, itt: mazsihisz.hu/userfiles/file/downloadmanager/tarl%C3%B3sistv%C3%A1nlev%C3%A9l.pdf és itt: mazsihisz.hu/userfiles/file/downloadmanager/tarl%C3%B3sistv%C3%A1nlev%C3%A9l_2_oldal.pdf)

Olvasom: „Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: egy egész város tiltakozott az ellen, hogy az Újszínház élére Dörner Györgyöt nevezzék ki, s az ellen, hogy »az Újszínházat átadja a szélsőjobboldalnak, teret, közpénzt, megjelenést adjon a néhai Csurka István szélsőséges gondolatainak«. Az MSZP szerint Tarlós Istvánnak most fel kell ismernie, hogy akkor hibás döntést hozott, és meg kell tennie a szükséges lépést.

Horváth Csaba úgy véli, miután a főpolgármester csütörtökön »világosan elvégezte az értékelést«, itt az idő a döntésre. »Az Újszínházban ma a szélsőjobboldal ül tort, antiszemita darab bemutatására készülnek, amit ráadásul a következő évad egyik legfontosabb darabjának neveztek« – fogalmazott Horváth Csaba, s egyúttal a főpolgármestert arra szólította fel: »vonja vissza Dörner György színházigazgatói kinevezését, váltsa le az Újszínház immáron bevallottan, igazoltan antiszemita vezetőjét«.” (mandiner.hu/cikk/20120824_az_mszp_dorner_levaltasara_szolitotta_fel_tarlost)

Nos! A tudozsido.com jóvoltából A hatodik koporsó c. Csurka-darab olvasható a Világhálón is: sofar.tudozsido.com/files/hatodikkoporso.pdf

Én elolvastam. Nincs ebben semmi antiszemita. (Szerintem.) Ez A hatodik koporsó, egyszerűen, egy jó darab. Ahogy Csurka szokta: valahol a tragédia, a komédia és a szatíra keveréke, nagyon jó dramaturgiai érzékkel elegyítve a különböző stíluselemeket. Ha nem Trianonról szólna és nem szerepelne benne (többek között) néhány korabeli zsidó potentát is, akkor az egész magyar színházi élet ünnepelné. (Szerintem.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr224730617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása