Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Kerényi Imréből sem főzünk szappant

2014.11.02. 20:47 bbjnick

Olvasom: „(...) ...történt a minap, hogy Kerényi Szabadkán járt szakérteni, az ottani magyar Népszínházban, ahol két friss drámát olvastak fel, majd beszélgettek el róla. Az egyik, Csík Mónika alkotása a szűkszavú beszámoló szerint mélyszegénységben élők közt, faluban, kocsmában játszódik, mindenki iszik és agresszív (eddig ez Székely Csaba Bánya-darabjaira hajaz), a végén az idősb feleség megöli az idősb férjét, mert már elege van, és szappant főz belőle. Állítólag nem rossz szöveg, humoros is, tragikus is.

Na, ezek után felállít az Imre – így mesélik -, és leteremtette az ifjú szerzőt, hogy szerethetné jobban a hazáját (egy határon túli magyarnak az meg ugyan hogy s mi?), a magyarságot, és jegyezze meg, magyar emberből nem főzünk szappant.

Halkan kérdezzük – miért, másból igen? Lehet, szabad? Volt arra már példa, Imre. Arra célzol?

Jó, Imrét hagyjuk, szegény, bolond, ahogy falun mondják, már nem felelős tetteiért, mondataiért. Az ottani közönség, a színháziak egy része elhűlve hallgatta a bolondot, megrémülve is, de azóta is röhögnek rajta. (...)” (Szerbhorváth György: Kerényi Imre: magyar emberből nem főzünk szappant --- librarius.hu/2014/11/02/kerenyi-imre-magyar-emberbol-nem-fozunk-szappant/)

...Értjük. Csík Mónika megsértődött, mert nem tetszett Kerényinek a darabja és ezért panaszkodott, hülyézte egy kicsit Kerényit valakinek, aki ezt elmesélte valakinek, aki tovább mesélte, mígnem Szerbhorváth fülébe nem jutott, aki alkalmasnak találta az általa hallott valamit, hogy beillessze a Kerényi ellen folyó eljáratókampányba és megírja ezt a micsodát.

Hogy konkrétan mit, mire és mikor mondott Kerényi, nem tudjuk. Állítólag valami olyasmit (mondott), hogy magyar emberből nem főzünk szappant. Mivel szavai egy színházban hangzottak el, egy darabbal kapcsolatban (amiben magyar emberből szappant főznek), vélhető, hogy arra gondolt, a magyar irodalmi hagyománytól idegen az effajta morbid megfogalmazás- és ábrázolásmód. De lehet, hogy csak szimplán rossznak tartotta a darabot és így próbálta finoman jelezni nemtetszését. Nem tudjuk. De, mint cikkéből kiderül, Szerbhorváth sem.

Hát, így valahogy... (Innét: fesztival.mandiner.hu/cikk/20141102_szerbhorvath_gyorgy_magyar_emberbol_nem_fozunk_szappant#comment183699)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr366858029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása