Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Kötcse (a)vagy az „eredeti bűn”

2010.07.03. 06:30 bbjnick

 
Tegnap, a Magyar Közlöny 112. számában (2010. július 2., péntek) kihirdetésre került az 1140/2010. (VII. 2.) Korm. Határozat a Nemzeti Együttműködésrõl szóló 1/2010. (VI. 16.) OGY politikai nyilatkozat egyes középületekben való kihelyezésérõl (www.kozlony.magyarorszag.hu/pdf/7606).
 
 
Hogyan jutottunk idáig?
 

Orb*n V*ktor 2009 szeptemberében beszédet mondott a VI. Kötcsei Polgári Pikniken. A kötcsei beszéd szerkesztett változata nyomtatásban is megjelent 2010 februárjában a Nagyítás című hetilapban. (www.nagyitas.hu/common/main.php?pgid=cikk&cikk_id=568&tema_id=28) Sem az elhangzást, sem a Nagyítás-beli megjelenést követően érdemi kritika a jobboldal részéről a beszéddel kapcsolatban nem merült fel. (A Nagyításban olvasható volt ugyan néhány hozzászólás, melyek közül egy-egy fogalmazott meg óvatos kételyeket is, de ezek gyakorlatilag visszhangtalanok maradtak. (Egy blogbejegyzés a kötcsei dilemmáról. Itt: magyarido.blog.hu/2010/03/31/a_kotcsei_dilemma_bevezetes).
 
2010. április 25-én, az országgyűlési választások második fordulójának estéjén O. V. ünnepi beszédében (a budapesti Vörösmarty téren) forradalomnak, a szavazófülkékben lezajlott forradalomnak minősítette a Fidesz választási győzelmét és egyúttal kihirdette egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapítását (www.orbanviktor.hu/beszed/forradalom_tortent_a_szavazofulkekben). Az „új rendszerről” túl sok konkrétumot nem lehetett (s máig sem lehet) tudni, ez azonban a legkevésbé sem feszélyezte abban O. V.-t, hogy 2010. május 14-én az Országgyűlésben meghirdesse a nemzeti együttműködést és kihirdesse a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát (www.orbanviktor.hu/cikk/a_nemzeti_egyuttmukodes_nyilatkozata).
 
A Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata A Nemzeti Együttműködés Programja című kormányprogramnak is része lett (www.parlament.hu/irom39/00047/00047.pdf), s a kormányprogrammal együtt elfogadásra is került. Orb*n Viktor, L*zár J*nos, S*mjén Zs*lt, H*rrch P*ter kormánypárti képviselők, a Nyilatkozatot, mint önálló politikai nyilatkozattervezetet (www.parlament.hu/irom39/00016/00016.pdf )is benyújtották az országgyűlés elé, amit a kormánypártok 2010. június 14-én, nagy többséggel, meg is szavaztak. (Egy blogbejegyzés a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről. Itt: magyarido.blog.hu/2010/05/16/de_vajon_erno_e_az_orban_a_vagy_a_kotcse_a_forradalom_a_nemzeti_egyuttmukodes_rendszere_es_a_burkina)
 
Némi adalékul szolgálhatott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének mivoltához O. V. újabb, 2010. május 30-i kötcsei beszéde (amelyről egy sajtóközlemény jellegű összefoglalón kívül gyakorlatilag semmiféle érdemi anyag nem jelent meg: www.orbanviktor.hu/cikk/uj_kezdet). (Egy blogbejegyzés a május 30-i beszédről: bbjnick.blog.hu/2010/06/05/kotcse_n_1_tortenelmi_tett_volt_a_forradalmi_hangulatot_becsatornazni_a_demokraciaba)
 
 
A Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata (amely tegnaptól a központi államigazgatási szervek és területi, helyi szervei, valamint a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervei, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei és a katonai igazgatás területi szervei által feladatuk ellátása során használt középületekben jól látható helyen, színes formátumban, méltó minõségben nyomtatott, nyomdai kivitelezésben, legalább 50×70 cm méretben, álló téglalap alakú keretbe foglalva, ott kell függjön, s melynek megfelelõ állapotáról és szükség szerinti cseréjérõl, a meghatározott szerveknek, gondoskodni/intézkedni kell) egy politikai hűségnyilatkozat.
 
A tavaly szeptemberi kötcsei beszédben O. V. világosan jelezte, hogy ő és pártja centrális politikai erőtér létrehozására törekszik, amelyben az értékvitákon alapuló politikát a nagy kormányzópátokra jellemző (nemzeti ügyek meggyőző képviseletén alapuló, állandó kormányzásra törekvő...) politikai magatartás váltja fel. A „mértékadó” jobboldal részéről érdemi ellenvélemény nem fogalmazódott meg. Az országgyűlési választásokat követően nekilátott az új hatalom kiépítésének: a „forradalom a szavazófülkékben”, az „új társadalmi szerződés” és a „Nemzeti Együttműködés Rendszere” (mint hivatkozások) hatalma legitimációját és cselekvési szabadságának minél korlátlanabb biztosítását (voltak és vannak) hivatottak szolgálni. Mivel „saját oldaláról” érdemi ellenvetés továbbra sem érkezett, hát eljöttnek látta az időt, hogy deklarálja: „az állam mi vagyunk”. Ezt jelenti a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának közintézményekben való kifüggeszttetése.
 
Az „eredeti bűn” Kötcse. Hiszen már akkor világosan és egyértelműen fel kellett volna emelnie a szavát a „magát mértékadónak tartó” jobboldali értelmiségnek az O. V.-i koncepció ellen. Mondhatták volna, hogy „a hatalom nem cél, hanem eszköz, nem önmagáért van, hanem mindig bizonyos értékek védelmét, érvényrejuttatását szolgálja; írjuk körül, határozzuk meg világosan azt az értékrendet, amit a hatalom birtokában szolgálni szeretnénk és csak ezek után beszéljünk a hatalom megszerzésének és birtoklásának technikai kérdéseiről”. Nem mondták. És (mint már fentebb jeleztem) akkor sem szólaltak fel, amikor a kétharmados többség megszerzése után hamis, koholt hivatkozásokkal kezdett „manipulálni” a győztes párt elnöke, majd miniszterelnök és akkor sem, amikor a hatalom logikája szerint kezdte el átalakítani az államot.
 
Az elmúlt húsz év (a „fékek és egyensúlyok” logikájára épülő) kormányzása megbukott. A most kialakuló kormányzás lehetett volna az „értékeken” alapuló kormányzás. Ha volnának értékeink...
 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr112126475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.07.03. 11:13:24

Kedves bbjnick!
Tegnap jöttünk föl a kármentésből, mondhatom fél éjjel olvastam a lemaradásomat :-) (20% kész :)) Érdekes kontrasztban vannak az elmúlt két hét személyes tapasztalatai, és az eddig a neten olvasott finomságok. Most ez a kifüggeszéses dolog mellbevágott rendesen, és az erre elhangzó vélemények nem különben. Gondolkodtam kicsit, és Hamvas egyik írása jutott eszembe ( hamvasbela.org/szavak/paradoxon.html ), itt az én megközelítésemben Hamvas a "ha megdobnak kővel.." újszövetségi tanítás kifejtését végzi el, számomra támadhatatlan okfejtéssel. Annál is inkább, hiszen magam is hasonlóra törekedtem (mint amit ír), nem gondoltam volna anno, hogy ezt bárki eddig már le is írta volna, nemhogy ilyen kitűnő gondolkodó. Megpróbálom leírni, mit is gondolok én erről a NER-ről, meg egyebekről. Kiindulópontjaim:
1, Nem lehet kétséges, hogy országunk rettentő gazdasági helyzetben van
2, nem kétséges, hogy ... rettentő morális helyzetben van
3, rettentő megosztottságban leledzik
4, rettentő mentális helyzetben és állapotban leledzik
Számomra a - szinte elsöprő - választási győzelem nem azt mondta, hogy több, mint az ország fele fideszes lett, hanem inkább tele lett a bakancs/hócipő azokkal, akik eddig hatalmon voltak. Magam sem lettem fideszes (igaz, balra se szavaztam soha). Ha a fidesz agytröszt ugyanazt látja mint mi, simán tervbe vehették a társadalmi ellentétek felszámolását. A (z eddigi) szimbolikus politizálás túlnyomó része ide mutat, és ez nem kútfőből ered, hanem ős-balos emberek elismerő bólogatása kíséri ám ezt. Ezeknek (az embereknek) nincs netjük, nem sokan szavaznak, max. népszabit olvasnak (azaz: nem vesznek részt az ú.n. közéletben). OV. "kádár beütésű" szövegei nyomot hagynak a "csendes ország"-ban, és itt jön Hamvas: (..)A kibontakozás éppen ezért csak egyetlenegy lehet: nem bántani. Vannak, akik az embernyúzás technikájának tökéletesedését várják. Én magam nem szeretnék ezek közé tartozni. Kifejezett óhajom, hogy a technikának e részét a könnyfakasztó gáz korszakával ne csak lezárjuk, hanem miután a tökéletességnek ezt az igen magas fokát elértük, térjünk észre, vessük le a kamaszságot és legyünk érett emberekké. Az egész dolog azt hiszem ezen múlik. Ez nem nagy moralizmusok, hanem a felnőttség kérdése. Ne komiszkodjunk egymással. A komiszság holtbiztosan megbosszulódik, mint a paradoxonból kitűnt: elsősorban nem azon, aki a komiszságot elszenvedi, hanem azon, aki ezt elköveti. A múltban ezt kivétel nélkül minden esetben így történt.(..) Érdekes módon, a népek ezt egész jól érzik. Szerintem OV-ék taktikája CSAK valami hasonlón alapulhat, ha nem, akkor nem értem (igaz, akkor már nem is akarom érteni). Ezen kívül pedig a háttérben kemény, és viszonylag következetes leszámolás van a "másik elit" erőforrásaival/személyi képviselőivel. "Mielőtt valamit megtennél, rájössz, hogy előtte másvalamiket kell megtegyél... " Amire mi várunk, nem következhet be azelőtt és anélkül, hogy: (..)no komám, nem vagy te ilyen disznó, ismerlek, ne csinálj magadból emberevőt. Gyere vissza a mi édes és meleg közösségünkbe, ahol mindannyian élünk s ahol annyira szeretünk élni.(..) Ha pont mi állunk ezzel szemben, akkor jön el a vég. Nem gondolnám, hogy ez valami feltétlen bizalmat kívánna meg tőlem OV-ék felé, és - őszintén nem tetszik. De a fenti (Hamvas féle) irányt vélem felfedezni az eddigiekben, és ez az elmúlt két hét egyik - számomra - legmeglepőbb tapasztalata. Rengeteget tudnék erről mesélni, de most abbahagyom :-)
Üdv. Misi

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.04. 07:25:12

Kedves @Mihint:!

Elolvasom a Hamvas-szöveget és (utána) referálok:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.05. 01:12:01

@Mihint:

Miközben olvastam a hamvas-szöveget), rájöttem, hogy már ismerem:-) Valamikor nagyon régen már találkoztam vele.

Az általad fölvetetettekre részben itt (egy mandineres poszt alatt) már válaszoltam:

mandiner.blog.hu/2010/07/03/a_nemzeti_egyuttmukodes_nyilatkozatanak_atyja/fullcommentlist/1#c10359142

Hamvashoz pedig:

Hamvas nagyon ért a "színházhoz". Ez a Paradoxon az igazságtalanságról c. rövid írása is tkp. egy "gesztus". Egy Arlequin (fehér bohóc) pózban előadott monológ. Ami a kereszténységben a szelídség parancsa, az egy sajátos "egzisztencialista" adaptációban a hamvasi "speak easy". A hatalom, a hatalmi ösztön kijátszása, ignorálása. Lényegében olyan pozíciót foglal el (onnét és úgy beszél), ahol (a hatalom szándékainak és kísértéseinek) elérhetetlen:-) (Igen, nagyjából ugyanez ez, mint a "legyetek szelídek, mint a galambok és okosak, mint a kígyók")

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.05. 01:13:42

@bbjnick:

hamvas-szöveget=Hamvas-szöveget

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.07.07. 08:08:55

Csakhogy...
Értni vélem, de csak vélem...
Bizonyos akkor lennék, ha azt is tudhatnám mi a cél?
Politikai? Morális?
Legyünk jók egymáshoz?
Talán kevesebb több lett volna.
Egy politikailag és morálisan és minden egyebekben lebutított országban pusztán szavakkal kiáltványokkal semmire sem megyünk.
Elemista koromban anno, alkotmánytan óránk is volt.
Nekem ez sejlett fel a kiáltvány olvastán, minden jóindulatával együtt.
A gúny erős fegyver a gyangék kezében is, miért ne használnák?
Nem kéne fegyvert osztogatni az ellenfeleknek.
Insz...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.08. 04:34:22

@inszeminator:

"Talán kevesebb több lett volna."

Én is ezt érzem. És amivel sehogyan sem tudok megbékülni, az a Nyilatkozat szövege. Egyszerűen nem értem, pedig nagyon igyekszem megérteni:-/

Nagyon tartok attól, hogy (minden vélt vagy valós politikai szándék mellett is) van ebben egy nagy adag pótcselekvés. Nem szeretnék "rémhír- és/vagy negatívpropaganda-terjesztő" lenni, de "informátorom" tegnap mesélte, hogy a választások után a "krízistérségben", ahol él, valóban megjelenték a rendőrök, ám egy-két hét intenzív járőrözgetés után el is tűntek. A környéken azt "suttogják" (belsős, rendőrségi információkra hivatkozva), hogy ez a fokozott jelenlét csak látszatintézkedés volt.:-( Lehet, hogy ez a "nyilatkozatosdi" is egy ilyen --- jobb híján --- lépés:-/

Nagyon fontosnak tartanám, hogy értelmes jobboldali "arcok" folyamatosan b*szogassák (érdemben kritizálják:-)) a kormányt, hogy nehogy az udvaroncok prédájává váljék a reményünk.

ü
bbjnick

háromláb 2010.08.27. 23:59:50

az akaszd ki a falra szvsz nem orbán (és a fidesz) elvárása, vagy ha mégis, akkor szomorú vagyok. a "kdnp" képviselőire gondolnék szívesebben. ha neked kell, legyen alapon. attól még mondjuk szánalmas, mert ettől nem megy a világ előrébb.

értelmes jobboldali kritika alig hallik. hogy belül van e? egyet hallottam kövértől, közt. elnök ügyben.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.04.02. 15:52:18

Szóval egyre inkább és mindig inkább igazat kell adjak a kötcsei ügyben.
A jobboldal nagy 2/3-os örömében és a minden eddiginél nagyobb jobboldali hatalom birtokában gondol-e arra valaki, mi lesz akkor, ha mindennek nem lesz eredménye? Ha az élet gyakorlatilag ugyanabban a mederben folyik tovább, mint annak előtte, ha nem lesz semmi érdemi, amire azt mondhatjuk: ezért kellett meglépni mindazt, ami sokaknak nem tetszett és sértette az érdekeit, mindennek célja volt és ezt értük el vele? Mi lesz ez az eredmény, amivel utólag indokoljuk mindazt, ami egy csomó eddigi norma és íratlan szabály átlépését jelentette? Ehhez minimálisan valamiféle egyszerű célokat kellene látni.
Nagyon rossz érzéseim vannak, egyre inkább úgy látom, hogy nagy bukás lesz ebből, ami viszont nem elsősorban a Fidesznek fog fájni, hanem a jobboldali politikai közösségnek, az Egyháznak, a keresztényeknek, a fideszes politikusok majd csak meglesznek valahogyan.
Nem látom a célokat és nem látom az emberi garanciákat, amelyek a jelen működés mögött állnak. Azt látom, hogy a minisztériumokban a helyettes államtitkári szinteken valóban vannak emberek, akik nagyon szimpatikusak, morálisan és ésszerűen egyaránt helyén levő dolgokat akarnak és mondanak, látok bennünk egy egészséges kisgazda vagy kereszténydemokrata szellemiséget, de azon kívül, amit ők egy-egy rendelkezéssel el tudnak intézni, nem nagyon látom, hogy bármi is mozdulna, és ez elég kevés. Mert a szélesen hömpölygő folyamatok a fideszes politikában láthatatlanok, az önkormányzati potentátokkal felduzzasztott párt meghatározhatatlan irányokba mozog.
Hogy lehet valamiért síkra szállni, ha nincsen sík, hogy lehet élére állni valaminek, aminek nincsen éle? Hogyan lehet tenni egy célért, ha nincsen cél?

Ennek megkerülésére volt egy elmélet, hogy automatik megjavul a világ, ha a szocialisták informális kapcsolatrendszerét leválasztjuk az állami-önkormányzati működésekről. Hát most várnánk ennek az eredményét. Eddig nem nagyon látom. Ez az értelmezés valószínűleg megdől, innentől pedig célokban, eszközökben és garanciákban kellene gondolkodni, aminek a kezdeményeit sem nagyon lehet látni. Veszélyes játék ez, nagyon veszélyes.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.03. 14:58:05

@Elpet:

Az a baj, hogy a nyers hatalomtechnikával és az annak igazolására működtetett "kommunikációval" csak gerjesztik a dezinformációs örvényt: ebben aztán összekavarodnak, összemosódnak a valós eredmények és értékek és a kamu.:-( Aki pedig csak motyog is valamit --- akár ha csak kérdezősködik is ---, a jelenleg működtetett "közvélemény"-ben, csak ellenség lehet.:-( Azok, akik, még fél éve is, teljes odaadással támogatták a jelenlegi hatalmat, mostanára sokkal óvatosabbak lettek, sokan elhúzódnak ettől az értetlen, gőgös, arrogáns, hűségre (valójában szervilizmusra) élezett, hisztérikus és/vagy érdektelen politikai-közéleti légkörtől és jóformán nem marad más, csak a slepp.

Épp az ellenkezőjének kellene történnie (szerintem): hatalma most van a "jobbnak", a kulturális térfoglalásra kellene most nagyon koncentrálni. A szellemi építkezést kellene nagyon ösztönöznie a hatalomnak: praktikusan és demonstratívé mindenütt (az élet minden terén) jelen kellene lennie a keresztény-nemzeti értékrendnek az azt képviselő személyeknek révén. Értékalapú viták, "megmondások", "hitvallók" és "nemzeti fároszok", izzó közélet --- ilyen hatalomkoncentráció mellett ez semmiféle veszélyt nem jelenteni a kormányra, de rengeteget profitálhatna belőle, mind szellemi, mind erkölcsi értelemben.

Szerintem:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.03. 21:01:33

@bbjnick:

ez semmiféle veszélyt nem jelenteni = ez semmiféle veszélyt nem jelentene
a keresztény-nemzeti értékrendnek az azt képviselő személyeknek révén. = a keresztény-nemzeti értékrendnek az azt képviselő személyek révén.
süti beállítások módosítása