Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Safe space-pszichózis

2018.04.25. 05:01 bbjnick

Idézek egy blogposzt alatti kommentsorból (innét: http://smokingbarrels.blog.hu/2018/04/02/konyvkritika_zsoldos_peter_a_viking_visszater#comments). Az idézetek önmagukért beszélnek, nem kommentálom azokat.

„(...)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu
2018.04.12. 23:09:56

Valamikor kiskamasz koromban (az 1980-as évek első felében) én is olvastam a Távoli tüzet, a Viking folytatását és úgy emlékszem, hogy nagyon élveztem. Cselekményes volt, kalandos és intellektuális izgalmat is nyújtott. (Most is felrémlik bennem, ahogy a bronzkori kikötőváros --- nyilván, ez lehetett Avana --- védelmét szervezik; meg voltak benne valami nomádok is, akik lejöttek valami hegyekből.:-))

Ami pedig Zsoldost illeti. Zsoldos nem volt író. Zeneakadémiát végzett zeneszerzés-karvezetés szakon, a Magyar Rádióban dolgozott, mint zenei szerkesztő (egy időben ő szerkesztette és vezette a Ki nyer ma? című zenei vetélkedőt is), komolyzenei szakcikkeket írt stb. Volt egy kis kiéletlen ambíciója a szépírásra, amit, miután társadalmi státusza ezt lehetővé tette (rádiós szerkesztőnek lenni a szocializmusban erősen bizalmi állás volt), nem kellett magába fojtania, hanem tudományos-fantasztikus könyvek írásában élt ki. A Kádár-rendszerben ahhoz, hogy valaki népszerű szórakoztató könyveket írjon nem volt elég az (a hatvanas-hetvenes években bizonyosan nem), hogy meg tudja azokat írni és az olvasók kedvelik, ahhoz megbízhatónak is kellett lenni, s mivel Zsoldos már rádiósként bizonyította a megbízhatóságát (jó káder voltát), így (többé-kevésbé) szabad utat kapott. Könyvei sikeréhez nyilván hozzájárult az is, hogy nagyon szűkös volt a kínálat, az olvasók éhezték a könnyű és izgalmas könyveket, de mindezzel együtt is (legalább is többnyire) valóban élvezetes, szórakoztató munkák.

Terézágyú
2018.04.13. 07:41:18

@bbjnick:

És az miért jó neked, hogy »bebizonyítod« a legjobb magyar scifi-íróról, hogy »nem is író« ? :) Hogy értve nem író?

És hogy »bebizonyítod«, hogy a rendszer embere volt? :)

Egyrészt, ha egy nevenincs rádiós zenei szerkesztő már kötelezően a rendszer embere volt, akkor mit mondjunk pl. a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyv- és Levéltár igazgatójáról? Ő mennyiben volt a rendszer embere? (Antall Józsefről beszélünk :)

Másrészt olvastam már olyan tanulmányt, ahol azt bizonyították, hogy Zsoldos minden regényében az elveszett ember(i)séget keresi - merhogy a cocilizmusban/diktatúrában is el volt veszve, ott is keresni kellett... :)))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu
2018.04.14. 00:25:16

@Terézágyú:

Azért jó nekem, mert foglalkoztat a félmúlt, a múlt története, kultúrtörténete.

Terézágyú
2018.04.16. 09:20:00

@bbjnick:

Ez nem válasz sem a kérdésemre, sem a felvetésemre...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu
2018.04.16. 13:42:26

@Terézágyú:

Ó, dehogyis nem! Csak esetleg te nem éred föl ésszel.

Megismerni és megérteni jó érzés, a megismertről még többet megtudni és még mélyebben megérteni még jobb. Egy kamaszkoromban számomra kellemes élményeket szerző könyvről és szerzőjéről többletinformációkat szerezni és azokat beilleszteni abba a képbe, ami addig bennem élt a könyvvel és a szerzővel kapcsolatban (még ha az nagy mértékben meg is változtatja azt a képet) intellektuálisan izgalmas, tehát jó érzés. Különböző forrásból és időben szerzett tapasztalatokat egységes képpé feldolgozni, szintén nagyon inspiráló és kellemes. Szóval, jó nekem.

Megismerni a Kádár-kori magyar lektűrirodalom történelmi-kultúrtörténeti hátterét (kik és miért írták/írhatták és milyen indíttatással és felhatalmazással ezeket a lektűröket), nem elveszi a könyvek élvezeti értékét, hanem még érdekesebbé teszik azokat. Mert sajátos dolog volt ez »a magyar sci-fi aranykora« is! Míg Nyugaton a sci-fit (leginkább) műfaji szórakoztatóirodalomként, kereskedelmi termékként kezelték és (kevés kivétellel) professzionális lektűrírók írták, addig nálunk és a többi szocialista országban a tudományos-fantasztikus műfaj gyakorlatilag minden olyan művet magába foglalt, ami a hivatalos irodalomban ezért vagy azért nem kaphatott helyet és teret (a kommunizmusban az irodalomnak társadalmi funkciója volt, így a lektűrnek (a pusztán szórakoztató műfajoknak) vagy az ideológiailag nem megfelelően hangolt könyveknek nem volt benne helye). Ha valaki fellapoz egy Galaktika antológiát a hetvenes-nyolcvanas évekből, abban nemcsak a legkülönbözőbb tárgyú sci-fi-novellákat talál, de fantasztikus történeteket (a ma fantasynak nevezett irományoktól a rém- és misztikus történetekig), a hivatalos tudomány által nem elfogadott nézeteket tárgyaló népszerű cikkeket és minden ilyesfélét is --- másként ezek az írások nem jelenhettek volna meg, mint így (tudományos-fantasztikus, nem kell komolyan venni) »címkézve«. A szocialista kultúrpolitika fölismerte, hogy a lektűrre társadalmi igény mutatkozik, ezért gondosan szűrve, adagolva, megfelelő (politikailag megbízható) személyekre bízva azok létrehozását, ill. interpretálását, kielégítette ezt a szükségletet. Milyen izgi, nem?

Terézágyú
2018.04.16. 15:49:59

@bbjnick:

»te nem éred föl ésszel.«

Eddig olvastam.

Én sok mindent nem érek fel ésszel, pl. anyádat sem.

Bocsi bloggazdák.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu
2018.04.16. 23:50:51

@Terézágyú:

Mondom én, hogy számodra túl nagy intellektuális (és úgy tűnik mentális) kihívás ez a téma! :-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu
2018.04.17. 18:54:11

@bbjnick:

Jé, hát neked azóta sem lett kisebb a pofád, amióta felajánlottad, hogy írsz majd ide egy-két filmkritikát, mert ahhoz (is) jobban értesz :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu
2018.04.17. 22:25:58

@danialves:

Nem igazán értettem, miről beszélsz, de visszakerestem és ezt találtam:

http://smokingbarrels.blog.hu/2016/02/20/a_kezdo_the_intern_797#comments

Mókás, te itt ugyanazt produkálod, mint fentebb @Terézágyú:. :-) Szerintem nem nekem vannak önértékelési problémáim, hanem nektek; mondjuk, nem is én kezdtem el anyázni és nagypofájúzni, hanem ti; nem én forgatom magamban két éve, hogy valaki nem értett velem egyet, hanem te stb.

Pedig mennyivel érdekesebb a ti safe space-hisztijeiteknél Zsoldos munkássága vagy a Kádár-kori irodalompolitika! :-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu
2018.04.18. 07:05:17

@bbjnick:

És amikor visszakerested, meg sem fordult a fejedben, hogy ez valami olyasmi, amire én is kepés vagyok. De hát miért is merülne fel benned, hogy nem vagy te olyan fontos ember, hogy két évig forgassam, gondolom, már akkor azon gondolkodtál inkább, hogy hogyan fogalmazd meg, hogy mekkora faszagyerek vagy.

Talán ezért sem igazán sikerült felfrissíteni az emlékezeted, mert hogy ami történt, az az volt, hogy iszonyúan beégetted magad, miközben előadtad, hogy te milyen kurva okos vagy, majd eltakarodtál magadtól. Na ezt tudom most is ajánlani, úgy végképp, hogy te magad sem tagadod, hogy egyáltalán nem az írások érdekelnek itt.

hannigabi
2018.04.18. 15:18:32

@bbjnick:

én sok trollt láttam/olvastam már, de neked sikerült a bravúr. még engem is meglepett, hogy valaki ekkora arccal kezdi el osztani a jónépet. lehet, hogy végső soron jó szándék vezérelt, csak hát tudod, nem érjük fel ésszel :(((((

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu
2018.04.18. 15:44:54

@danialves:

Te nagyon nagyot tévedsz! Ugyanis én mélységesen tisztában vagyok azzal, hogy a fontos ember nem én vagyok, hanem te. :-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu
2018.04.18. 16:20:04

@hannigabi:

És tényleg nem! :-)

(A jelenség nem lep meg, de az értetlenségből eredő agresszivitás mértéke, az igen. Egy filmes blog elméletileg nem egy óvodai homokozó, ahol a hülyegyerekek egymásnak esnek a homokozólapát miatt. Több mint két évtizedig tartottam filmklub-foglalkozásokat és nemritkán találkoztam azzal, hogy a szokatlan, a meglepő érzelmi reakciókat vált ki. A legdurvább talán az volt, amikor egy Bódy Gábor-vetítés után egy csajszi felpattant, felháborodottan, kiabálva kikérte magának, hogy hogyan merünk olyat vetíteni, amiből ő semmit nem ért, majd kirohant a teremből és ránk baszta az ajtót. Ilyen van. De ezt a safe space-hisztit, anyázósdit és taknyanyúlós primitív hencegést, amit itt egy s más bemutat, még én sem tudom hová tenni.)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu
2018.04.18. 17:56:36

@bbjnick:

Esküszöm, már csak az szórakoztat, ahogy megpróbálod ötvözni az alt-rightos faszagyerekséget az eltartott kisujjú kultúr-konzervativizmussal. (Meg kicsit az, hogy a gúnyos megjegyzésedet is muszáj úgy kezdened, hogy »tévedsz!«, mert még ironizálni sem tudsz úgy, hogy azért ezt valahogy ne sződd bele. :D) És aztán így jönnek ki ilyen szörnyszülöttek, hogy a safe space-szel hergeled magad, miközben pont azt ecseteled, hogy az első keményebb megjegyzéstől jóformán szívmegállásod lesz, mert hogy te ilyet még soha nem láttál. :D

Most vagy marhára nem érted, mi az a safe space (amit egy ekkora akadémiai nagyságról ugyebár nem feltételeznék), vagy már két kommenten keresztül sem vagy képes úgy szájba venni a saját hímtagodat, hogy ne keveredj önellentmondásba. Pedig ígéretesnek tűnt, hogy már kezdettől fogva vártad az alkalmat, hogy eljátszd, hogy te vagy itt az entellektüel kultúrcézár, akin az agresszív véglények megsértődnek, amikor emlékezteti őket önnön műveletlenségükre és primitívségükre. Mondjuk kár, hogy bárkinek visszakereshető a kommenttörténete, és így hamar kiderül, hogy nagy kultúremberünk, aki az ilyesmit aztán tényleg nem tudja hová tenni, nemrég még »te pedig nem csak végletesen ostoba, hanem ráadásul még egy szaros buzi is«-típusú érvekkel folytatott magasröptű eszmecseréket.

De valami pont ilyesmi lenne, amit el tudnék képzelni egy tökös, safe space-tagadó férfitól, mint aminek itt most elő akarod adni magad. Nem pedig ilyen hátulról indított, kacskaringós, okoskodásba bujtatott hepciáskodást, ami sikerül helyette. Szimpatikusabb ugyan nem lennél tőle, de látnám, hogy legalább van annyi gerinced, hogy nem próbálod megjátszani magad. Mondjuk ez utóbbi számodra, azt hiszem, már kezdettől fogva lehetetlen küldetés volt. :D

»Egy filmes blog elméletileg nem egy óvodai homokozó«
Látod, ebben tökéletesen egyetértünk, éppen ezért van már nekem is herótom attól, hogy a hozzád hasonlók járnak ide önkielégíteni. Éppen ezért is javasoltam, hogy ha már különböző okokból (te azért, mert intellektusodhoz túlságosan méltatlannak tartod az itteni írásokat, én meg azért, mert nem látok értéket abban, hogy nagyképű trollok sportok űznek abból, hogy mindenkit leckéztetnek, aki útjukba kerül), de konszenzusra jutottunk, hogy alapvetően semmi keresnivalód nincs itt, esetleg vehetnéd a fáradságot, hogy akkor ne is látogass minket. Persze az is elképzelhető, hogy ilyesmit megint csak azért írtál, hogy játszd az eszed, és valójában komoly törést okozna a lelkedben, ha megfosztanálak attól, hogy folytasd tovább az észosztást - de ez esetben még külön örömmel is veszem majd igénybe az admin jogosultság által nyújtott lehetőségeket.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu
2018.04.18. 19:01:26

@danialves:

Érdekes amit írsz, csak azt nem tudom, mindehhez nekem mi közöm? Ezek a te problémáid, nem az enyémek. Nem én nem tudom elviselni, hogy valakinek eltér a véleménye az enyémtől, hanem te. Ha tanácsot szeretnél kérni, akkor azt tudom mondani, hogy egyszerűen tedd túl magad azon, hogy mások, tőled eltérő ismereteik és tapasztalataik alapján, más következtetésekre jutnak. :-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu
2018.04.18. 20:16:14

@bbjnick:

Ha nem tudod, akkor ráadásul még rendkívül ostoba is vagy a nagy arcoskodásod mellé, de persze pontosan tudod te, csak most már kb. másodszor mondott csődöt a nagyképű retorikád, aztán kénytelen voltál elterelni a témát. ;)

»Nem én nem tudom elviselni, hogy valakinek eltér a véleménye az enyémtől, hanem te. Ha tanácsot szeretnél kérni, akkor azt tudom mondani, hogy egyszerűen tedd túl magad azon, hogy mások, tőled eltérő ismereteik és tapasztalataik alapján, más következtetésekre jutnak.«
Hogy egy nagy embert idézzek, »Érdekes amit írsz, csak azt nem tudom, mindehhez nekem mi közöm?«. Ha arra gondolsz, hogy abban nem értünk egyet, hogy egy arrogáns, felfuvalkodott seggfej vagy (mert hogy más véleménykülönbséget én nem igazán vélek felfedezni...), akkor nem igazán értem, hogy pontosan mi történik, mert az általad felvázolt helyzet alapján még egy választ sem kellett volna kapjak tőled, hiszen te ezt a megállapítást tökéletesen el tudod viselni. ;) Tehát valójában te nem is pampogtál itt másfél napig (mindenről szót ejtve, csak erről nem), és bizonyára teljes megnyugvással fogod elviselni azt is, hogy többet nem is fogsz. Úgyhogy lelkiismeretfurdalás nélkül veszek búcsút tőled.”

zsoldospeteravikingvisszater_konyvborit_ff_278457.jpg

÷ ÷ ÷

Néhány kapcsolódó bejegyzés:

http://bbjnick.blog.hu/2016/01/04/sic_transit_gloria_mundi_a_vagy_a_szolasszabadsagrul_es_a_sajto_hitelerul

http://bbjnick.blog.hu/2015/04/10/keresztenyellenes_gyuloletpropaganda_az_orulunkvincent_blog_hu-n

http://bbjnick.blog.hu/2013/10/06/_az_epito_parbeszed_jegyeben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr8313868780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása