Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Soha nem gondoltam (volna), hogy én (valaha az életben, bármiben is) Schmitt mellett fogok állni... 2. („Hajrá, Elnök Úr!”)

2012.03.28. 05:07 bbjnick

 
 
(...)...mindent meggondoltam, mindent megfontoltam: ez [ú. é. Schmitt plágium-ügye](jogi értelemben) (sem)nem PLÁGIUM! Ez az ügy max. egy gagyi módon összeollózott béna doktori disszertáció körül felhabosított ocsmány műbalhé...(...)
 
(...)
 
Soha nem gondoltam (volna), hogy én (valaha az életben, bármiben is) Schmitt mellett fogok állni:-) De most, ebben a helyzetben, tökéletesen azonosulni tudok azokkal, akik azt mondják:

„Tarts ki, Elnök úr!”

(...)
 
Tudják-e a hölgyek, urak, mit jelent a plagium szó? Ha nem, megmondom én: lélekrablást/lélekkereskedelmet jelent. A plagiarius az a személy, aki azért ejt foglyul valakit, hogy (aztán) azt rabszolgának eladhassa (emberkereskedő). Azaz, hogy személyes méltóságától megfossza (tárgyiasítsa) és saját céljaira hasznosítsa.

Ha Schmitt [állítólag] plágiumot követett el (amit nagyon helyes, ha egy hivatalos testület meg/kivizsgál és a kérdésben állást foglal, ítéletet hoz), nem százszor nagyobb plágiumot követnek-e el azok, akik erre a történetre egy förtelmes botránykampányt építenek fel? Melyik az erkölcsileg aggályosabb?

(...)
 
2012.03.27.-én a Schmitt Pál ú. n. kisdoktori értekezése tárgyában létrejött tényfeltáró bizottság nyilvánosságra hozta jelentésének háromoldalas összefoglalóját (jelenleg itt érhető el: index.hu/assets/documents/belfold/SKMBT_C25312032710050.pdf), amelyben az alábbi Következtetés olvasható:
 
A doktori eljárás – a fent részletezett eljárási hiányosságokkal ugyan, de – formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A dolgozat szokatlanul nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul, ami nem derült ki időben, holott annak feltárása a korabeli védési eljárás részét kellet volna, hogy képezze. A Testnevelési Egyetem szakmai hibát vétett, amikor ezt a szövegazonosságot nem tárta fel időben, s így a dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak.”
 
A jelentés kapcsán a következőket írtam (itt: delphoijosda.blog.hu/2012/03/16/xiii_23/fullcommentlist/1#c16197809):
 
1) Ez az egész történet nem Schmitt sara, hanem Orbán sara!
 
2) Számomra (...) a ballibbandita embervadászat csinált Schmittből, ha nem is elfogadható, de legalább némileg elviselhető elnököt. Bizonyos értelemben és bizonyos mértékben szolidárissá tett vele.
 
3) Schmitt a sporttörténet doktora: ez szerintem a világon mindenütt ugyanazt jelenti (...). És mindenütt ugyanúgy is értik.
 
4) A vizsgálóbizottság érvelése (ill. az, amit ebből ismerhetünk) szerintem helytálló --- a Schmitt-ügy nem plágiumügy.
 
5) Schmitt már bukott közt. elnök volt, mielőtt a neve felmerült volna a posztra. Ez a rendszer már egy bukott rendszer volt, mielőtt a Fidesz megnyerte volna a választásokat, mert hibás az alapkoncepció, amire felépítették és amin/ami alapján működtetni próbálják. Schmitt (s így a Schmitt-ügy is) a rendszer logikus következménye!
 
(…)
 
Egy fészbukoldal tanúsága szerint (www.facebook.com/notes/magdolna-szukits/hajr%C3%A1-eln%C3%B6k-%C3%BAr-stumpf-andr%C3%A1s-mai-%C3%ADr%C3%A1sa-ami-elt%C5%B1nt/264375813649847) március 27-én, kb. 14.34-kor, a Heti Válasz internetes oldala publikálta Stumpf András, a jelentés kapcsán írt, Nem volt bonyolult c. „jegyzetét” (hetivalasz.hu/jegyzet/nem-volt-bonyolult-47357/), amely azonban néhány órán belül el is tűnt a Heti Válasz oldalairól (az állítólagos szöveg olvasható az állítást megfogalmazó fészbukoldalon).
 
Az „elveszett” Stumpf-szöveg számos megállapításával nem értek egyet, más megállapításait pedig, ismereteim hiányos volta miatt, bár szeretném, de nem tudom vitatni, a végkövetkeztetésével azonban szinte teljes mértékben azonosulni tudok. Stumpf (állítólag) így zárta cikkét:
 
Egy forgatókönyvet persze el tudnék képzelni, amely alapján a közmorál, a jog előtti egyenlőség érzete sem sérülne tovább, a következmények nélküli ország képe sem erősödne és Schmitt Pál is elnök maradhatna. Én a helyében a következőt tenném: saját magam töröltetném minden okmányomról és névjegyemről ezt a két fránya betűt, aztán nekilátnék egy valódi PhD írásának. A vicc ugyanis az egészben az: tény, hogy doktori cím a megismert plágiumhalmazért nem jár, ám Schmittnek ennek ellenére tényleg valódi és nagy tudása van az adott témáról, a sporttörténetről, sportdiplomáciáról. Ha valamiről, hát arról biztosan. Némi munkával fix, hogy képes lenne saját, tudományos igényű dolgozat írására is. Én a helyében megszerezném a címet magam, bundázás nélkül, csak azért is.
 
Hajrá, Elnök Úr!”
 
A Schmitt-ügy számomra, ahogy kipattanása idején, úgy ma sem értelmezhető plágiumügyként. A Stumpf által alkalmazott „bundázás” kifejezés azonban (véleményem szerint) nagyon pontosan leírja azt a „módot”, ahogyan, Schmitthez hasonlóan, ki tudja hány százan vagy hány ezren juthattak (a korabeli gyakorlatnak megfelelően) különféle tudományos (és nem tudományos) címekhez. Úgyhogy, a közmorál erősítése érdekében (és a „plágiumbotrányt” generáló bűnözőlelkű balliberális söpredék megszégyenítése és totális elhiteltelenítése végett), Stumpfhoz csatlakozva, én is arra biztatom Schmitt Pált: Mutassa meg, ki ő! Mivel azonban egy új „kisdoktori eljárás” az ő esetében nemcsak méltatlan és méltánytalan, de jogi értelemben is nonszensz volna, így – Stumpffal ellentétben – én ezt a bizonyítást egy sporttörténeti vagy sportdiplomáciai tárgyú szakmunka (esetleg memoár?!) megírásában és közreadásában látnám kivitelezhetőnek. Ki volna/lehetne, aki egy ilyen mű szerzőjétől elvitathatna egy sporttörténeti kisdoktori címet?!
 
Hajrá, Elnök Úr!”
 
***
 
Apdét vagy kiegészítés, 2012. március 28.:
 
 
(...)
 
Ha Orbán ejti Schmittet, akkor Schmittel ő is és rendszere is bukik.

A kérdés nem az, Schmitt megy-e, hanem hogy Orbán és a Fidesz képes-e új belső logikára fölépíteni a kormányzást. Ha nem, akkor mindegy megy-e Schmitt, mert holnap és holnapután (a tarthatatlan személy(zet)ipolitika miatt, ami a tarthatatlan hatalomgyakorlási felfogás következménye) újabb és újabb „Schmitt-ügyek” terhelik majd a kormányzást. Ha szándékukban áll változtatni, akkor viszont ki kell tartaniuk Schmitt mellett...
 
***
 
Apdét vagy kiegészítés, 2012. március 28.:
 
 
[Borókai Gábor a Heti Válaszban:] „Eddig a köztársasági elnök kölcsönözte a Fidesznek olimpiai aranyait, sportdiplomáciai sikereit, az Európai Parlament alelnökeként kivívott respektjét, de a diplomaügy okozta karaktergyilkosság nyomán Schmitt Pál immár aligha tud annyit adni a kétharmados többségnek, mint amennyit elvihet.”  (hetivalasz.hu/jegyzet/konnyitett-eljaras-sulyosbito-korulmeny-47406/)
 
No, ez már beszéd! A Fidesznek választania kell Schmitt és Kötcse között és Kötcsét választja. (...) ...mint látjuk, a napi politikai érdek felülír mindent, a kötcsei fenomenológiai feketelyuk mindent elnyel --- mígnem végül magát a Fideszt is el nem nyeli!
 
***
 
Apdét vagy kiegészítés, 2012. március 29.:
 
„A dögkút éjfélkor elengedte SP kezét.” ((c) @osborne nick --- delphoijosda.blog.hu/2012/03/16/xiii_23/fullcommentlist/1#c16218737)
 
„(...)
 
Nyilvánvaló, hogy a kormány nem szólíthatja fel lemondásra a köztársasági elnököt, aki számára a jelentés azt a kegyelmi állapotot teremtette meg, hogy a lelkiismeretére támaszkodva, szabadon mérlegelhette, milyen lépés szolgálja a legjobban az általa a legmagasabb szinten képviselt közösség érdekét. Meggyőződésünk, hogy maradása az ő érdekével is ellentétes. Súlyos terhet kell cipelnie elnöki mandátuma utolsó napjáig, ami csak protokolláris értelemben teszi lehetővé számára hivatali kötelezettségei ellátását. A nem lanyhuló támadások nem lesznek tekintettel az ő személyes és a köztársasági elnöki intézmény tekintélyére, méltóságára. Szépnek gondolható gesztus kitartani a valóban mértéket nem ismerő, iróniának hazudott, mocskolódó bírálatok nyílzáporában. Csak éppen haszontalan, felesleges. Ez a harc megnyerhetetlen. Az intézmény rombolása, a tisztességes közéletbe vetett hit porladása így megállíthatatlan. Világos ez, mint az egyszeregy. És gondoljunk csak bele, hogyan beszéljen ezek után tisztességről, becsületről, hitelességről politikus ebben az országban? Hogyan állíthatnánk azt, hogy ez most már nem az a bizonyos következmények nélküli ország?

Azzal kezdtük, Schmitt Pál elmulasztotta a nagy lehetőséget. De a döntését bármikor átgondolhatja. Minél később teszi, annál rosszabb lesz. Neki és nekünk.”
(mno.hu/vezercikk/elnok-ur-gondolja-at-1064292
 

9 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr224344965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A bukott elnök 2012.03.30. 06:53:16

Kedves Naplóm!Mai témánk a diktatúra botrányos államfője, Schmitt Pál lesz. Le sem írom többet ezt a szörnyű nevet, beleborzongok ha csak eszembe jut. Múlt héten a szomszéd Etelka néni legurult a negyedikről a lépcsőházban, mert véletlenül kiejtettem a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.28. 11:55:33

nem plagizált, ha kiírta a forrást, de attól még átvett 180 ! oldalt!

nem kéne kitartásra felszólítani, bár már én is sajnálom annyit rúgnak belé, jó elvtárs ő, csak egy báb, a gazdáit kéne felkötni, nem őt

Sir Nyű 2012.03.28. 12:39:18

Ti csak azt nem értitek, hogy mi a saját kutatáson alapuló új eredmény. Ez két dolog, kevés akarattal nem felfoghatatlan. Kivéve, persze, ha az akarat arra irányul, hogy ne lássatok és ne halljatok (ez két másik dolog), és hogy ez a beszédben ne zavarjon. Ez viszont nagyon megy.
A szokatlanul nagy terjedelmű fordítás (azaz magyarul szó szerinti idézés) nem kutatómunka, különösen nem az elmaszatolva, nem megjelölve. Az átvett szöveget idézőjelbe kell tenni és odaírni mögé vagy lábjegyzetbe vagy akárhová, kitől származik. Új eredményről meg valahogy ti szemellenzős-füldugósok sem beszéltek. Ha nem akarnátok kizárni a valóságot, feltűnne, hogy mindenki szerint, aki valaha letett az asztalra tudományos művet, a bizottsági jelentés maszatol és bár nem merték leírni, mégis arra tudtak csak jutni, hogy másolás az egész. Az meg nyilván a poén, hogy erre valakinek fel kellett volna hívnia s.p. figyelmét, mert ő akkora arc a tudományos kutatásban, hogy magától mást hitt.
Nem izzasztó már ott bent az akolban? Kéne kis friss levegő. Nyissatok ablakot, tavasz van.

kzoltana 2012.03.28. 12:46:33

Kósa Lajost meg „doktor”-nak titulálják hivatalos helyeken is, pedig még egyetemi végzettsége sincs:
www.vagy.hu/tartalom/cikk/1490_dr._kosa_lajos
Magyarhonban mostantól mindenki legyen doktor!

Avatar 2012.03.28. 14:23:51

"2) Számomra (...) a ballibbandita embervadászat csinált Schmittből, ha nem is elfogadható, de legalább némileg elviselhető elnököt. Bizonyos értelemben és bizonyos mértékben szolidárissá tett vele."

Ha neked ennyi elég, akkor gondolom Gyurcsány irányába is ilyen szolidáris érzésed volt, amikor a jobber sajtó folyamatosan epét hányt rá lényegében bármiért.

bumburnyák 2012.03.28. 16:47:08

bbjnick:
Nagyon hülye vagy! Nem azért, mert féloldalas vagy, hanem mert nagyon relativizálsz!
1992-ben az érvényes törvények szerint (1985-ös!) tilos volt más munkáját sajátként beadni akár doktori, akár diplomamunka volt. Legalább a fogalmazásnak önállónak kellett volna lennie. Ezt a törvényt (is) kijátszotta.
Ez a faszparaszt úgymond köztársasági elnök mindenkinek a diplomáját leértékelte! Aki ezt nem látja be, az nagyon sötét. Ez ugyanis a lényeg! Mind a magyarországi diplomások, egyetemi doktorok és egyéb doktorok, valamint külföldiek szemében a vizsgálat eredménye azt jelenti, hogy hivatalossá vált: mutyizással lehetett diplomát, doktori címet kapni! Nem mellékesen, sok országban az egyetemi doktori címet valódi PhD-nak ismerik (ismerték?) el. Ez tapasztalt. Ha meg kiderül az ország első(?) embere csalt, akkor, mindenki csalt. Ha meg még ki is derült, hogy tényleg csal, akkor mindenki szar szemét állat, kivéve, aki elkövette.
Én is ismerek számos olyan akadémikust, (nagyon)nagydoktort és PhD-vel rendelkezőt, akik mutyival szerezték a címüket. A legtöbbjüknek sok előnye is származott belőle. Addig nem zavaró annyira - legfeljebb én nem akarok a klubjukhoz tartozni -, amíg csendben vannak. Ha nagy pofával még büszkék is (ahogy scmitt pál), hogy csalással szerezték címüket, akkor pedig az ilyet le kell köpni, képletesen: megkövezni!
Az is nagyon zavaró, hogy az ún jogi doktorok is doktorok, mert csak. Mert a cím jár nekik, hogy képesek voltak elvégezni egy egyetemet. Leginkább akkor zavar, ha az egyetem elvégzésén kívül mást nem tettek tanulmányaik kiteljesítése érdekében (pl. politikusok). Az ő doktori címük eddig is kamu volt, de ez is tovább értékelődött lefelé. Ez nem tűnik fel?
A magam nevében, aki diplomás, (egyetemi) doktor - jobb helyeken PhD -, és mindezért képes volt hónapokon keresztül plusszmunkát végezni, nyelvet tanulni és dolgozni, kikérem magamnak, hogy egy ilyen sportoló fasz legyen az ország első embere! (most az egyéb sötét múltbeli dolgairól ne beszéljünk.)
Nem mellékesen, olimpiai bajnok is úgy lett, hogy alig vívott a csapatban, ha egyáltalán, mert tartalék volt.

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2012.03.28. 18:33:16

Szerintem ha valaki a 225 oldalas dolgozatából 213-at máshonnan másolt, az lop. Lehet itt kenegetni ezt a plágium szó archaikus jelentésével, de ettől a lopás még tény. Az pedig, h akadnak olyanok akik szerint Magyarország első emberének elnézhető h lop, már túlmutat a szánalmas kategórián. Aki még is így érez, annak javaslom Borókai elvtárs friss cikkét is. Igaz, h az is csak végig csúsztatás, de legalább arra csúszik mint ti.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.28. 20:00:37

Az un. tényfeltáró bizottság nyilvánosságra hozott jelentéséből egy félmondat:
"A Testnevelési Egyetem szakmai hibát vétett..."
Ha valaki hibázik, az hibát követ el. Aki a hibát elvéti, az nem hibázik. Ennyit illene tudnia a bigottságnak :-P
Egykori professzoromat ki akarték nevezni tanszékvezetőnek. "Egy baj van: nincsen doktorátusa!" - volt a kifogás. (Mellesleg Sartre prózájának magyar fordítójáról van szó.)
N.G. vállat vont, és letette a kandidátusit. Egyből, csuklóból. Na, ennyit ér.
A jogi doktorok automatikusan megkapott címzete engem is zavar - ők, az orvosokkal ellentétben még csak szakvizsgára sem kötelezettek. A többi karon végzetteket meg ezzel húzzák.
Viszont, hogy a téefen egyáltalán lehet doktori címet szerezni, az szerintem maga vicc.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.03.29. 15:48:27

No, nem csak az én véleményem ez :-)

"A szervezet elnöksége szerint nagy hiba olyan intézményeket egyetemi rangra emelni, amelyek nem érettek erre, mint ahogy az egykori Testnevelési Főiskola sem volt az."

(Professzorok Batthyány Köre )

- Mondja, mag miből doktorált?
-C...kerékből.
:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.03.30. 08:36:55

@Mormogi Papa:

Megmondom neked őszintén, hogy én ebben az egész Schmitt-ügyben (ma már) csak a nagyon aljas és gonosz politikai manipulációt látom: egy az önvédelemhez kellő hatalommal nem rendelkező személy odadobását a csőcselék irigységének, éhségének, lincselkedhetnékjének (most láthatjuk csak igazán, hogy a csőcselék-lét nem csak az underclass sajátja, igen jellemző az az értelmiség egyes köreire és személyeire is).[Plágium?! Ugyan, plágium! Egy adatbázisból adatok átemelése egy dolgozatba mióta plágium? Aki ezt beszopja, az életében nem végzett még szellemi tevékenységet! Formai kifogások?! Ugyan! A tehetségtelenség és a középszer szemforgatása! Hozzáadott új érték, új gondolatok?! Kik kérik számon?] Azok számára, akik ezt a botrányt kirobbantották, ez az „ügy” csak egy eszköz az uszításra, hangulatkeltésre és a „felhevült” (felhevített) tömeg izgalombantartására. Engem ez az egész történet felháborít és undorít.

Mikor Schmitt Pál neve a köztársasági elnöki posztra felmerült, azt hittem, csak vicc. Schmitt teljességgel alkalmatlan erre a tisztségre. (Ezt annak idején meg is írtam.) De amit vele műveltek és művelnek, az túllép minden emberi határon! Aki ebben részt tud/bír vagy részt akar/kíván vállalni, az előttem minden méltóságát elveszíti! Hát, így vagyok én ezzel:-)

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása