Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Szabó Dezső adaléka a „politikai nemzet” kérdéséhez

2010.10.17. 02:19 bbjnick

 
 
„(...) ...a Széchenyiek, Deák Ferencek, Eötvösök, de a 18. század második és a 19. század első felének nagy magyarjai, minden magyarja: éppen azért küzdöttek a natio hungarica, a magyar nemzet (...) megtágításáért, azért vonták be a nemzet fogalmába az ország minden vérű és hitű néprétegeit, azért adtak nekik egyenlő jogokat, az élet és fejlődés egyenlő lehetőségeit, hogy ezek is szerves, az életérdek minden parancsaiból ezek is természetes és ösztönös elemei legyenek a magyar nyelv, magyar kultúra, magyar történelmi célok egységében megnyilvánuló, továbbfejlődő sajátos magyar történelmi alkotásnak. Azért tették tehát politikai nemzetté a magyar nemzetet, hogy magyarsága szervesebb, egyetemesebb, erősebb legyen, és hogy így biztosabb védelmet és fejlődési lehetőséget jelentsen a sajátos magyarságnak. Aki ezt tagadja, aki azt a megtévesztést akarja bevinni a lelkekbe, hogy a Deák Ferencek, az Eötvösök a politikai nemzettel egy kevésbé magyar nemzetet, vagy pláne egy mutyi országot akartak kezdeményezni, ahol Magyarország nem magyar vérű kosztosai szabadon fejlődhetnek külön egységekké, és idegen impériumok parancsa alá: az nem történész, nem politikus, hanem személyében is becstelen, embertelen ember és csaló. Hiszen a Deák Ferencek, az Eötvösök éppen ezt akarták megakadályozni a politikai nemzettel, éppen ez ellen akarták biztosítani a magyarság fejlődését. (...)”
 
Az idézet forrása: Ede megevé ebédem (1937). in: Szabó Dezső: A magyar Káosz. Szépirodalmi Kk., Bp., 1990., 301.-302. p.
 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr442377053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.19. 14:34:14

Kossuth nem számítaná ide Szabó?
mert ő elengedte volna a horvátokat

"azért adtak nekik egyenlő jogoka"

egyre erősödik bennem az érzés, hgy az a szöveg, hogy a magyarok elnyomták a kisebbségeket csak egy károlyi, kommunista-féle történelemhamisítás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.19. 21:35:16

@tesz-vesz:

Az idézet egy Szabó Dezső-vitairatból származik, amiben egy Szekfű Gyula-cikk (a cikk címe: Schittenhelm Ede és a Magyar Századok c. folyóiratban jelent meg) megállapításaival vitázik. Azért Széchenyiről, Deákról és Eötvösről ír, mert Szekfű is rájuk hivatkozik.

"egyre erősödik bennem az érzés, hgy az a szöveg, hogy a magyarok elnyomták a kisebbségeket csak egy károlyi, kommunista-féle történelemhamisítás" --- írod.

Ez egy jó bonyolult kérdés. A kiegyezés utáni nemzetiségi politika (papíron legalábbis) Európa legliberálisabb nemzetiségi politikája volt. Hogy ebből mennyi valósult meg és hogyan, és hogy ez mennyiben volt a magyarság számára hasznos, az egy másik káposzta. A magyarok nyilván elnyomták a kisebbségeiket, mint ahogy a korban minden más nemzet, de az összes nemzet közül talán a legkevésbé.

A magyarellenes libsi-komcsi-kisebbségi politikai propagandának mindehhez semmi köze: az egy ellenünk (a legyöngítésünkre, elpusztításunkra) irányuló --- a tényekkel semmiféle valós kapcsolatban nem lévő --- gonosz hazugság.

ü
bbjnick

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.21. 09:01:38

@bbjnick: és azt mondd el nekem hogy nyom el a magyar állam úgy egy szlovák, román népet, ha azok tanárai, papjai még akkor is fizetést kapnak a magyar államtól, ha azok magyarul se tudnak.

ma tiltott szlovákiában a magyar

ezt a kommunisták az szdsz őseként kitaláták, 1918-ban, h gyengítsék az egységet, h feltüzeljék az ellenségeinket

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.21. 15:39:53

@tesz-vesz:

Nekünk nincs egymással vitánk:-)

A mandiner.blog.hu-n is szóba került a téma és ott többen úgy érveltek, hogy a dualizmus idején (1867 és 1918 között) a magyar kormányok nem voltak elég okosak kisebbségi ügyben és ennek köszönhető Nagy-Magyarország széthullása.

Nem tudom, mit tehettek volna még, mint amit tettek. A szentistváni Magyarország integritásának fenntartása és az ország föderalizálása egyszerre nem tudom, hogyan lett volna lehetséges.

Többen szóba hozták a ferencferdinándi koncepciót is, mely szerint az Osztrák-Magyar Monarchiát föderatív alapon átszervezték volna: önálló államot kaptak volna a csehek, a lengyelek, a szlovákok, önálló állam lett volna Erdély, a vajdaság, történelmi Magyarország egy részéből egy nemzetiségi alapú magyar állam jött volna létre stb. Ezek együtt alkottak volna, Habsburg korona alatt, egy államszövetséget.

Ha ez valóban életképes koncepió lett volna, akkor ugyan miért gyilkolták meg a szerb nacionalisták Szarajevóban Ferenc Ferdinándot? Ha a birodalom nemzetiségei önálló államokat kapnak volna a birodalmon belül, akkor az irredenta lengyelek nem akartak volna (a későbbi) Lengyelországhoz, az irredenta románok Romániához, az irredenta szerbek Szerbiához stb. csatlakozni? Dehogyisnem!

Egy szó, mint száz, a dualizmus magyar kormányai, amit lehetett, igenis megtettek kisebbségi ügyben (bizonyos esetekben még túl liberálisak is voltak), nincs semmi értelme mai politikai vagy jogi koncepciókat számonkérni akkori politikusokon.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.21. 15:42:55

@bbjnick:

a vajdaság, történelmi Magyarország = a Vajdaság, a történelmi Magyarország

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.21. 20:55:55

@tesz-vesz:

Én biztosan nem voltam, s, amennyire tudom, "Csuta" sem volt soha, semmiféle pártnak tagja:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.10.23. 06:23:38

Talán valamelyik Rubiconban olvastam egy érdekes tanulmányt arról a sikeresnek mondható asszimilációs folyamatról, amely a kiegyezés és a századforduló közötti időszakban addig soha nem látott mértékben valósult meg a Magyar Királyság területén. A magyar politikai, gazdasági és kulturális elit egy-két évtized alatt olyannyira vonzóvá tette a magyarsághoz, mint politikai nemzethez való tartozás élményét, amelyre azóta sem volt példa. Ez elég rendes teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy nemsokkal korábban, 1848/49-ben hogyan ugrottak nekünk kisebbségeink.
A szeparatista törekvések valóban komoly megerősödéséhez pedig egyértelműen az első világháború eseményei vezettek.

Amúgy most már én is hajlok arra a véleményre, hogy a korszak magyar kisebbségi politikája a kor viszonyai között talán a legliberálisabb volt Európában. Végül mint kiderült, vesztünkre.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.24. 06:22:29

@Gasper:

Emlékszel, mit mondott Széchenyi 1844-ben?

"Nincs arról szó, hogy az istennek akármi teremtését jogokból kirekesszük, mert felfogásom és vallásom, érzelmem szerint azt szeretném, hogy e hazában minden ember, ki az isten képére van alkotva, egyenlő jogokkal bírjon és egyenlő terheket viseljen; és bár mondhatná mindenki valláskülönbség nélkül: nekem is van itt hazám! Ez az ultima tendentiám, ez a kikötőm, mely felé vitorlázok: de [m]int hű tagja a magyar fajnak, megvallom, hogy túlliberalismus által, egy túlzó indulat által vezettetve, magam gyermekét dobjam ki a bárkából, ezt másokért tenni nem fogom soha, és ezen hűséget minden más nemzetben tudom becsülni; de miután magyaroknak teremtett az alkotó, legyünk is azok, és legyünk tisztán magyarok. Ez vélekedésem."

Szerintem ez így normális. Nálunk, már a reformkortól kezdődően a politikai elit "centruma" mindig éppen egy "fokkal" liberálisabb volt, a politikai centrum éppen egy "fokkal" balrább volt tolódva, mint az egészséges lett volna. Ez azért is furcsa, mert a kultúrára ez nem volt jellemző, ott (minden kilengéssel együtt) a józan mérték végülis mindig érvényesült (természetesen 1945 előttről beszélek/írok: "alkottam" egy f*szintos fogalmat: "lukácsgyörgyizmus":-D --- szóval, arról az időről beszélek/írok, amikor még nem érvényesült a kultúrában a "lukácsgyörgyizmus").

A dualizmus kisebbségpolitikája olyan volt, amilyen (továbbra is úgy gondolom, hogy Európában talán a legliberálisabb). A fő baj az lehetett, amit Németh László is pedzeget, hogy ennek a túl liberális "asszimilációs ajánlatnak" a hatására (ill. következményeként) felborult a társadalom "testi-lelki egyensúlya". Az irredenta románokat vagy szlovákokat úgysem tudtuk volna a világháború után visszatartani, azok mindenképpen az anyaországukhoz húztak volna, de akik itt maradtunk, "magyarok", egy kevésbé liberális dualizmuskor után, talán, nemzeti értelemben erősebbek, egészségesebbek lettünk volna.

A Horthy-rendszer épp abban/attól volt zseniális, hogy ott/akkor a politikai centrum éppen ott volt, ahol a helye van és nem tolódott el sem balra, sem jobbra (egészen a II. világháborúig). A keresztény konzervatív kurzus és a népbarát neonacionalizmus, (minden hibájával és hiányosságával együtt is) olyan közeget teremtett, ami megfelelő körülményeket biztosított a nemzet szellemi és anyagi gyarapodásához.

Ma ugyanaz a probléma (mint már sokszor a történelmünkben): a Fidesz éppen egy "fokkal" liberálisabb és balosabb (ú. é.: progresszívabb), mint egy nemzeti centrumpártnak lennie kellene. pedig, ha a kultúrában a "lukácsgyörgyizmust" felszámolnánk és "mernénk magyarok lenni", akkor...:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.24. 06:25:49

@bbjnick:

pedig, ha a kultúrában a "lukácsgyörgyizmust" felszámolnánk=Pedig, ha a kultúrában felszámolnánk a "lukácsgyörgyizmust"

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.10.27. 00:58:59

@bbjnick: "A Horthy-rendszer épp abban/attól volt zseniális, hogy ott/akkor a politikai centrum éppen ott volt, ahol a helye van és nem tolódott el sem balra, sem jobbra (egészen a II. világháborúig)."

Fura egy dolog ez (pontosabban nincsen ebben semmi különös), hiszen a Horthy-rendszer politikai centruma Károlyiék és a polgári radikálisok dilettáns és ócska ámokfutása, majd azt követően a rettentően cudar proletárdiktatúra megtapasztalása után automatikusan azon a helyen alakult ki (ott kellett kialakulnia), melyre te is utalsz. Aztán eléggé ambivalens módon a trianoni trauma létrehozta a valóban nemzetállamként létező csonka Magyarországot, melyben olyan irgalmatlan társadalmi és szociális problémákat kellett kezelni az első pillanatoktól kezdve, amelyekre addig nem nagyon volt példa. Egyébként pont a második világháború kezdetén indította be a magyar állam a kimondottan ígéretesnek induló ONCSÁ-t, ami tökéletesen beleillik az általad emlegetett centrum sajátosságai közé.

ONCSA ügyben egy kis forrás:

lexikon.katolikus.hu/O/Orsz%C3%A1gos%20N%C3%A9p-%20%C3%A9s%20Csal%C3%A1dv%C3%A9delmi%20Alap.html

És mondjuk egy Bethlen és Teleki között feszülő szolid politikai szembenállás ma is hasznára válna a jelenlegi kormányzópártnak, pontosabban az országnak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.28. 04:35:25

@Gasper:

ONCSA:-) Bizony!:-)

Látod, ezért (is) érthetetlen számomra, ami ma történik. Már rég "dübörögnie" kellene a "nemezetiöntudat"-akciónak. Még a vízcsapból is Széchenyinek, Arany Jánosnak, Kodály Zoltánnak stb. kellene folynia. Másról sem kellene szólnia a "politikai" kommunikációnak, mint a magyar múlt értékeiről, a politikai és kulturális hagyományokról --- a szellemi és erkölcsi erőről. Az akadémikus szinttől a népszerű tévéműsorokig, a Világhálóig. --- mindegyik helynek, szintnek a maga sajátosságaihoz igazodva. Nem tudom elhinni, hogy nincsenek emberek, akik ezt meg tudnák csinálni. Erre egy nagyon sikeres (a legjobb értelemben vett) kormányzati propagandát lehetne felépíteni.

És: a napokban lapozgattam Szabó Dezsőt, aki egyhelyütt az 1750 és 1790 közötti időszakról, mint a magyar asszimiláció aranykoráról ír. És tényleg! Ezzel szerintem érdemes volna többet foglalkozni!:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.10.28. 12:16:29

@bbjnick: amikor olvaslak, mintha Csengey Dénest olvasnám valamikor 1990 környékén. :)
Persze sok szempontból ott vagyunk, ahol húsz évvel ezelőtt is voltunk, még a feladataink is gyakorlatilag azonosak. Csak most már az elmúlt húsz év örökségével is meg kell bírkózni.

Ez a Szabó Dezső féle szöveg nincs fenn a neten? Az a bizonyos XVIII. század második fele több dolog miatt is üdvösnek bizonyult a Magyar Királyság számára.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.29. 17:26:19

@Gasper:

Elalvás előtt olvastam a Szabó-szöveget és most nem jut eszembe a címe:-D De visszakeresem és a cikk címét megírom neked:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.31. 03:48:40

@bbjnick: @Gasper:

Az emlegetett Szabó D.-cikk címe : A kettészakadt magyar irodalom. Egy eredetileg 1927-ben megjelent Irodalom és politika c. cikkét 1935-ben egy újabb, Szellemi életünk válsága c. "fejezettel" kiegészítette (Szabó D.) s ez lett A kettészakadt magyar irodalom c. szöveg.

Hosszan kerestem a Világhálón, de csak nem találom:-/ (Már csak abban bízom, hogy 2015-ben, ha lejárnak a Szabó D.-szerzői jogok, hátha lesz valami félőrült nemzetiradikális terrorcsoport, akik fő csapásiránynak tekintik a Szabó-szövegek népszerűsítését és időt-energiát nem kímélve fölpakolják azokat a Világhálóra:-D)

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása