Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

A dolgok állása vagy „Semmi komoly Hamvas Béla, esküszöm, de tényleg”

2008.11.28. 15:27 bbjnick

 
(Ez a bejegyzés tulajdonképpen egy komment, ehhez a poszthoz:konzervatorium.blog.hu/2008/11/27/jobb_nyelvek_szerint Ám mivel terjedelme jócskán meghaladná egy jóravaló kommentét, ezért itt kapott tőlem helyet.)
 
„Nem kell azokra a fanyalgásokra hallgatni, hogy miért kell a jobboldali médiában szerepelni, meg hogy inkább nyissunk egy konzervatív hippikocsmát sok-sok performansszal. Vegyétek már észre: a fejlődő ifjúkonok érdeklik a jobboldali médiát, piacvezetők vagyunk a saját generációnk konzervatív köreiben, amely napról napra szélesebb. Ehhez minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a médiába kerüljünk!”
 
Max Ernst: Kalap teszi az embert
 

 
"2008. november 27. csütörtök 18.28 és 23.30
2008. november 29. szombat 22.05
Ifjúkonok a kapuk előtt. Nemzedéki készülődés a neten. A digitális reakció szerint őszintén politizálni csak online lehet. A demokráciához pedig szélessávon vezet az út. A webkettes jobber más véleményen van. Nemzeti blogcsúcs, avagy jobb nyelvek szerint a világ.
 
A stúdióban:
Lánczi Tamás politológus, Jobbklikk
Megadja Gábor munkatárs, Konzervatórium"
 
Megadja Gáborunk ma este a Hír TV Negyedik c. műsorában. A Konzervatórium ajánlásával.:)
 
Érkezett rá ez a komment:
 
Egy biztos: ez a "hatalomátvétel" (vagy minek nevezzem) kurva nehéz lesz, ha egyáltalán lehetséges. Elég egyértelművé vált, hogy az "old guard" foggal-körömmel ragaszkodik a pozícióihoz, ami persze valahol érthető (amúgy jelen pillanatban a befogadóközönségük is jóval nagyobb, evvan).
 
V.ö.:
 
"Ne pofázz a nagyok dolgába, kisköcsög".
 
Majd meglátjuk, mi lesz belőle...
 
Majd ez a komment:
 
Kedevs Úlfhéðinn!
 
"Úlfhéðinn 2008.11.27. 15:55:15
Egy biztos: ez a "hatalomátvétel" (vagy minek nevezzem) kurva nehéz lesz, ha egyáltalán lehetséges. Elég egyértelművé vált, hogy az "old guard" foggal-körömmel ragaszkodik a pozícióihoz, ami persze valahol érthető (amúgy jelen pillanatban a befogadóközönségük is jóval nagyobb, evvan).
(...)
Majd meglátjuk, mi lesz belőle..." - írod.
 
Nem kellene kapkodni (ez az 1-ik.). Tudom, hogy én leszek a csúnyabácsi (a trollbácsi:-)), de csak azt tudom mondani, amit látok, hogy ezek a fiatalok még nincsenek fölkészülve arra, amibe belefejelnek. Kihasználják és megvezetik őket (az lesz belőle).
 
Ez sajnos a balos narratíva (ez a 2-dik.). Elmélet, utópia - és ha nem működik, akkor sértődöttség, értelmiségi gőgbe menekülés, a társadalom (mint olyan) megvetése. Küldetéstudat és kasztszellem. Láttunk már ilyet sokat (nagyban is, kicsiben is).
 
Meg kellene ismerniük a mai magyar valóságot (ez a 3-dik.), az adottságokat, a sajátságokat, hogy helyesen tudják értelmezni a saját helyüket, szerepüket és feladataikat. És vagányabbnak is kellene lenniük, meg kellene tanulniuk okosan kockáztatni (mert anélkül nincs innováció).
 
Persze: ne legyen igazam, de hát, sajnos, többnyire az szokott lenni:-)
 
Ü
bbjnick
 
Majd ez:
 
bbjnick · bbjnick.blog.hu 2008.11.27. 16:19:44
 
OK, csak leírtam, amit erről gondolok. Én realistának tartom magam (sokan meg ezért biztos "ünneprontónak" engem), és úgy érzem, hogy az ifjúkon hevületben jó adag naivitás van. Nagy sanszot látok rá, hogy vagy "beállás a sorba" lesz a vége, vagy továbbklikkesedés. Vagy nem tudom. Majd meglátjuk.
Én csak figyelek, lévén outsider...
 
És:
 
A konzervatórium olyan fiatal konzervatívok kifejező eszköze, amely egyáltalán nem marginális a jobboldali táboron belül és amelynek, más hasonló kezdeményezésekkel együtt, jóval nagyobb kisugárzása van, mint itt sokan gondolnák. Egy vita a reakción, egy vita a konzervatóriumban, egy vita a Jobbklikken, jobboldali hozzászólások az Indexen (bár ez más kategória) visszaköszön magánbeszégetéseken, más médiákban, tapasztalataim szerint. És ebből a szempontból tényleg lehet egy váltás előfutára. Akik ennek nem örülnek, azok kétfélék: vagy azok, akik "jobbodaliként" monopolizálni szeretnék a "konzervativizmus" megjelenési fórmáit (viszont újságíróként, értelmiségiként valójában mind minőségileg, mind erkölcsileg lejáratódtak), vagy azok az értelmiségi körök, melyek rettegnek minden alternatív értelmes gondolattól, különösen ha az a politika jobboldaláról jön, mivel nekik az a fontos, hogy csak a ballib lehet értelmes.
 
Majd:
 
Én ugyan nem látok bele a kártyákba - hála Istennek -, de mondok én nektek valamit (úgy mint a bbjnick a Konzervatórium szerkesztőgárdájának): megnéztem ezt a Negyedik című műsort és nem lett tőle jobb a kedvem.
 
Rendben van, tudjuk, hogy a médiának az a természete, hogy mindenből habzóf*st csinál, de azért ehhez nektek nem muszáj asszisztálni (főképp, hogy rólatok van szó). Mielőtt végképp kilúgozódna és csöndben elhalna a Konzervatórium kezdjétek el komolyan venni magatokat: ha én volnék ti (mint ahogyan nem vagyok:-)), akkor azon dolgoznék, hogy kulturális tényezővé váljak.
 
A megszerzett médiaismertséget arra használnám, hogy elsődlegesen a főiskolás-egyetemista fiatalok körében vitaestek, ankétok, találkozók formájában (a liveshow-n van a lényeg) jól kiválasztott személyekkel (művészek, szakemberek - nektek már elmennének:-)) jól megfogalmazott és kellő komolyságú és súlyú ügyeket futtatnék. Nem mellesleg: minél több fiatalt megpróbálnék - akár pályázatok formájában is - bevonni az együttgondolkodósdiba. A blog és az oldal ehhez remek háttér.
 
Virtuális valóság ide vagy oda, személyes kapcsolatrendszer, élő jelenlét nélkül hamar végetér minden "pünkösdi királyság". Egy-két hónap múlva már talál a média magának másik gumicsontot.
 
Ha ér ez a "dolog" nektek annyit, akkor álljatok neki valóban fölépíteni (ezzel tudjátok magatokat is fölépíteni és a megszerzett tapasztalatokkal immunitást szerezni a politikai és médiamanipulációval szemben (is)).
 
A többit már ti magatok is ki tudjátok találni (szerintem).
 
De ha másról szól a történet:-), akkor, bocs, én meg sem szólaltam:-x
 
No, ü
bbjnick:-)
 
S akkor:
 
Gratulálok M. Gábornak a szereplésért, legalább annyira színvonalas és friss volt, mint a Blogcsúcson. Nem kell azokra a fanyalgásokra hallgatni, hogy miért kell a jobboldali médiában szerepelni, meg hogy inkább nyissunk egy konzervatív hippikocsmát sok-sok performansszal. Vegyétek már észre: a fejlődő ifjúkonok érdeklik a jobboldali médiát, piacvezetők vagyunk a saját generációnk konzervatív köreiben, amely napról napra szélesebb. Ehhez minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a médiába kerüljünk! És igen, bizony, tényleg: a Hír TV konzervatív, jobboldali média, a természetes helyünk ilyen nyilatkozatadós ügyekben ott van. Nem az ATV-ben és nem is az ECHo-n.
 
Végül:
 
beneipeter · http://www.konzervatorium.blog.hu 2008.11.28. 14:38:30
(…)
 
bbjnick:
 
nemtom mennyire követed a blogpostokat, de volt egy vitaestünk. Mit szeretnél még? A nemhivatalos találkáinkról had ne számoljunk már be.
 
Mit lehetne még ehhez hozzátenni?
 
Talán ezt?
 
„Ha arról lenne szó, hogy a szellemi kasztnak abban a népben kellene megalakulnia, amely a legutóbbi századok alatt a legtöbbet szenvedett, a népnek kétségtelenül itt, Kelet-Európában kellene lennie, semmi esetre sem Nyugaton, ahol a téveszmék seregének uralma miatt az ember még saját szenvedéséhez sem jutott, csak kivételes alakjaiban. De ha valaki számba veszi, hogy az ember itt szenvedéseiből milyen következtetéseket vont le, be kell látnia, hogy Kelet-Európában a válságnak egyáltalán nem is ébredtek tudatára. Így támadt az a helyzet, hogy a civilizált népeknél éppen a civilizáció volt az, amely a szellemi kaszt kialakulását megakadályozta, a provinciális Keleten pedig egynéhány embert kivéve Nyugatot mindenki vagy fenntartás nélkül elfogadta, vagy ugyanolyan fenntartás nélkül gyűlölte, de azt sem tudta miért. Ugyanekkor Keleten is, Nyugaton is, egyfajta szellemi parazitizmus alakult ki, amelyet szeretnek elitnek nevezni. Az elithez való tartozást csaknem kizárólag az esztétikai életélvezetben való magasrendű gyakorlat jelentette, és ez teremtette, mint Leontyev mondja, azt az exkvizit immoralitást, amely a bestiális politikai önkényuralmak másik, mondjuk, privát oldala. Senkinek, akinek a szellemiség birtokában volt, eszébe sem jutott, hogy a politikát nem megtagadni kell, hanem tiltakozni a politika és a morál elválasztása ellen. Az elit mindenütt, ahol kifejlődött, hagyománytalan volt, kaszttalan csőcselék (csandala), csak a társadalom nem lefelé csapódott ki, hanem fölfelé, s így alakult ki a legutóbbi százötven év alatt az Európára jellegzetes Übermensch-csandala, amely életstílusával befolyásolta nemcsak a pénzembereket és a diplomáciát és a nagykereskedelmet és a nagyipart, hanem az egyházat és a művészetet és a tudományt is. Életstílus, nem hatalmi praxis. Az a korrupt elvilágiasodás, amely nem gondolatokban és életrendben nyilatkozik meg, hanem már öltözködésben és a modorban is, és nem a pénzével uralkodik, hanem prepotens hitetlenségével, és példát nyújt arra, hogy az ember a minimális életelőnyökért miképpen követheti el a legnagyobb árulást és becstelenséget. Bertrand Russell azt mondja, hogy az emberiség a világtörténet alatt még soha ennyit, mint a legutóbbi száz év alatt, nem szenvedett, de ez csak azért történhetett, mert soha még az, akinek kezében a szellemi erő volt, az emberiséget soha ennyire nem hagyta cserben, hozzá lehet tenni, ennyire elképzelhetetlenül olcsón.” (Részlet Hamvas Béla: Az öt géniusz c. esszéjéből)
 
Zöld, kedves Konzervatórium, zöld?
 
ü
bbjnick
 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr83793203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.28. 19:23:13

Bármit olvasok Hamvas Bélától, az üt. A XX. század legnagyobb magyar gondolkodója és falusi raktárosa...

doktorur 2008.11.28. 21:41:20

Elég szájbarágós lett az illusztráció (amennyiben csak a címét tekintjük), ám Max Ernst mûvészetében a kalapok (legalábbis Freud szerint) egészen más dimenzióban - vagy fogalmazzunk úgy jelentéstartalmi térben - értelmezendôk, szimbolikája korántsem oly pallérozott mint arra a mû címe utalni próbál. Vagy tán ezirányú ismereteid korántsem olyan felszínesek mint azt én botor fejjel gondolni merészeltem volt, s a kép argumentációja, mi több, pszichoanalitikus jelentéstartalmának percepciója igenis szándékoltan pejoralizál, ami ... nos szerintem minimum vicces :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.29. 00:55:17

Kedves ergé!

Üt Hamvas, bizony üt. És most sem hazudtolta meg önmagát:-)

ü
bbjnick

zstukacs~ (törölt) 2008.11.29. 00:56:49

"a kép argumentációja, mi több, pszichoanalitikus jelentéstartalmának percepciója igenis szándékoltan pejoralizál"

www.vancso.hu/bullshit/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.29. 01:26:54

Kedves doktorur!

Egy kép az, amit mutat:-) Megméred (értelmezed) és megmér (értelmez). Kölcsönösen méregetitek egymást. "Olvasat", pedig annyi, ahány befogadó. Illetve több, de ez most mellékes. A Freudé is egy, illetve több, de ez most mellékes:-) Mi "Ernsttel" jó negyedszázada méregetjük egymást, köszönjük, elvagyunk, kezeljük a helyzetet, eddig semmi komoly dráma:-)

Ha konkrétan a kép szerepéről kérdezel a szövegben, akkor ezt tudom mondani: ironikus (s így, megengedem, önironikus) funkciót szántam neki. Pejoratívat semmiképp, mert az hamis kontextust eredményezne és az meg, ugye, nélkülünk is van épp elég...:-) vagy inkább :-(

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.29. 01:30:51

Kedves zstukacs!

Köszönöm a linket, annál is inkább, mivel magam is azt vallom, hogy "csapatmunkában szükséges támogatni az értéklánc menti szegmentumokat".:-D

ü
bbjnick

doktorur 2008.11.29. 05:30:18

zstukacs:
[..../.]
if ju nó vat áj mín...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.11.29. 23:35:16

Hát, eddig nem nagyon ment át a dolog a célközönség buksiján :(

Csutakaszürkeló 2008.12.01. 19:00:34

Motto: "A politika egyszerű, mint víz a pohárban" /Majakovszkij/

HSZÜE FENG

Idill a császári palotában

Az udvarhölgyek tizenkét terembe
díszben lesik az Urukat merengve.
Arany-teknőc ül a záron nyugodtan,
a bronzsárkányos vízióra csobban.
Egy nő kibontja haja koszorúit,
új illatot vesz, új selyembe bújik,
mert látja, hogy benn párnákat cseréltek
s őneki vetnek ágyat a heréltek.

/ford. Kosztolányi Dezső/

bbjnick · http://magyarido.blog.hu 2008.12.02. 16:02:18

:-D (...) :-D (...) :-D ...
süti beállítások módosítása