Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Dílenhetven (a)vagy ...hogy ez a gondolkodásmód, ez a magatartás idolikussá válhatott a huszadik század második felében, hát, az itt az érdekes…

2011.05.25. 07:20 bbjnick

 
 
 
„...Ugyan még egy pajzán gondolat sem voltam a '60-as, '70-es években, számomra mégis Dylan az, aki lazább, mint Hendrix, nyersebb, mint a Beatles és királyabb, mint Elvis. Reméljük, még sokáig járja köztünk útját, örökké kérdezve, áthatolhatatlanul, az ember, aki ott se volt....”
 
 
Ideidézek néhány kommentet (is) a poszt alól:
 

(…)
 
rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.24. 20:26:21
 
Egy tömény ember. Mégis olyan, mint a levegő. Mint az út levegője. Az amerikai zene esszenciális előadója, Az ellenkultúra közepéből a kereszténységig, majd a mindentől eltávolodásig; nagyvárosoktól a sivatagi országutakig; a kritizálástól a belátó bölcsességig vezet az útja. Talán egyszer megáll. Talán csak egyszer fog megállni.
 
Not Dark Yet
 
Shadows are falling and I’ve been here all day
It’s too hot to sleep, time is running away
Feel like my soul has turned into steel
I’ve still got the scars that the sun didn’t heal
There’s not even room enough to be anywhere
It’s not dark yet, but it’s getting there
 
Well, my sense of humanity has gone down the drain
Behind every beautiful thing there’s been some kind of pain
She wrote me a letter and she wrote it so kind
She put down in writing what was in her mind
I just don’t see why I should even care
It’s not dark yet, but it’s getting there
 
Well, I’ve been to London and I’ve been to gay Paree
I’ve followed the river and I got to the sea
I’ve been down on the bottom of a world full of lies
I ain’t looking for nothing in anyone’s eyes
Sometimes my burden seems more than I can bear
It’s not dark yet, but it’s getting there
 
I was born here and I’ll die here against my will
I know it looks like I’m moving, but I’m standing still
Every nerve in my body is so vacant and numb
I can’t even remember what it was I came here to get away from
Don’t even hear a murmur of a prayer
It’s not dark yet, but it’s getting there
 
(…)
 
Lew Archer 2011.05.24. 20:58:30
 
Muszáj jófejnek lenni és rajongani a 68-asok minden mozdulatáért? Muszáj a lázadó baloldali értelmiség minden ikonját a falra akasztani?
 
Nem érdekel Dylan, csöppet sem érdekel. Fárasztó ez a megfeleléskényszer, igen, mi a jobboldali értelmiség, mi ilyen nagyon nyitottak vagyunk. Hát, a baloldal ettől nem kezd befogadó párbeszédet a konzervatív értékekről, csak épp nyugtázza a behódolást.
 
(…)
 
tevevanegypupu 2011.05.24. 21:06:26
 
Nekunk azok, akik itt legendanak tunnek, a hetkoznapjainkhoz tartoztak a szocializmus ellenere is. Jok voltak es szerettuk oket, szabadsagot sot szabadossagot jelentettek,de nem tobbet. Az orjongest, extazist soha nem ertettem meg amit kivaltottak..de lehet, hogy bennem volt a hiba.
 
(…)
 
bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.24. 21:08:16
 
@rajcsányi.gellért (ergé):
 
"Egy tömény ember. Mégis olyan, mint a levegő. Mint az út levegője. Az amerikai zene esszenciális előadója, Az ellenkultúra közepéből a kereszténységig, majd a mindentől eltávolodásig; nagyvárosoktól a sivatagi országutakig; a kritizálástól a belátó bölcsességig vezet az útja. Talán egyszer megáll. Talán csak egyszer fog megállni." --- írod.
 
Akarod mondani?
 
"Bolygó zsidó
 
mondai alak, mellyel költők és tudósok sokat foglalkoznak. Legelőször Paris Mátyás XIII. századbeli angol szerzetes említi egy krónikájában. Szerinte a B. Kartaphilos, Pilatus ajtónállója volt, ki a halálra itélt Krisztust, mikor az a palotából kimene, megütötte, azt mondván neki gunyosan: Menj már, mért késlekedel ? mire Krisztus azt felelte neki: Én megyek, de te várj, mig én visszatérek. S Kartaphilos még ma is várja Krisztus visszatérését. A XVI. században a legenda más alakot öltött s ebben az alakban terjedt el. E szerint Ahasverus jeruzsálemi csizmadia nem engedte meg Krisztusnak, hogy ez az ő ajtaja előtt megpihenjen, mikor vállán a kereszttel a Golgotára ment. Ezért Krisztus azzal az átokkal sujtotta őt, hogy ő se pihenhessen meg, hanem bolyongjon mindaddig, mig a megváltó vissza nem tér. A XVI. században akadtak is, akik azt állították, hogy Németország különböző részeiben, igy p. Hamburgban 1547. látták a B.-t, beszéltek is vele. A legendát a németek közt feldolgozták: Schubart, Mosen, Lenau, Heller, s mások, de legszellemesebben Hamerling R. «Ahasver in Rom.» c. költeményében (1865), a franciáknál Sue Jenő (Me -uif errant, 1845), a mi irodalmunkban pedig Arany János Az örök zsidó és Kiss József Uj Ahasver cimmel. (V. ö. Heinrich Gusztáv: A bolygó zsidó mondája, Budapesti Szemle 1881.)"
 
ü
bbjnick
 
(…)
 
rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.24. 21:32:52
 
@bbjnick: Dylan zsidó és bolyong, valóban. Ezért lett az, aki. Érdemes viszont megnézned a valláshoz, származásához, Istenhez való viszonyát, hogy mit gondol erről, honnan hová jutott élete során.
 
(…)
 
bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.24. 22:05:39
 
@rajcsányi.gellért (ergé):
 
Ó, Zimmermannék jó Bobbyja volt már minden és az ellenkezője:
 
szita-szita pénteken "újjászületett" neoprotkó keresztény
szerelemcsütörtökön a lubavicsi szekta agitátora
dobszerdán harcos agnosztikus
 
de a következő szita-szita pénteken már újból visszatalál családja zsidó hagyományaihoz
hogy szerelemcsütörtökön karácsonyi albumát szeretettelt szívvel ajánlhassa rajongóinak
és dobszerdán támogathassa Izrael arabellenes háborúját
 
és úgy tovább, időnként nagyjából azonos, máskor változó dinamikával...
 
Tudod, @rajcsányi.gellért (ergé):, ezt a "bolygó zsidót" én egy súlyos kulturális utalásnak szántam. Dylan személye ebből a szempontból érdektelen (legalábbis sokadlagos), csak ürügy. Amit képvisel (mármint Dylan), egy gondolkodásmód, egy magatartás. S hogy ez a gondolkodásmód, ez a magatartás idolikussá válhatott a huszadik század második felében, hát, az itt az érdekes...
 
ü
bbjnick
 
(…)
 
gloire · http://delphoijosda.blog.hu/ 2011.05.24. 22:46:50
 
@bbjnick: "...ez a magatartás idolikussá válhatott a huszadik század második felében, hát, az itt az érdekes..."
 
A hetek így írt erről:
 
"Robert Allen Zimmerman nélkül nem lehet elképzelni a 20. századi kultúrát."
 
www.hetek.hu/hatter/200310/bob_dylan_budapesten
 
. )
 
(…)
 
Karmadealer 2011.05.24. 23:29:28
 
@bbjnick:
Hardcore jobberként van tele a tököm avval hogy néhány holdkórosnak még a zsidókról is a zsidók jutnak az eszébe. Basszátok meg, csak erre tudtok pörögni? Elnézést kell kérni valakinek ha egy jediről megemlékezik mert nagy ember, és meg kell magyaráznia hogy annak ellenére jó arc hogy jedi? Hihetetlen balfaszok vagytok. Sokaknak nem fog tetszeni amit írok, de örülök hogy a nemzeti oldalon is összesöpörte a szemetet a szél, és úgy hívják ezt ma hogy Jobbik. Azóta lehet emelt fővel nemzeti polgári értékeket vallani amióta a selejtje ott csahol.
 
(…)
 
bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.25. 00:17:06
 
@Karmadealer:
 
"Hardcore jobberként van tele a tököm avval hogy néhány holdkórosnak még a zsidókról is a zsidók jutnak az eszébe. Basszátok meg, csak erre tudtok pörögni? Elnézést kell kérni valakinek ha egy jediről megemlékezik mert nagy ember, és meg kell magyaráznia hogy annak ellenére jó arc hogy jedi? Hihetetlen balfaszok vagytok." --- írod.
 
Katolikus keresztényként tele van a tököm azzal, hogy magukat hardcore jobberként meghatározó holdkórosoknak még a zsidókról is a zsidózás jut az eszébe! Basszátok meg, csak erre tudtok pörögni? Elnézést kell kérni valakinek, ha egy jediről megemlékezik, mert jedi, és meg kell magyaráznia hogy annak ellenére jó arc vagy rossz arc vagy érdekes arc vagy érdektelen arc, hogy jedi? Hihetetlen balfaszok vagytok.
 
Ha megmutatod nekem, hogy hol és mikor "zsidóztam", megígérem, hogy holnaptól felcsapok a "politikailag korrekt" agitátorának és (nemlétező) vagyonomat a "politikailag korrekt" gondolkodás népszerűsítésre fordítom.
 
És: "Azóta lehet emelt fővel nemzeti polgári értékeket vallani amióta a selejtje ott csahol." --- írod.
 
Gondol! Gondol! Gondol! Nem hetven év kemény munkája van-e abban, hogy ma Magyarországon a nemzeti tradíció csak mint valamiféle gyanús és kínos periférikus (underground) valami lehet jelen a közéletben? És pont azok minősítik (bírálják felül) azokat, akik a tradícióhoz való kapcsolódási pontokat keresik, akiknek a leghalványabb fogalmuk nincs arról. Ha a magukat hardcore jobberként meghatározó értelmisijeink nem lennének konformisták, alamusziak és korruptak (ha lenne bennük elég tudásvágy, méltóság és tisztesség, hogy erkölcsi és történeti hitelességre törekedjenek), akkor a nemzeti tradíció nem a kapualjakban koszlana és nem a külvárosokban sodorná a szél, ahol bárki összeszedegetheti és takarózhat vele, hanem a maga helyén és a maga fényében állhatna és hathatna. B*'zd meg, pont.
 
ü
bbjnick
 
(…)
 
Karmadealer 2011.05.25. 00:32:20
 
@bbjnick: Whoa, eltalált a repesz barátom. Van ez így ha robban a bomba. :-) Peace, Shalom, Áldás, békesség! :-) Ja bocs, Laudetur! ;-))))
 
De hogy tárgyszerű maradjak, Bob Dylan nem az általad ostorzott és szerinted általa képviselt gondolkodásmód és / vagy magatartás által lett híres hanem egyszerűen csak jókor, jó dalokat írt, ennyi. Végül is senkit sem szólítok fel politikai korrektségre, csak anakronisztikusnak érzem hogy mindent ezen az egy szűrőn át képesek néhányan látni. Tudom hogy nem te vagy erre a vegytiszta példa de te voltál a közelben.
 
 
(…)
 
málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.25. 01:03:24
 
bobdilen egy métely. a sátán embere. a kilátástalan csavargás, a pokol. dilen mozgalmár. esszenciális baloldali. mindenhez hozzányúl, mindent beszennyez. kommunista. rosszabb mint lenin és marx.
ergé meg hülye. :) minden baloldali szart felnyal, ha rajta a a hamis nagyszerűség pecsétje, amit persze a gonosz üt ezekre a dolgokra.
szóval, dilen kútmérgező. az ember ellensége.
mondjuk az persze érdekes, hogy az egykor nagyszerű amerikát ezek a dilenek silányították egy olyan országgá, hogy egy makimajom lehet az elnöke. és ez csak a felszín.
a baloldal infernális ikonjainak imádása, de még a fitymáló elismerése is a pokol kutyájává teszi azt aki.
 
(…)
 
bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.25. 01:29:40
 
@Karmadealer:
 
"Whoa, eltalált a repesz barátom. Van ez így ha robban a bomba. :-)" --- írod.
 
Bomba? Ugyan, bomba!
 
"Bob Dylan nem az általad ostorzott és szerinted általa képviselt gondolkodásmód és / vagy magatartás által lett híres hanem egyszerűen csak jókor, jó dalokat írt, ennyi." --- írod.
 
"Egy tömény ember. Mégis olyan, mint a levegő. Mint az út levegője. (...) Talán egyszer megáll. Talán csak egyszer fog megállni." --- írta @rajcsányi.gellért (ergé):. Nem azt írta, hogy: Jó arc ez a fazon, hogy három akkordra (egy a-mollra, egy G-re és egy F-re) milyen f*szintos, húzós nótát tudod felépíteni (All Along The Watchtower). Hanem (tudva, tudatlanul) idézte a "bolygó zsidó" toposzt. Erre reagáltam.
 
"anakronisztikusnak érzem hogy mindent ezen az egy szűrőn át képesek néhányan látni" --- írod.
 
Dylan esetében ez nem anakronizmus, hanem helyzetleírás. Ő tudatosan erre a "bolygó zsidó" motívumra építette fel (a) "sztárkultuszát". Minden második dala erről szól, minden nyilatkozata végülis erre fut ki.
 
Olvass utána: a "bolygó zsidó"-toposznak az irodalomban, a kultúrtörténetben hatalmas hagyománya van. Olvass utána, mit jelent, mit jelképez!
 
S gondolkozz el azon, hogy mit jelent az, ha nemzedékek számára ez a minta válik példává, ennek a gondolkodásmódnak, magatartásnak a népszerűsítői válnak idolokká!
 
ü
bbjnick
 
(…)
 
Karmadealer 2011.05.25. 01:45:26
 
Tudom hogy művelt ember vagy, de talán épp emiatt akarsz óhatatlanul is mindenbe belemagyarázni valamit. A rakendroll egyszerre ideologikus és egyszerre tojik az ideológiákra. Ée hogy ez a vékony határmezsgye hol van azt mindig csak a mindenkori fiatalok érzik, vén krokodilok (beleértve magamat is bizonyos mércével) ne akarják beskatulyázni. Hülye példa tudom, de attól még hogy szeretem Hendrixet, egy gitáromat se gyújtottam fel.
 
(…)
 
bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.25. 05:40:09
 
@Karmadealer:
 
Rendben, tizennyolc-húszévesen mindenki egy kicsit bobdylan. No, de hetvenévesen!:-D
 
És: Hardcore jobbereknek nagyon ajánlott és tanulságos olvasmány (lehet) az ahasverizmusról Stefan Heym a gonoszságig cinikus könyve (Ahasvérus). Nincs itt, kérem, semmi belelátás, belemagyarázás. El kell olvasni és látni tetszünk.
 
ü
bbjnick
 
(…)
 
***
 
Apdét vagy kiegészítés (2011. május 26.):
 
(...)
 
bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.25. 07:39:10

@Lew Archer:

(...)

...a kulcs a függetlenség. Magának is ajánlom Heym Ahasvérusát, mert abból megtudhatja, megértheti, hogy a független, progresszív baloldali értelmisi Ahasvérusban találja meg/látja történeti és kulturális előképét, ősatyját.
 
(...)

ü
bbjnick
 
(...)
 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr432930608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morbus_Hungaricus 2011.05.25. 12:29:15

Érdekes kommentsorozat. Magam az eredetit nem olvastam, mert úgy vagyok Bob Dylannel és a róla szóló cikkekkel mint Lew Archer hozzászóló fentebb.

Tanulságos látni, hogy Karmadealer mennyire immunis a felvetésedre. Szerintem azzal kéne megpróbálkoznod, hogy elmondod mit is jelent az, "ha nemzedékek számára ez a minta válik példává, ennek a gondolkodásmódnak, magatartásnak a népszerűsítői válnak idolokká!"

Konkrétan.

Mi a probléma vele.

Illetve hogyan manifesztálódik az a bizonyos probléma, ami van vele, a magyar mindennapok trágyadombján. Chesterton volt az ilyesminek nagy mestere, azt kéne valahogy feleleveníteni, ahogy ő írt. (Feltámasztásra szorul, mivel az ő ideje már régen volt, Karmadealernek legalábbis túl régen. Akkor pl. még nem volt rockandroll meg ilyesmi dolgok, amik ma vannak.)

Ha konkrétabb lennél, akkor szerintem könnyebben befogadhatóbbá és hatásosabbá válna amit írsz. Így csak olyanok bólogatnak csendben, akik különben maguk is írhatták volna amit te.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.26. 15:55:03

@Morbus_Hungaricus:

Igaz, igaz, igaz!:-)

Jó sok idő, erő és energiaráfordítással valóban lehetne talán kicsit tartalmasabb és izgalmasabb (ami ma kb. azt jelenti, hogy aktuálisabb) a blog. De hát ez csak blog (méghozzá, mint egy blogelméleti tanulmányból megtudtam, énblog, ill. miblog:-)) és időnk, erőnk és energiánk is korlátozott.

Mióta nyilvánvalóvá vált, hogy olvasóink vannak (mert azért vannak! (a magyarido.blog.hu-n és itt is):-)), azóta azt a stratégiát találtam ki magamnak, hogy "hivatkozok". Ezek a bejegyzések csak afféle jegyzetfecnik, de mivel nyilvánosan elérhető jegyzetfecnik, ezért igyekszem mindig valamiféle hivatkozást is odaskiccelni a szélükre (kiderült, ez nekem is segít (a tájékozódásban) nem csak az idetévedő olvasóknak:-)).

Ez a bobdylanes bejegyzés például úgy született, hogy a kommentsorban, a vitában, mód nyílt hivatkoznom az "ahasverizmusra". Hogy mi is ez az ahasverizmus, az bizony egy hosszú tanulmány (több hosszú tanulmány) tárgya lehetne, de mivel adja magát a szemléletes példa, Heym Ahasvérus regénye, ezért azt, "hivatkozásként", szóba hoztam. Később a vita nem haladt tovább, sem ezen a szálon, sem más szálon, de ez a bejegyzés, ha valaki olvassa, összekapcsolja a dylankultuszt és az ahasverizmust, s ha érdekli (az olvasót) a kérdés, akkor a Heym-vonalon tovább keresgélhet.:-)

(Mostanában ilyesmire van időm, erőm, ennyire telik tőlem, és amíg szórakoztat, addig csinálgatom is:-))

És: Chesterton kora egyik legnagyobb tehetségű írója volt, remek tollú apologéta és vitázó. Én is nagyon várom, hogy megjelenjen közöttünk (úgy értem, a magyar kulturális életben) egy ilyen formátumú alkotó, gondolkodó, író:-)

És: plusz egy kommenttel egészítettem ki a bejegyzésben idézett kommentsort.

ü
bbjnick

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.05.30. 07:18:11

Ha valaki fiatal jobboldali konzervatív, és mellé vonzó neki még a liberális értelmiség kultúrája, akkor Dylan nagyon jó hivatkozás, mivel tálcán kínálja azt a megoldást, hogy kérem, az értelmiségi sors már csak ilyen, az örök vándorlás a világ sokféle értéke és gondolata közt, és ezzel nagyon szép önigazolások gyárthatóak a döntésképtelenséghez, az értékválasztás kényszerének elhárításához.
A jobboldali értelmiségben él az az illúzió, hogy a hagyományos keresztény kultúra és a liberális városi értelmiségi kultúra integrálható. Ehhez még érveket adhat a kereszténység tradicionális felfogása az inkulturáció szükségességéről. Azonban nem mindenbe lehet inkulturálódni. Egy olyan kultúrába, amely mindenfajta köteléket, a formák és emberi kapcsolatok iránti engedelmességet, kiszabott pályák és hivatások iránti kötelességet elvből és alapjaiban utasít el, a keresztény ember nem tud integrálódni.

Morbus_Hungaricus 2011.05.30. 17:10:41

@Elpet: Fontos kérdést feszegetsz: Integrálható-e "a hagyományos keresztény kultúra és a liberális városi értelmiségi kultúra" illetve szerintem hasznosabb, ha úgy kérdezünk, hogy integrálható-e a kultúra és az a dolog amit ma annak neveznek. Avagy, mennyiben lehet ma egy keresztény kultúrember korszerű (a szó eredeti értelmében, mint kor-szerű).

30 éven aluliak számára különösen fontos, hogy erre a kérdésre olyan választ tudjon az ember találni, ami megengedi a mai pop-"kultúra" bizonyos szintű fogyasztását illetve lehetővé teszi a mai silányság bizonyos mértékű élvezetét, az egyes kulturális termékek valamilyen szempontból értékessé és kevésbé értékessé nyilvánításának a lehetőségét, anélkül, hogy a szilárd "elvi alapokat" fel kéne adni.

Másképp fogalmazva a problémát: Egyrészt, hogyan dolgozzuk fel a tényt, hogy olyan alkotásokat élvezünk, melyek a XIII. század után keletkeztek, másrészt mi legyen az a mérce ami szerint ezeket jó vagy rossz műveknek tartjuk.

Nekem leginkább az a gondolatmenet tűnik használhatónak, ami értékként elismeri a válság megfogalmazásának puszta tényét. Mondjuk tehát azt, hogy silány korunkban igazi művek nem születnek ugyan (ha ilyesmit szeretnénk, akkor elő kell venni a középkori szerzőket), viszont igenis érdekes lehet annak a változatos vergődésarzenálnak a leírása amit az ember és a társadalom az újabb korokban produkál.

Fontos ide, hogy nézetem szerint a keresztény hit nem statikus lebegés egy "nekem már jó állapotban", hanem egy folyamatosan mozgásban lévő valami, kételyek támasztása és legyőzése, ha tetszik mondhatjuk permanens válságnak vagy akár keresésnek is. Nem olyan "keresés" persze ami ma van szokásban, hanem valódi keresés, mely abban különbözik attól a bolyongástól amit manapság "keresésnek" tartanak, hogy van célja, azaz nagyjából tisztában van vele, hogy mi az amit keres.

A keresztény kultúrember létállapotától tehát (az óriási "szintbeli" különbségek ellenére) nem áll annyira messze a válságban vergődő kereső
állapot, mint azt talán elsőre gondolnánk. És ha ez így van, akkor értékessé válhatnak azok az alkotások (vagy termékek) amelyek ezt valamilyen szempontból eredetien képesek kifejezni. Kurt Cobain vagy Jim Morrison mondjuk pl. Ozzy Osbourne-nal szemben. Ha nagyon megengedőek vagyunk, akkor az olyan kommunista elhajlókat is megpróbálhatjuk egy szinten értékelni mint a Sex Pistols vagy a Dead Kennedys (de itt pl. egy műfajon belüli rangsorban kénytelenek vagyunk a mondjuk a Ramones-t értékesebbnek elismerni). És így tovább.

Megnyílik előttünk a modern "művek" élvezetének lehetősége anélkül, hogy keresztény kultúrember mivoltunkat feladnánk.

A fenti vázalt nyilván tovább finomítható, nem is vagyok benne biztos, hogy érthető amit elmondani próbáltam, úgyhogy kíváncsi lennék mit gondoltok erről.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.31. 06:24:20

@Elpet: @Morbus_Hungaricus:

@Elpet, mint általában, most is tömören és a lényeget jól megragadva összefoglaltad a problémát:-) És, nem nagyon van mit rajta ragozni, igazad van!

@Morbus_Hungaricus! A különféle kulturális jelenségekhez, értékekhez való viszonyulás személyes döntés kérdése, nincs szükség a döntések ideologizálásra (azaz kollektív, "általános érvényű" megoldásra). Egy keresztény fiatalnak is van józanesze, szépérzéke, erkölcsiérzéke. Ezek a képességek (jóesetben) folyamatosan fejlődnek, a személy szellemileg-erkölcsileg érik, (jóesetben) egyre jobban tudatosodik --- egyre jobban megérti környezetét és önmagát is. Régi vonzalmait és ellenszenveit folyamatosan átértékeli és (jóesetben) képessé válik a koherens szemléletre: pld. (jóesetben) egyre kevésbé okoz gondot számára, hogy egy ösztöneit ingerlő, de erkölcsi érzékét sértő jelenségnek ellen tudjon állni, attól el tudjon fordulni.

Miért kellene nekünk ideológiákat gyártani ahhoz, hogy többé-kevésbé éretlen személyiségek, többé-kevésbé éretlen döntéseihez felmentést, igazolást keressünk? Nem akkor teszünk-e jobbat magával a személlyel is, ha erőnk és legjobb tudásunk szerint támogatjuk abban, hogy lelki-szellemi-érzelmi útját megjárhassa, belső harcait megharcolhassa? Nem mondhatjuk azt egy egyértelműen keresztényellenes kulturális jelenségről, hogy az "tulajdonképpen" és "bizonyos mértékig" és "ha úgy nézzük, akkor", csak hogy ne okozzunk egy fiatalnak sérelmet --- mert ezzel csak érésében gátolnánk. Ezeket a külső-belső konfliktusokat a közösség szintjén és a személy szintén is fel kell vállani és meg kell élni: így a legjobb mindenkinek! Szerintem:-)

ü
bbjnick

picur3ka 2016.10.19. 03:30:09

@Elpet:

Te jó ég!

Magát is lehet látni? Isten éltesse!
süti beállítások módosítása