Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...ha jól meggondoljuk...

2016.02.26. 12:27 bbjnick

A napitortenelmiforras.blog.hu posztot közöl Donáth György, egy antiszemita politikus országgyűlési portréja címmel (napitortenelmiforras.blog.hu/2016/02/26/donath_gyorgy_egy_antiszemita_politikus_orszaggyulesi_portreja), amely számos utalást és hivatkozást hoz Donáth antiszemitizmusának alátámasztására. A poszt elolvasását mindenkinek ajánlom, elsősorban a benne található, történelmi forrás-értékű, Donáth-idézetek miatt. Valamint halkan, de határozottan megjegyezném:

...Nincs ezekben a Donáth-idézetekben sem semmi meglepő, sem semmi nóvum. Az a kor egy olyan kor volt, olyan gondolkodásmóddal, olyan fogalomhasználattal. A faji (származási) alapú diszkrimináció a kor USÁ-jában ugyanolyan evidenciának számított, mint a kor Magyarországán.

Nálunk 1945 után a faji diszkriminációt felváltotta az osztályalapú diszkrimináció (ami, ha jól meggondoljuk, ugyanolyan származási alapú diszkrimináció, mint a faji alapú) és akkor az vált a gondolkodás és fogalomhasználat evidens elemévé. Olvassunk bele politikusaink, tudósaink, művészeink 1945 utáni megnyilvánulásaiba, nehezen fogunk olyan szöveget találni, amely ne evidenciaként kezelné az osztályalapú diszkriminációt. De azért még, ugye, nem fogjuk holnap ledönteni mindenki szobrát és leverni mindenki emléktábláját, nem fogjuk vastag fekete filctollal kihúzni a történelemből és a kultúrából mindenki nevét, aki 1945 után közéleti szerepet vállalt?

Ma szörnyülködünk a zsidók két háború közötti diszkriminációján, valami elképzelhetetlen és értelmezhetetlen abszurditást és feneketlenül mély gonoszságot látunk benne: nekem az egyik sógornőm az 1980-as években kétszer is származása miatt nem nyer(hetet)t felvételt az egyetemre (szülei értelmiségiek --- azaz, nem munkások és nem parasztok, hanem adminisztratív munkát végző irodai dolgozók --- voltak, így, bár a felvételhez szükséges pontszámot kétszer is elérte, de mivel az értelmiségi származásúak felvételi kvótájába egyik évben sem fért bele, ezért helyhiány miatt elutasították); egyik általános iskolai osztálytársam, ugyancsak a nyolcvanas években, származása miatt nem jelentkezhetett gimnáziumba (osztályfőnökünk behívatta az édesanyját és közölte vele, hogy ő jóindulatúlag jelzi, esélyük sincs gimnáziumi felvételre, mivel az anya egy nagyon ismert nevű nemesi származású nagytőkés család leszármazottja, próbálkozzanak szakközép- vagy szakmunkásképző iskolával)... (Innét: napitortenelmiforras.blog.hu/2016/02/26/donath_gyorgy_egy_antiszemita_politikus_orszaggyulesi_portreja#comments)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr188421362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása