Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...szégyellni fogják...

2015.04.28. 00:47 bbjnick

1 jegyzet

temesi_ferenc_bartok_konyvborito_szpngtvvrz_130201_01v.jpg...Fogadásom van! Temesi Bartókját tíz-tizenöt éven belül úgy fogják emlegetni, mint a posztkommunista időszak egyik legfontosabb művét. Akik most vadul fitymálják, köpik, gyalázzák, azok fogják a leghangosabban dicsérni, mert szégyellni fogják, hogy nem ismerték fel születése idején, milyen jelentős alkotással is találkoztak... (Innét: konyves.blog.hu/2012/08/04/temesi_ferenc_bartok#comments)

Lásd még: bbjnick.blog.hu/2014/04/21/_en_is_kortarsi_modon_olvasok_kortars_irodalmat_de & bbjnick.blog.hu/2014/04/24/bartok_regeny_irta_temesi_ferenc

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr387404682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.04.28. 17:13:29

Hogy miért tulajdonított T.F. tévesen másnak egy idézetet?
A választ egy eredeti idézetben éppen ő adja meg:

No one remembers who climbed Mount Everest the second time.
Edmund Hillary

Read more at www.brainyquote.com/quotes/authors/e/edmund_hillary.html#W4rqtGxjbYSSsYqE.99

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.04.29. 06:17:44

@Mormogi Papa:

Temesi Bartókja bizonyára telis-tele van "tárgyi tévedésekkel", sőt, mivel Temesi gyakran át- és összedolgozza a különböző kölcsön- és vendégszövegeket, "beléjük ír", számos helyen ember meg nem mondja, hogy ott most éppen téved, utal, átlényegít vagy ironizál:-) Ezek bevett írói fogások és bizonyára a kritikának sem lenne semmi baja velük (ú. é. ezekkel), ha nem Temesi követné el azokat. Amit el tudtam érni valamennyi, a regénnyel kapcsolatos ismertetőt, recenziót, kritikát, mifenét elolvastam, egy vagy két kivétellel Temesi fikázásába, inszinuálásába, személyeskedő szidalmazásába fulladnak (van olyan is, ami kínjában még Bartóknak is nekimegy:-)), mert az író nem az "elvárt" szellemben és stílusban írta meg a témát, politikailag és esztétikailag nem elég képzett --- pedig dehogynem!:-)

Ha esetleg olvastad volna vagy olvasnád a regényt, megtisztelnél, ha megosztanád velem a szöveggel kapcsolatos tapasztalataidat és gondolataidat!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.04.29. 16:46:24

@bbjnick: Köszönöm a bizalmat - a kötetet nem vettem meg. Temesit olvastam; már csak azért is, mivel pár év különbséggel ugyanazokat a székeket koptattuk Porlódon :-)
Mi több, a Por szereplői közül egy-kettőt személyesen ismertem, jól azonosíthatóan. Egyvalakivel még kollégák is lettünk utóbb pár évig...
Sajnálatos módon egyre többen vannak, akinek oda kellene írni: Ez most kérem vicc volt! (Vagy irónia, ellenpélda, stb.)
Az irodalmi érzék fejleszthető - ám nem tanulható ha teljesen hiányzik. Még olyanok esetében sem, akik belőle élnek - mint szerzők, kritikusok, megmondóemberek...
(Neked magyarázzam...?)
Bartók esetében van még egy csavar: művészetének élvezetét többek között olyanok korlátozzák, akiknek a vérrokonságon kívül nincs közük hozzá. Felmerül hát a kérdés: amíg le nem járnak a szerzői jogok, addig a közkincset korlátozhatják-e hozzá nem értő dilettánsok???
Mire terjed ki (ha egyáltalán..) a közjó fogalma?
Üdv!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.04.30. 14:38:02

@Mormogi Papa:

Tényleg, idén hetven éve hunyt el Bartók! Így, ha igaz, lejárnak a szerzői jogi korlátozások a műveire vonatkozólag...
süti beállítások módosítása