Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Így élünk Magyarországon 2018 januárjában: „A kegyeletsértő mise”

2018.01.29. 05:01 bbjnick

1.

Olvasom: „(...) Horthy Miklósért tartanak misét január 27-én a budapesti Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban, ugyanakkor a szombati napon lesz az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulója, így a holokauszt emléknapja is. A mise (...) időzítése és tartalma nagy port kavart, az MSZP pedig az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül közleményben tiltakozik a megemlékezés ellen. A pártok közül még a DK is megszólalt a mise ügyében, ők közleményükben azt írták, nem is kívánják kommentálni az eseményt. Az MSZP közleményt jegyző Kunhalmi Ágnes és Harangozó Tamás írásában »szégyenletesnek« nevezte a misét és annak időzítését, miután a zsidótörvényeket Magyarországon Horthy kormányzása alatt fogadták el. (...)” (http://mandiner.hu/cikk/20180124_horthy_mise_ellen_tiltakozik_a_baloldal)

Nos, akkor itt és most ragadjuk meg az alkalmat és a hülyék, a hülyébbek és a kunhalmiágnesek kedvéért tisztázzuk, hogy mit is jelent misét mondatni valakiért: Régi katolikus hagyomány, hogy a szentmise keretében személyesen is belekapcsolódjunk a megváltás misztériumába, Krisztus megváltó keresztje elé hozzuk, ami igazán fontos számunka, és közösen imádkozzunk érte: halottainkért, szeretteinkért, jószándékra.

2.

Olvasom: „(...) Nem állt szándékában a szervezőknek feszültséget kelteni az egykori kormányzóért idén is bemutatni tervezett emlékmisével – nyilatkozta Osztie Zoltán a plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének korábbi elnöke. A Horthy Miklós kormányzó évfordulója kapcsán felmerült negatív reakcióra a plébános pozitív lépésekkel válaszolt: sem a Horthy-megemlékezést, sem a misét nem tartják meg, mivel annak időpontja egy napra esik a Holokauszt emléknapjával. (...)” (http://mandiner.hu/cikk/20180125_nem_lesz_sem_megemlekezes_sem_szentmise_horthy_halalanak_evfordulojan)

Idézek egy párbeszédből a hír alóli kommentsorból:

— A hálás zsidóság koszorúja a Horthy-kriptában: https://m.blog.hu/kk/kkbk/image/01/horthy-zsidok2.jpg Lehet tiltakozni, hülyék!

— Pontosabban a hálás túlélő zsidók koszorúja. Csak sajnos ők vannak kevesebben. Az a kb félmillió, főleg vidéki, kevéssé tehetős magyar állampolgár a vélt vagy valós származása miatt meg a gázkamrákban végezte. Ezért lenne kegyeletsértő egy mise Horthy halálának évfordulóján.

— Fogalmad sincs mit jelent misét mondatni valakiért! („Régi katolikus hagyomány, hogy a szentmise keretében személyesen is belekapcsolódjunk a megváltás misztériumába, Krisztus megváltó keresztje elé hozzuk, ami igazán fontos számunka, és közösen imádkozzunk érte: halottainkért, szeretteinkért, jószándékra.”) Misét mondatni valakiért nem lehet kegyeletsértő.

— A magyar katolikus egyház által bekapcsolódóni a misztériumba? Pláne Horthyért mondott misén? Pont a halottaink, szeretteink tisztelete miatt kell nemet mondanunk egy Horthyért mondott misére. Legyen az az unokája dolga.

— Ezt most nem igazán értem. Ki kényszerít téged arra, hogy Horthyért mondott misére menj?

ahalaszsidosagkoszoruahorthskriptaban_01_ff_343457.jpg

÷ ÷ ÷

Kapcsolódó bejegyzések

http://bbjnick.blog.hu/search?searchterm=%22%C3%8Dgy+%C3%A9l%C3%BCnk+Magyarorsz%C3%A1gon%22&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

Szólj hozzá!

Ha farkas jár az akolban

2018.01.19. 05:11 bbjnick

Olvasom: „A vasárnapi mise után civilben fordult a templomban ülő hívekhez Németh László esperes, a hódmezővásárhelyi Szent István téri plébánia vezetője. A plébános az ellenzéki jelölt, Márki-Zay Péter Hír TV-ben elhangott interjúja miatt érezte úgy, hogy még az áldás előtt fel kell szólalni. Márki-Zay Péter – aki egyébként az egyházközségben együtt dolgozik Németh Lászlóval [Márki-Zay a plébániai egyháztanács világi vezetője] – az említett interjúban a kommunista diktatúrához hasonlította a jelenlegi rendszert, ami Németh szerint »rendkívül merész kijelentés«. A plébános ezután felsorolta, hogy a magyar katolikus egyház és Hódmezővásárhely mennyi mindent köszönhet a kormánynak. (...) Majd kijelentette: szerinte a hívek mindezeket megismerve tudnak majd helyesen dönteni a szavazófülkében.” (http://mandiner.hu/cikk/20180114_a_templomban_szidta_az_ellenzeki_jeloltet_a_plebanos)

A plébánosnak kötelessége megszólalnia, ha farkas jár az akolban, ha a rá bízott közösségen belül történik visszaélés (márpedig a Németh–Márki-Zay-„ügyben” ez a helyzet).

„(...)

Jn 10.1
»Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, az tolvaj és rabló.
Jn 10.2
Aki a kapun megy be, az a juhok pásztora.
Jn 10.3
Az őr kinyit neki, a juhok pedig megismerik a hangját. Nevükön szólítja juhait, és kivezeti őket.
Jn 10.4
Amikor mindegyiket kivezeti, elindul előttük, s a juhok követik, mert ismerik a hangját.
Jn 10.5
Idegen után nem mennek, hanem elfutnak tőle, mert az idegennek nem ismerik a hangját.«
Jn 10.6
Ezt a példabeszédet mondta nekik Jézus, de nem értették, mit akart vele mondani.
Jn 10.7
Jézus folytatta: »Bizony, bizony, mondom nektek: Én vagyok a juhok számára a kapu.
Jn 10.8
Azok, akik előttem jöttek, tolvajok és rablók. Nem is hallgattak rájuk a juhok.
Jn 10.9
Én vagyok a kapu. Aki rajtam keresztül megy be, üdvözül, ki-be jár és legelőt talál.
Jn 10.10
A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen.
Jn 10.11
Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja juhaiért.
Jn 10.12
A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem sajátjai, otthagyja a juhokat és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket.
Jn 10.13
A béres azért fut el, mert béres, és nem törődik a juhokkal.
Jn 10.14
Én vagyok a jó pásztor, ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem,
Jn 10.15
mint ahogy az Atya ismer engem és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért.
Jn 10.16
De más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók. Ezeket is ide kell vezetnem. Hallgatni fognak szavamra, s egy nyáj lesz és egy pásztor.
Jn 10.17
Azért szeret az Atya, mert odaadom az életemet, hogy majd újra visszavegyem.
Jn 10.18
Nem veszi el tőlem senki, magam adom oda, mert van rá hatalmam, hogy odaadjam, és van rá hatalmam, hogy visszavegyem. Ezt a parancsot kaptam az Atyától.«

(...)”

Szólj hozzá!

No, mit mondtam?!

2018.01.10. 00:11 bbjnick

2016. június 7-én írtam: ...És akkor mi van, ha a pápa „szövetségest” lát a muszlimokban az európai istentelenség elleni harcban? Választ két rossz között és a muszlim tömegeket a kisebbik rossznak látja az istentelen tömegekkel szemben. Az iszlámot már sikerült egyszer(-kétszer) legyőznie a kereszténységnek, az ateista métely azonban belülről falja fel, sorvasztja el Európát. Ugye, nem kell tovább ragoznom?... (http://bbjnick.blog.hu/2016/06/07/_valaszt_ket_rossz_kozott)

S a napokban mit olvasok? „(...) Az egyházfő köszönetet mondott Olaszországnak, Görögországnak és Németországnak a migráció terén tett erőfeszítéseikért. Kijelentette, hogy a migránsok érkezésének ösztönöznie kell Európát saját kulturális és vallási örökségének újbóli felfedezésében, amely a befogadás, a béke és fejlődés hagyományára épül. (...)” (http://mandiner.hu/cikk/20180108_ferenc_papa_a_migransok_osztonzik_az_europai_kultura_es_vallas_ujboli_felfedezeset)

No, mit mondtam?!

ferenc_papa_kisjezus_01_ff_457229.jpg

1 komment

süti beállítások módosítása