Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

„Ki érti ezt?! Hogy itt mi lesz?!”

2009.11.28. 18:05 bbjnick

 
Idézek (önkényesen kiemelek) néhány kommentváltást egy bejegyzésre érkezett hozzászólásfolyamból. Innét: reakcio.blog.hu/2009/11/25/orban_istenes_alkotmanya
 
bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.27. 16:31:11
 
@Google:
 
Az elkülönülés nem elvek és érvek alapján történik, hanem erkölcsi minőség alapján. :-(
 
ü
bbjnick
 
félemelet 2009.11.27. 16:55:32
 
@bbjnick:
 
ez ma Magyarországon a legveszélyesebben fundamentalista gondolat.
Azt állítja, hogy az emberi minőség lenyomata az, hogy melyik oldalra szavazol. Értsd: a szavazatod alapján dekódolható az emberi minőséged.
 
Gratulálok...
 
A magyar közéletnek talán az az egyik legnagyobb betegsége, hogy ami uralja, az az egyik oldal hülyéinek hisztérikus vitája a másik oldal hülyéivel.
 
Lényegében szinte nem is hallani sem az egyik, sem a másik oldal okosainak hangját, vagy az ezek közt zajló - minden szempontból magasabbrendű - vitákat a hülyék hangzavarában...
 
Hozzáteszem, ez a jelenség az okosak lelkiismeretét is terheli...
 

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.27. 17:18:16
 
@félemelet:
 
"ez ma Magyarországon a legveszélyesebben fundamentalista gondolat"
 
Tudom, mit beszélek.
 
"Azt állítja, hogy az emberi minőség lenyomata az, hogy melyik oldalra szavazol..."
 
Nem ezt állítom. A szavazatod nem feltétlenül lenyomata emberi minőségednek, a választásaid viszont igen.
 
"Gratulálok..."
 
Köszönöm:-)
 
"Lényegében szinte nem is hallani sem az egyik, sem a másik oldal okosainak hangját, vagy az ezek közt zajló - minden szempontból magasabbrendű - vitákat a hülyék hangzavarában..."
 
Bonyolultabb ez ennél egy kicsit. Az okosak gyakran hülyét csinálnak magukból, hogy okosak maradhassanak, s a hülyék sokkal inkább az okosak játékszerei, mint ahogyan ők azt mégcsak elképzelni is tudják.
 
És: ne gondold, hogy én azt gondolom magamról, hogy különb vagyok másoknál. A különbség abban van, hogy én tudom, sokakkal ellentétben, hogy nem vagyok különb.
 
ü
bbjnick
 
félemelet 2009.11.27. 17:29:51
 
@bbjnick:
 
"A szavazatod nem feltétlenül lenyomata emberi minőségednek, a választásaid viszont igen." - Mi más a szavazatod, mint egy választásod? Ilyen önmagába forduló logikájú érveket, légyszi, ne...
 
A többi önámítás. Tudom, hogy egy ilyen helyzetben egyszerűbb abba a hitbe ringatni magunkat, hogy ez a káosz nem is káosz, hanem a háttérben okos emberek mozgatják a szálakat mélyen bölcs megfontolások szerint - csakhogy ez egy krumpliegyszerűségű tévhit, értelmes embertől egyenesen intellektuális bűn.
 
(Nekem amúgy az égvilágon semmi bajom nem lenne azzal, ha különbnek gondolnád magad másoknál. Az öntudatosságot hiba a szerénytelenséggel keverni.
 
Egy ilyen meggyőződéssel nekem pontosan csak akkor lenne bajom, mint bármilyen más állítás esetén, ami nem igaz...)
 
bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.27. 17:58:12
 
@félemelet:
 
Vigyázz, egy krumpliegyszerűségű nickkel vitázol, aki (ön)tudatosan szerény!:-)
 
"Mi más a szavazatod, mint egy választásod?"
 
A pártpreferencia valóban egy választás, de nem primer választás (sok összetevője van) és sokak számára - akik nem élnek választójogukkal a mai politikai viszonyok között - nem is létezik. Az életünk tele van primer választásokkal, ezek az igazán érdekesek.
 
"a káosz nem is káosz, hanem a háttérben okos emberek mozgatják a szálakat mélyen bölcs megfontolások szerint..."
 
Nem mondtam ilyet. A káosz az káosz. Azt viszont mondom, hogy vannak, akiknek ez a káosz lételemük.
 
"Az öntudatosságot hiba a szerénytelenséggel keverni..."
 
Az öntudatosság egy nagyon kényes holmi. Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg. Nagyon bölcsen kell vele bánni. Chesterton írja: " (…) A büszkeség vétke ellen felhozható számtalan ellenvetés egyike (…) abban áll, hogy a túlhajtott öntudatosság lerombolja az önfeltárást. Az ember, aki túl sokat gondolkodik önmagáról, megpróbál nagyon sok minden lenni, megpróbál minden helyzetben színpadias hatást kelteni, megkísérli, hogy önmagát a kultúra valóságos lexikonává tegye, és ezáltal önnön valóságos személyiségét veszíti el ebben a hamis univerzalizmusban. Az önmagunkra gondolás oda vezet, hogy az ember megpróbál ő maga lenni a világegyetem; ha pedig mi magunk próbálunk lenni a világegyetem, a végeredmény az, hogy megszűnünk lenni bármi is. Ha viszont az ember eléggé józan ahhoz, hogy csak a világegyetemről gondolkodjék, akkor a saját egyéni módján fog róla gondolkodni. Szűz titokként őrzi meg az Istent, olyannak látja a füvet, amilyennek senki más nem látja, s olyannak látja a napot, amilyennek nem látták még soha. (…)"
 
ü
bbjnick
 
félemelet 2009.11.27. 18:27:32
 
@bbjnick:
 
sajnos képtelen vagyok veled kommunikálni, ha angolnamódszerrel próbálsz vitatkozni: leírsz valamit, én azt vitatom, te pedig módosítasz a mondatodon, és úgy véded ezt a módosított állítást, mintha eredetileg is azt a mondatot írtad volna.
 
Így lesz a "választás" szavadból "primer választás", "...az okosak gyakran hülyét csinálnak magukból, hogy okosak maradhassanak, s a hülyék sokkal inkább az okosak játékszerei..." mondatodból az ezzel semmiféle tartalmi összefüggésben nem lévő "vannak, akiknek ez a káosz lételemük" állítás, az általam írt "öntudatosság"-ból pedig nálad "túlhajtott öntudatosság".
 
Kizárja a tisztességes vitát, ha ami először "körte", az a másik mondatban már "villanykörte"...
 
A záróidézettel meg két baj van:
- az idézetben olvashatunk kétlábon járó hamis lexikonokról - te pedig e sorokat kétlábon járó lexikonként idézed ide. A "hamis" jelző rád nyilván nem lehet igaz, így te idézhetsz kedvedre...;
- ha az idézet sorait követendőnek tartod, akkor miért van az, hogy a "Szűz titokként őrzi meg az Istent" résszel ellentétesen te beleírnád Isten nevét az Alkotmányba?
 
bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.27. 19:26:04
 
@félemelet:
 
Egyezünk meg abban, hogy valamelyikünk nem tud magyarul:-)
 
Te szavazásról beszéltél, én választásról, a kettő nem ugyanaz. Hogy világossá tenyem számodra a különbséget azért éltem a primer választás fogalommal.
 
"...az okosak gyakran hülyét csinálnak magukból, hogy okosak maradhassanak, s a hülyék sokkal inkább az okosak játékszerei..." kijelentés egyáltalán nem mond ellent a "vannak, akiknek ez a káosz lételemük" kijelentésnek. Sőt, a második kijelentés értelmezi, magyarázza az elsőt.
 
Az öntudatosságról megállapítottam, hogy "nagyon kényes holmi". Mindezt azért tettem, hogy jelezzem "az öntudatosságot hiba a szerénytelenséggel keverni" megjegyzésed csak bizonyos feltételekkel igaz. Majd egy idézettel szemléltettem, mely esetekben válhat az öntudatosság szerénytelenséggé, és, hogy mik ennek a veszélyei. Ha saját szavaimmal mondtam volna el Chesterton véleményét (amely az enyém is) az semmit sem változtatott volna a lényegen.
 
Isten szerepeltetése az Alkotmányban semmilyen formában nem gátolja, nem zárja ki, hogy a személy "Szűz titokként őrizze meg az Istent".
 
Semmi nem választ el úgy egymástol két magyart, mint a magyar nyelv?
 
ü
bbjnick
 
bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.27. 19:50:32
 
@bbjnick:
 
egyezünk=egyezzünk
egymástol=egymástól
 
félemelet 2009.11.27. 21:06:33
 
@bbjnick:
 
Oks, játsszuk újra...
 
bbj: "Az elkülönülés nem elvek és érvek alapján történik, hanem erkölcsi minőség alapján."
 
A mai magyar valóság az, hogy nem erkölcsi minőségek, hanem pártpreferenciák szerint tagolódik a közélet. Ha tehát te azt írod, hogy szerinted érkölcsi minőségek szerint tagolódik, akkor azt állítod, hogy a tapasztalható pártszimpátia szerinti tagolódás egyben erkölcsi minőség szerinti tagolódás.
 
Ez egy ugyanolyan szillogizmus, mintha azt mondanád:
1. az asztal egyik oldalán lévő tárgyak sárgák, a másik oldalon lévők zöldek.
2. az asztal egyik oldalán lévő tárgyak almák, a másik oldalon lévők körték.
1.+2. : az almák vagy egyöntetűen sárgák, vagy egyöntetűen zöldek - a körték ugyanígy, csak az almák színével ellentétesen.
 
a) Te azt mondod, az erkölcsi minőségek közt VÁLASZTUNK.
b) A pártszimpátiáink végső kifejeződése a SZAVAZÁS.
 
Ha a pártszimpátiák egyértelműen megfeleltethetők erkölcsi minőségeknek, akkor a pártok közti döntés és az erkölcsi minőségek közti döntés ugyanaz az aktus: szavazás = választás.
 
Ebben az okfejtésben egyetlen (X) állítás van, amit nem te írtál le, hanem én tettem hozzá: az, hogy a mai magyar közélet tényszerűen pártszimpátiák alapján tagolódik. Az okfejtés a logika szabályai szerint tehát szükségszerűen igaz, ha ez az X állítás igaz.
 
És akkor most konkrétan megkérdezem: egyetértesz azzal az állítással, hogy a mai magyar közélet ma legjellemzőbben pártszimpátiák alapján tagológik?
 
Ha a válaszod igen, akkor nem a magyar nyelvet beszéljük másképpen, csak a nyelv logikáját - és valamelyikünk téved.
Ha a válaszod nem, akkor kérdésem: te hol tartózkodtál az utóbbi években? Mert hogy nem Magyarországon, az biztos...
 
félemelet 2009.11.27. 21:09:47
 
@bbjnick:
 
továbbá: a két kijelentés valóban nem mond ellent egymásnak - ám ha visszaolvasod, én nem azt állítottam, hogy ellentmondanak egymának, hanem azt, hogy semmi közük egymáshoz. Éppúgy, mint "a fű zöld" és a "tegnap lecsót ettem" állítások sem mondanak ellent egymásnak - csak semmi közük egymáshoz (nyilván logikai vagy ok-okozati összefüggésben...)
 
félemelet 2009.11.27. 21:14:00
 
@bbjnick:
 
végül: valóban mást jelent kettőnk számára a "szűz titok" metafora... Számomra olyasmit jelent ez, hogy valamiről egyszerűen soha nem beszélek senkinek - legfeljebb a szerelmemnek vagy a legjobb barátaimnak.
 
Számodra mit jelent?
 
bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.28. 09:30:03
 
@félemelet:
 
:-)
 
"bbj: "Az elkülönülés nem elvek és érvek alapján történik, hanem erkölcsi minőség alapján."
 
A mai magyar valóság az, hogy nem erkölcsi minőségek, hanem pártpreferenciák szerint tagolódik a közélet. Ha tehát te azt írod, hogy szerinted érkölcsi minőségek szerint tagolódik, akkor azt állítod, hogy a tapasztalható pártszimpátia szerinti tagolódás egyben erkölcsi minőség szerinti tagolódás." --- írod.
 
Jajjj, az kelgyó az ő farkába harap:-D
 
Amikor azt mondom, hogy "Az elkülönülés nem elvek és érvek alapján történik, hanem erkölcsi minőség alapján.", akkor többek között arra is utalok, hogy nem pártpreferenciák alapján.:-)
 
Fentebb a kommentfolyamban egyszer már tisztáztuk az alapállást. Amikor te azt mondtad, hogy "az erkölcs pedig az érzelmek világában fogan", akkor erre én úgy válaszoltam, hogy "Vagy ott fogan vagy máshol:-) Mifelénk például az erkölcs a transzcendens világában fogan."
 
Erre utal az a bizonyos "szűz titok" is. Létezik Valaki, akit még mi sem tudunk "bitekreszedni" és a saját piszkunkba beleforgatni, majd hivatkozási alapul használni.
 
"És akkor most konkrétan megkérdezem: egyetértesz azzal az állítással, hogy a mai magyar közélet ma legjellemzőbben pártszimpátiák alapján tagológik? Ha a válaszod igen, akkor nem a magyar nyelvet beszéljük másképpen, csak a nyelv logikáját - és valamelyikünk téved. Ha a válaszod nem, akkor kérdésem: te hol tartózkodtál az utóbbi években? Mert hogy nem Magyarországon, az biztos..." ---írod.
 
Itt élek ebben az országban. És a válaszom, mégegyszer mondom, nem. A közélet nem pártpreferenciák alapján tagolódik. Persze, most nyithatunk egy vitát arról, hogy ki mit ért a "közélet" fogalma alatt. Valószínűleg nem ugyanazt:-) Pedig...
 
Nézd, én látlak téged és számolok veled. Milyen szép is volna, ha ez kölcsönös volna:-) (Csak remélni tudom, hogy érthetően fogalmaztam:-))
 
Szeretettel ü
bbjnick
 
Folyt. köv.?
 
Apdét vagy kiegészítés (2009. november 30.):
 
félemelet 2009.11.29. 15:47:33
 
@bbjnick:

"Uram, adj türelmet, hogy el tudjam fogadni, amin nem tudok változtatni, adj erőt hogy megváltoztassam, amit lehet, és adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni." (Assisi Szent Ferenc)
 
Nem vetted a fáradtságot, hogy megvizsgáld a logikai levezetésem érvényességét. Nincs válaszod arra, hogy AZ helyes-e vagy sem.
 
Innentől abban a kellemetlen helyzetben vagyunk, hogy nincsenek közös érvelési módszereink, egy közös paradigmánk (vagy nyelvünk, ha úgy tetszik...) amire egy KÖZÖS vitát tudnánk építeni. Olyan módszereink, amiknek a törvényszerűségeit - függetlenül attól, hogy tartalmilag melyikünk miben hisz - mindkettőnk alkalmaz és feltétel nélkül elfogad. Nincs hát közös módszerünk arra, hogy egyetértésben rá tudjuk valamire mondani, "ez igaz!", "ez nem igaz!" - szükségszerűen nincs hát lehetőségünk arra, hogy a vitánk ez legyen: "észérvek ütköztetése, amit konklúzió követ" (Ha már a Monthy Python is szóba került...)
 
Én pedig most elfogadom ezt a szükségszerűséget, mint olyat, amin nem tudok változtatni - és kilépek a veled való vitából.
 
bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.30. 03:08:45
 
@félemelet:
 
"Nem vetted a fáradtságot, hogy megvizsgáld a logikai levezetésem érvényességét. Nincs válaszod arra, hogy AZ helyes-e vagy sem." --- írod.
 
Logikai levezetésednek nincs relevanciája vitánk tárgyát illetően.
 
"...nincsenek közös érvelési módszereink, egy közös paradigmánk (vagy nyelvünk, ha úgy tetszik...) amire egy KÖZÖS vitát tudnánk építeni..." --- írod.
 
Malőr, de tény:-)
 
"Én pedig most elfogadom ezt a szükségszerűséget, mint olyat, amin nem tudok változtatni - és kilépek a veled való vitából." --- írod.
 
Parancsolj!
 
Isten irgalmazzon Magyarországnak!
 
ü
bbjnick
 
félemelet 2009.11.30. 03:32:08
 
"...gagyog
s ragyog."
 
bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.30. 05:41:57
 
@félemelet:
 
Önfegyelmet gyakorolok és nem válaszolok. Köszönd meg:-)
 
ü
bbjnick
 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr421559136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.02. 15:29:41

Nos, élcelödhetnék a felette beszédes nick-en, de inkább idemagyarítok egy hatszögletı mondást:

Nincsen rosszabb süket, mint aki nem is akar hallani…

v.ö.: süketek párbeszéde - pedig tán csak az egyik az. Figyelemreméltó még, hogy mennyi idöt szánt erre, meg másokra - "mintha" fizetnék érte :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.02. 15:30:58

ı = hosszú ü.
(Amúgy a Hexagone-ra akartam utalni, a Frankok kései leszármazottainak (is) a földjére :-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.02. 23:56:49

@Mormogi Papa:

Furcsa volt számomra is ez a vita. Mert az még az én vidéki intellektusom számára is fölfogható volt, hogy valami nagyon nem stimmel. Tölgy nick fogalmazta meg nagyon találóan, hogy a partner "logikának álcázza a retorikát". Hogy miért teszi, az nemigen derült ki. Grift nick szerint valamit "kompenzál". Ma megnéztem a vita kifutását és azt láttam, hogy vitapartnerem mégeegyszer végigjátszotta ezt a furcsa menetet Google nickkel. Tehát logikailag próbált megcáfolni valamit, amit Google nick nem állított, majd leh*lyézte Google nicket, mint aki nem érti a legelemibb logikát és sértődötten elhatárolódott a további vitától:-) Amiért én idepakoltam ezt a kommentsort, az az, hogy egy nagyon tipikus jelenséget szemléltet. Sokszor találkozunk hasonló helyzetekkel és nem csak az internetes vitafórumokon:-( Létezik egy személyiségtípus, egy alkat, aki így van jelen, így tud csak jelenlenni:-( És mintha ez egyre inkább, egyre többhelyütt jelenlenne:-( Ha ez valami trend, akkor nagyon veszélyes trend.

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.03. 09:07:06

Nem trend önmagában, szerintem; hanem az egyre terjedő önösségben gyökerező világszemlélet egyik kinövése. (Lásd: mindenki le van...)
A legrosszabb fajta, aki képtelen elismerni a tévedését - ilyenkor rendkívül agresszív lesz. Hát ha még főnök is egyben... mert a maiakból nagyon hiányzik a belátás és az önmérséklet.
Illetve nagyon magas polcra teszik magukat a "self-made man" mítosza miatt. Tipikus első generációs reakció.
Példaként az enyém egyik cifrasága: a Magyar Nyelv Értelmező Szótárának sem hiszi el, hogy a ruha nem viseletes, hanem viseltes. Hogy a paripa herélt ló. Volt még pár dobása, pedig (nemmintha ez érdem lenne) én voltam magyar szakos, ő Közgázra járt, de nem végig.
A másik (kis)főnök meg egyszerűen mindenkit analfabétának néz, annyira eltelt magával - azt hiszi, most már mindent tud. Bátran nyilvánít véleményt olyasmiben, mit sosem tanult és amihez hibádzik a műveltsége.
Az egyetlen, aki valóban mindenhez ért és művelt is, szerényen hátrahúzódik: nem megy bele a vitákba. Nekem már nehezebben megy a "pofát súlyba"... volt is bajom.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.03. 09:15:55

Még egy szó: az ilyenek tipikus hiátuskitöltő értelmetlen mondatai (amíg azon gondolkodnak, mit kellene legközelebb mondaniuk, de nem hagynak időt senkinek a megszólalásra) nagyon árulkodók. A "kedvencem":
- Nem tudom érted-e?
mondja ismerősöm mindúntalan olyankor is, amikor ez sértéssel ér fel. De már észre sem veszi.
Mint egykori osztálytársnőnk, aki mindenre ezzel a panelmondattal reagált:
- Adod te még alább is!
Aztán egyszer egy fiút megkínált valami hozott édességgel. A srác (véletlenül?) így köszönte meg:
- Köszi! Puszi a hasadra!
ő meg rávágta a szokott szövegét...
Ekkor használta utoljára, a felcsattanó nevetés hatása kijózanította :-)

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.12.03. 18:39:20

Hát, érdekes egy beszélgetés.
Tipikus esete annak, mikor valaki tudatosan és kifinomultan okoskodik, sokévnyi tapasztalattal. A srác célja minden bizonnyal az, hogy (vélt) intellektuális felsőbbrendűségét csillogtassa mások előtt, ami azért komplexus gyanús. A vélt szó meg azért van ott, mert, akivel nem lehet vitázni, illetve saját állításához dogmatikusan ragaszkodik és egy vitát csak akkor tart eredményesnek, ha a másik felett győzedelmeskedett, a félművelt emberek sajátsága. Az meg ugye trend lett, divat, vagy hogyismondjam irányzat. Nem is annyira az a lényeg, hogy tudatosan törekednének emberek félműveltnek lenni, de kényelmes dolog nem kilógni.
Hogyan is illusztráljam...
Egy hete kissé fáradtan mentem haza az éjszakai buszon. Valami nyilas-szkinhead emberek énekelgettek/üvöltöztek. Igazából ártalmatlannak tűntek az eszméletlen mennyiségű hülyeségen túl, ami jött belőlük. Néhány másik fiatal odament, hozzájuk vitatkozni. Eléggé egysíkú, zs-kategóriás kocsmai vita lett a dologból, a másik mellett való teljes elbeszéléssel, üvöltözéssel.
Na, miközben ezek üvöltöznek egymással, én elindultam az ajtóhoz leszállni, ezt látva az üvöltöző felek egyik oldala egy "Bocsánat" kíséretében arrébb állt az ajtóból, majd a vele veszekedő kopasz benyomta az ajtón a jelzőt nekem. Aztán folytatták.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.03. 20:06:31

@d.z.: Akkor még "jól" jártál :-)

@bbjnick: Próbáltalak elérni emillel, de "megtelt" jelzéssel visszajött (over quota)

Akkor most ide teszem amit fontosnak tartottam - tudom, OFF:

A lengyelek tiltakoznak az európai keresztüldözés” ellen.

A lengyel parlament alsóháza határozatban tiltakozott az emberi jogi bíróság döntése miatt, mely szerint az olasz állami iskolákban elhelyezett feszületek jogsértőek. A minap a kormányzó spanyol szocialisták szálltak síkra az iskolai feszületek levétele mellett.

Határozatban fejezte ki aggodalmát a lengyel parlament alsóháza (SZEJM) csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bíróságának egy egy hónappal ezelőtti döntése miatt. A strasbourgi székhelyű bíróság november elején úgy döntött egy olasz nő beadványa kapcsán: az olasz állami iskolákban elhelyezett feszületek sértik a szülők azon jogait, hogy saját meggyőződésük szerint neveljék gyermekeiket. Ezen kívül az osztálytermekben elhelyezett feszületek korlátozzák a diákok vallásszabadsághoz való jogát, és zavarhatják a más vallású és kisebbségekhez tartozó gyerekeket.

A SZEJM csütörtökön elfogadott határozata szerint a strasbourgi testület döntése megsérti a vallásszabadságot, semmibe veszi a törvényeket és a hívők érzéseit, valamint veszélyezteti a társadalmi nyugalmat. A lengyel parlament alsóháza szerint az olasz állami iskolákkal kapcsolatban hozott döntés elindíthat egy folyamatot, amely más, európai országot is „sújthat”. A határozatot, amelynek nincs törvényi kötelező ereje, a 460 fős alsóház 357 tagja szavazta meg. 40-en ellenezték, és öten nem voltak jelen a képviselők közül. A határozat egyben felszólítja az európai országok parlamentjeit, hogy ne hagyják szó nélkül a bíróság döntését, és védjék meg a hit kifejezési szabadságát.

A határozat fél nappal azután született, hogy a spanyol parlament illetékes bizottsága 20 igen szavazattal, 16 ellenében úgy határozott: felszólítja a spanyol parlamentet és a kormányt, hogy a strasbourgi bíróság döntésének megfelelően tiltsa be a spanyol állami iskolákban is a feszületeket.

A bizottság határozatát a kormányzó szocialisták mellett a kis baloldali katalán párt, az ERC képviselői is támogatták, míg a jobboldali, konzervatív NÉP képviselői ellenezték.

A bírósági döntés kapcsán felmérések készültek Olaszországban. Ezek azt mutatták, hogy az olaszok nagy többsége helyteleníti a tilalmat.

(FH)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.04. 12:48:56

@d.z.:

Jó volna tudni, hogy a "vitapartner" tudja-e, hogy mit csinál?:-) Mert ha tudja, akkor minden rendben, akkor csak "simlizik". De ha nem... A jelenség, ami igazán érdekes, a konkrét vita, csak illusztráció:-) Nekem olyan bolsevik íze van a dolognak. "Dialektikus":-) Pedig a vitapartner vélhetően nem marxista-leninista nevelésben részesült:-) Ha nem tanulunk meg egymásra figyelni, akkor, bizony, nagy bajban leszünk:-(

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.04. 13:02:40

@Mormogi Papa:

Megnéztem a postaládámat. Elég érdekes dolgokat láttam:-( Szerintem a szolgáltatónál lehet valmi hiba:-( Sajnálom, hogy nem tudtad az emilt elküldeni. De, végülis, a hír így is eljutott:-) És köszönöm!:-)

A hírre csak azt tudom mondani, hogy SZODOMA ABCÚG!!!

És hogy LENGYELORSZÁG UTAT MUTAT, KÖVESSÜK A LENGYEL UTAT!!!

ü
bbjnick:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.04. 13:42:17

Ha tudod a címed mellett a jelszavadat is, akkor meg tudod nézni ezen a címen. Ráadásul bármilyen kompjúterröl, a világ bármelyik sarkán… Nekem egy szerelö ajánlotta és bevált. Tudsz levelet (emilt) továbbítani, válaszolni akár a t-boly fiókodból is más gépröl. Csak ne hagyd, hogy elmentse a jelszavadat :-)) Ráadásul (bonusz) kidobálhatod a spameket úgy, hogy a géped nem tölti le, de Te megnézheted! Íme:

www.mail2web-com

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.05. 11:44:03

@Mormogi Papa:

Most úgy tűnik, helyreállt a rend a postaláda körül:-) Köszönöm a linket, ki fogom tapasztalni.

ü
bbjnick

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.12.05. 21:57:29

tipikus esete annak, amikor rádöbben valaki, hogy nincs igaza, ill. a másik számára megvilágított egy olyan kérdést, amit ő eddig tudott.
elbizonytalanodik, "vajon csak ezt gondoltam rosszul? vagy mást is?"
egyfajta védekezés. teljesen természetes, szellemi érettségre és/vagy kitűnőségre vall, ha nem így történik.

a @ összeköt és elválaszt. önmagában maga korlátja. többnek mutatkozik, mint ami. a személyes kapcsolat képernyővel és billenytűvel nem pótolható.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.12.05. 22:00:10

és érzelmi érettségre is vall.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.06. 15:22:24

@vero:

A @ azt is jelenti, bár kissé komikusnak tűnik számomra is, hogy itt mi, ha nagyon korlátozott körben és mértékben is, de, tulajdonképpen, közéletet élünk.:-) Ha valaki a Világhálón keres, a kereső, bizony, ezeket a szövegeket is kidob(hat)ja.:-) Nekem ez többé-kevésbé mindig a szemem előtt lebeg, ha az interneten betyárkodok:-) Egy szó, mint száz, felelőssége van annak, hogy mit molyolunk itt össze.

És: ha ez a beszélgetés nem anoním (nicknéven) zajlott volna, csak a beszélgetőtárs beleegyezésével pakoltam volna föl ide. Így viszont, mivel tipikusnak és tanulságosnak éreztem, mintegy szemléltetésként fölraktam; döntse el mindenki, mit tud belőle kihüvelyezni. Láthatod, a posztban nem is kommentáltam:-)

ü
bbjnick

gabriel syme · http://magyarido.blog.hu 2009.12.16. 21:52:24

bbjnick!
1. Egy ilyen rád fért már. Hidd el, ha én mondom.
2. Örülnöd kellene, hogy egy ilyen komoly retorikaprofesszor leállt veled "vitázni".

Szerintem ez a csávó kurvára mellényúlt ("a budi mellé hugyozott" copyright owner:Boriszfeder), ugyanis nemigen olvasta a "Falláciák" c. szösszenetet. Ez a mű nekem megvan, majd előkeresem. Abban meg fogom találni annak a bődületes hibának a nevét amit akkor követünk el, ha egy állítást mindennemű bizonyitás nélkül igaznak fogadunk el.
Ez a f@sz az írja:"A mai magyar valóság az, hogy nem erkölcsi minőségek, hanem pártpreferenciák szerint tagolódik a közélet." Ezt a vita során hol, és hogyan bizonyította?
Eztet ottan az eredeti reakciós blogon hol lehet követni? Oda is kommenteznék ha lehet.
Ezzel az email2web témával én vigyáznék.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.17. 01:17:17

@gabriel syme:

"Eztet ottan az eredeti reakciós blogon hol lehet követni?" --- kérded.

Itt, a poszt elejére, bepakoltam egy linket, ahhoz a poszthoz, ami alatt a vita eredetileg zajlott.

"Örülnöd kellene, hogy egy ilyen komoly retorikaprofesszor leállt veled "vitázni"." --- írod.

Örülök is és meg is vagyok tisztelve! Mi az hogy, nagyon is:-)

"Szerintem ez a csávó kurvára mellényúlt ("a budi mellé hugyozott" copyright owner:Boriszfeder), ugyanis nemigen olvasta a "Falláciák" c. szösszenetet. Ez a mű nekem megvan, majd előkeresem. Abban meg fogom találni annak a bődületes hibának a nevét amit akkor követünk el, ha egy állítást mindennemű bizonyitás nélkül igaznak fogadunk el."

Ha megtalálod annak a bődületes hibának a nevét, akkor akár egy jó kis bejegyzést is írhatnál róla (úgy értem, arról a bődületes hibáról, úgy általában):-) Adok kezdőimpulzust: mai jellemző hibáink is titkos laboratóriumok termékei:-)

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.17. 09:03:38

@gabriel syme: Nekem az a mail2web -es linket egy (akkor még) Matáv-os ajánlotta, mikor egyszer napokig nem lehetett levenni a leveleinket az Entourage programmal. (Zavarba jöttem: most francia, vagy angol kiejtés szerint kellene toldalékolni ezt a szót ? :-)
Azóta naponta használom gond nélkül több levelezőfiókhoz, köztük a sajátomhoz. Nem tapasztaltam sem információszivárgást, sem spam mennyiség növekedését.
A saját emilcímemre talán még egyetlen spamet sem kaptam, dacára néhány külföldinek küldött emilnek.
Viszont Brazíliából csőstül jön a reklám, mióta ottaniakkal dolgoztunk együtt...
süti beállítások módosítása