Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...igény(ek)...

2013.02.03. 09:11 bbjnick

„Nincs megtévesztőbb a valóságnál.” (mk27.blog.hu/2013/01/24/_a_valosagnal)

...Van nekem egy régi dilemmám, amit szívesen megosztanék (teszem azt) egy fliegauffal (is)...!

Ez a dilemmám nemrégiben is(mét) felötlött bennem, amikor módomban volt Kassovitz A gyűlöletét (www.imdb.com/title/tt0113247/) végigülni.

lahaineunfilmdemathieukassovitz_focimkepkocka_457255_bbjnickblgbjhz_.jpg

www.youtube.com/watch?v=yk77VrkxL88

A gyűlölet c. mozgókép komoly és izgalmas művészi teljesítmény. Elsőrangú film: briliáns rendezés, minden tökéletesen a helyén (van benne), ha elkezded nézni, nyomban beemel a történetbe, az utolsó pillanatáig leköt, visz, magávalragad. De a valósághoz (ú. é.: a szociografikus hitelességhez) annyi köze sincs (pontosabban: épp annyi köze van), mint (mondjuk) a szovjet munkaverseny-filmeknek.

Gyanítom, hogy a Csak a széllel (www.imdb.com/title/tt2180335/) is valami hasonló lehet a helyzet #:-|

csakaszel_focimkep_457257_bbjnickblgbjhz_.jpg

www.youtube.com/watch?v=SbEIsireE2I

No, most a dilemmám a következő: ha egy mozit valóságigény (ú. é.: szociografikus hitelesség-igény) nélkül (vagy egyenesen ideologikus „ihletettséggel”) alkotunk meg (amihez egy művésznek, természetesen, minden joga megvan), akkor hogyan merülhet föl bennünk annak az igénye, hogy filmünk --- Fliegauf szavaival --- „kiszellőzteti az országot”*, azaz (közvetlen módon) interakcióba lép a (társadalmi) valósággal? Nincs itt némi ellentmondás? Nekem „nem kicsit, nagyon” nonszensznek tűnik ez az elvárás!... (Innét: *** A forrás (jelenleg) nem nyilvános.)

*index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2013/02/01/csak_a_szel_nyerte_a_filmkritikusok_dijat

[film, 1995, 2012, magyar film, francia film, Csak a szél, Ungváry Rudolf, Fliegauf Benedek, A gyűlölet, La haine, Kassovitz Mathieu]

***

Apdét vagy kiegészítés, 2013. 02. 03.:

Idézek egy kommentből:

...abszurd, amikor Fl_egauf olyanokat nyilatkozgat, hogy ő ezzel a krízisfilmmel vált értelmiségivé és hogy (a) filmje majd „átszellőzteti az országot". El kellene döntenie, hogy ő most (akkor) „értelmiségi" vagy „művész"?! Ha művész, akkor rendben vagyunk, elmondott egy történetet a félelemről (mint olyanról), senki nem kér rajta számon szociografikus hitelességet (a története annyiban érdekes és hiteles, amennyiben általános érvényű); ellenben, ha harcos értelmiségiként, társadalom(át)alakító, -(át)nevelő céllal készítette (Csak a szél c.) filmjét, akkor (szociografikus hitelesség nélkül) műve csak egy (rohadt) propagandafilm. Ez utóbbira én (a helyében) nem volnék olyan nagyon büszke!:-(... (A forrás (jelenleg) nem nyilvános.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr275107612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása