Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

2016. (újra) Széchenyi-év

2016.01.30. 16:17 bbjnick

szechenyi_istvan_utcasepro_2016_ujra_szechenyi_ev_ff_130201.jpg„Csakhogy a dolgot úgy kell venni, mint van, s nem mint lennie kellene. Tartassék meg a régi jó rend elszánt akarattal, ahol pedig látszik a társasági machina akadozása, ott állíttassék új rugó, friss tengely, ép fogú karika; a rozsda pedig sehol se szenvedtessék, de halkkal vakartassék le, hogy semmi se törjék; s így az előítéletek is csak csendes móddal reszeltessenek, mert azok hamar kiirtása némely öregben tán halált is okozhatna; de hogy azokat már anyatéjbe is keverni kelljen, az bizonyára hazugság.

Összehasonlítások által legjózanabb elmélkedni. S így az egészséges ítéletű hazafi nemzete elsőbbségin örül, s azokat mind jobban-jobban kifejti. Ott pedig kettőzteti fáradozásit s halad, hol hátramaradást sejdítne, s minekelőtte jobb s boldogabb hazát keresne, méginkább szereti s nagyobb szorgalommal ápolgatja édes anyaföldét, mint ügyefogyott agg szüleit vagy sebbe esett pajtásit se tudná segedelem nélkül hagyni, hanem még drágábbak lennének szívének! Tanul ő bölcsességet, de nem egyedül könyvekből, katedrákrúl; hallgatja inkább a természet szent szavát, mely minden ember erkölcséhez mágusi erővel szól, s felemelni iparkodik hazáját nagyobb méltóságra, nagyobb díszre.” (SZÉCHENYI ISTVÁN: HITEL --- mek.oszk.hu/06100/06132/html/)

Kapcsolódó bejegyzések: magyarido.blog.hu/tags/sz%C3%A9chenyi_%C3%A9v

***

Apdét vagy kiegészítés, 2016. január 30.:

...Kik alakították ki Széchenyiről a liberális politikus képet? A kommunisták. A Horthy-korszakban Széchenyi egyfajta politikai idol volt, elsősorban patriotizmusa, hazafias magatartása, másodsorban pedig modernizációs elképzelései miatt (nem szokás ma tudni, emlegetni, de a Horthy-korban a hatalomban nagyon erősen élt a modernizáció szükségességének fölismerése). 1945 után ezzel a Széchenyi idollal szemben alkották meg a kommunisták (és általában a balosok) az ő Kossuth idoljukat. Széchenyit kezdetben egyáltalán nem emlegették, de mivel kitörölni nem lehetett a történelemből, tett ezt-azt, elég sok nyomot hagyott és Kossuth is sokat szóba hozza, ezért kitalálták számára a felvilágosult főúr, a liberális arisztokrata szerepét, aki ugyan nem volt annyira progresszív és nagy haladár, mint Kossuth, de azért annyira az volt, hogy saját vagyonából egy keveset hajlandó volt költeni hazájára.

(Széchenyi nem volt liberális, még saját korának fogalmai szerint sem nevezhető annak. Egyaránt szemben állt kora konzervatívjaival, liberálisaival és republikánusaival is.)... (Innét: vezervelemeny.blog.hu/2011/08/18/kik_alakitottak_ki_szechenyirol_a_liberalis_politikus_kepet)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr268331458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása