Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Adalék a népuralomhoz

2017.11.27. 07:01 bbjnick

1 „talált szöveg”

„(...)

sallustiusmuveikonyvborit_ff_140201.jpgÚgy látom, ez idő tájt volt a római nép birodalma a legnyomorúságosabb állapotban. Noha fegyvereik előtt napkelettől napnyugatig mindenek meghódoltak, és otthon is elárasztotta őket a nyugalom és a gazdagság - e kettő a legfontosabb a halandók szerint -, mégis akadtak polgárok, akik magukat az állammal együtt makacsul pusztulásba döntötték volna. Mert hiába volt a két senatusi határozat, még a kitűzött jutalom sem vett rá senkit ebből a hatalmas tömegből, hogy leleplezze az összeesküvést, és Catilina táborából sem távozott senki: mintha valami sorvasztó betegség tört volna rá ilyen erővel a polgárok lelkére.

37. S nemcsak azok vesztették el a józan eszüket, akik cinkosok voltak az összeesküvésben, hanem az egész nép helyeselte a forradalmat és Catilina vállalkozását; pontosan úgy viselkedett, ahogy az a néptömegnek általában szokása. Mert akiknek a társadalomban semmi hatalma nincs, azok irigylik a jókat, istenítik a hitványokat, gyűlölik a régit, kívánják az újat; annyira utálják helyzetüket, hogy mindent föl akarnak forgatni; a zavargásban és a felkelésekben gond nélkül élnek, minthogy a nyomort - vesztenivalójuk nem lévén - könnyen viselik el. A városi nép pedig fejjel rohant a falnak, nem is egy okból. Itt voltak először azok, akik gyalázatban, arcátlanságban mindenütt a legfeltűnőbben jártak az élen, vagy akik szégyenszemre elvesztették családi vagyonukat, egyszóval akiknek valami bűn vagy gazság miatt el kellett hagyni otthonukat; mindezek úgy áradtak Rómába, mint valami pocsolyába. Azután sokan emlékeztek Sulla győzelmére, amikor egyesek közkatonasorból a senatorságig emelkedtek, mások meg olyan gazdagságra tettek szert, hogy királyi jólétben és fényűzésben élték le életüket; ezek a győzelemtől önmaguk számára is ilyesfélét reméltek, ha fegyvert ragadnak. Amellett az ifjúságot, amely régebben mezei napszámból tengődött, arra csábították a magánemberek s az állam bőkezű ajándékozásai, hogy a városi semmittevést többre tartsa a háládatlan munkánál. Ezek és mások is a közösség kárára élősködtek. Nem csoda hát, hogy ezek a nincstelen, elzüllött, csak reményeiknek élő emberek nem törődtek többet a hazával, mint önönmagukkal. De azok sem várták más hangulatban a háború kitörését, akiknek Sulla győzelme juttatta feketelistára szüleit, rabolta el vagyonát, csorbította meg politikai jogait. Végül mindazok, akik más párthoz tartoztak, nem a senatuséhoz, inkább kívánták az állam felforgatását, mint a maguk hatalmának csökkenését. Így hát ugyanaz a veszély fenyegette ismét a várost, mint néhány évvel azelőtt.

38. Mikor ugyanis Cn. Pompeius és M. Crassus consulsága idején visszaállították a tribunusi hivatalt, fiatalok kapták meg ezt a rendkívüli hatalmat, koruknál és természetüknél fogva féktelenek, akik a senatus vádolgatásával elkezdték izgatni a népet, majd adakozással és ígérgetéssel még jobban feltüzelték, így váltak népszerűvé és tekintélyessé. A nemesség többsége teljes erővel fellépett ellenük, színleg a senatus, valójában azonban a maga hatalmának védelmében. Tudniillik, hogy az igazat röviden megmondjam, azoktól az időktől fogva bárki felkavarhatta az államot tisztes jelszavakkal; egyesek látszólag a népjogokat védelmezték, mások állítólag a senatus tekintélyét akarták minél magasabbra emelni - de a közjó álarcában ki-ki a saját hatalmáért versengett. S ebben a versengésben nem ismertek sem mértéket, sem határt; mindkét párt kegyetlenül kihasználta a győzelmet.

39. Mikor aztán Cn. Pompeiust elküldték a kalózok és Mithridatés ellen, megtört a nép ereje, megnövekedett a kevesek hatalma. Néhány nemes kezében voltak a tisztségek, a provinciák és minden más; ők maguk háborítatlanul, jólétben, félelem nélkül élték életüket, a többieket pedig perekkel rettentették el attól, hogy hivatalra jutva kíméletesebben bánjanak a néppel. De mihelyt a zavaros helyzetben felcsillant a forradalom reménye, a régi viszály szelleme fellobbant a népben. S ha az első összecsapás Catilina győzelmével vagy eldöntetlenül végződött volna, valóban nagy baj és nyomorúság szakadt volna az államra; még a győztes fél sem élvezhette volna sokáig diadalát, mert elfáradt és vérveszteségtől kimerült állapotában egy még hatalmasabb kicsavarta volna kezéből az uralmat és a szabadságot.

(...)” (Caius Sallustius Crispus: Catilina összeesküvése (részlet) --- http://mek.oszk.hu/06200/06280/)

÷ ÷ ÷

Néhány „adalék”

http://bbjnick.blog.hu/search?searchterm=adal%C3%A9k&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

Szólj hozzá!

Hóman szobra és Donáth szobra

2017.11.27. 05:01 bbjnick

Olvasom: „Az Újraírt narratívák az emlékezetpolitikában című rendezvényen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, valamint Bayer Zsolt publicista beszélgetett átpolitizált történelmi témákról. Hóman Bálint és Donáth György személye kapcsán mindannyian úgy vélekedtek: szobrot érdemelnének. Schmidt szerint le kell számolni azzal a narratívával, amely mindent a második világháború elvesztéséhez köt, és csak a győzteseknek ad legitimációt.” (http://mandiner.hu/cikk/20171124_schmidt_maria_ujra_felallittatna_donath_gyorgy_szobrat)

1. ...Ma Magyarországon több szobra is van például Bajcsy-Zsilinszky Endrének, aki „címzetes” antiszemita volt (ami, jegyezzük meg, egyáltalán nem volt büntetendő vagy akár csak társadalmilag elfogadhatatlan is B.-Zs. korában), zsellérverő dzsentri (nevéhez köthető Áchim András agrárszocialista politikus halálos megsebesítése), a magyar nemzeti radikalizmus „atyamestere”, nemzeti radikális és kisgazdapárti nemzetgyűlési képviselő a Horthy-korszakban, a német megszállás után pedig a (megszállást követően nyomban formálódni kezdő) németellenes ellenállás egyik jelentős személyisége vagy éppen Erdei Ferencnek, aki formátumos falukutató szociológus-szociográfusból, parasztpárti politikusból a negyvenes évek második felére Rákosi „cipőpucolója”, a Rákosi-rendszer földművelésügyi és igazságügyi minisztere lett, majd a Kádár-korszakban az Agrártudományi Kutatóintézet vezetőjeként az erőszakos téeszesítés főideológusa és szakmai vezetője. Ha nekik több szobra is lehet ma Magyarországon, akkor Hómannak vagy Donáthnak miért is nem lehet szobra? Mennyivel kevésbé ellentmondásos Bajcsy-Zsilinszky vagy Erdei közéleti pályája, mint Hómané vagy Donáthé?... (Innét: http://mandiner.hu/cikk/20171124_schmidt_maria_ujra_felallittatna_donath_gyorgy_szobrat#commentanch6258737)

2. ...Miért is nem lehet Hómannak vagy Donáthnak szobra? A kommunista gyilkosságok-tömeggyilkosságok áldozataira azért nem szabad (azért nem comme il faut, nem „demokrata” magatartás, sőt, nem ritkán gúny tárgya is bizonyos körökben) emlékezni, mert e gyilkosságok-tömeggyilkosságok elkövetői (vagy közvetlen leszármazottaik) ma is közöttünk élnek (mit élnek, élik világukat!). Ezért nem lehet szobra Hómannak (akit a váci ávósbörtönben kínoztak halálra) vagy Donáthnak (akit koncepciós perben ítéltek el és akasztottak fel), mivel őket is a kommunisták gyilkolták meg, tehát emlékezetük a kommunista bűnök mementói is... (Innét: http://mandiner.hu/cikk/20171124_a_szovjetunioba_hurcolt_szazezrekre_emlekeznek_szombaton#commentanch6259180)

÷ ÷ ÷

Néhány kapcsolódó bejegyzés

http://bbjnick.blog.hu/search?searchterm=don%C3%A1th&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

http://bbjnick.blog.hu/search?searchterm=h%C3%B3man&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

http://bbjnick.blog.hu/search?searchterm=kommunist&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása