Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Hamvas báj és beégett romlottság

2015.05.15. 07:01 bbjnick

„Kállai, Hamvas és a velük egyetértők, amikor a fasizmus előkészületei és uralma idején viszonylagosan szubjektíve érthető társadalmi magatartásokat kozmikus elvvé és egyúttal az igaz művészet alapelvévé dagasztják fel, elabsztrahálnak a valóság lényegétől, beleabsztrahálják magukat a Semmibe.” (Lukács György: Az absztrakt művészet magyar elméletei (1947))

Olvasom: „(...) ...hogy veheti Hamvas Bélát a szájára egy »nemzeti kormány« minisztere? Hamvas a nemzeti partikularitásokat tagadó univerzális szellemi orientáció embere volt. Életművének legjobb ismerője, Dúl Antal írta róla, hogy nála »nemzetközibb gondolkodót lámpással sem találhatnánk«. Szélsőségesen nemzetellenes tanokat hirdetett. (...)” (Révész Sándor: Hamvas báj --- nol.hu/velemeny/hamvas-baj-1533883)

Olvasom: „(...) Nép és nemzet összetartozik, de az a nép nemzet, amely történeti rangot szerzett.

A nép tradicionális fogalom, éspedig mint ahogy a sok ellenpólusa az egynek, a nép sokasága is ellenpólusa az egyetlen királynak. Népnek királyi ellenpólusa nélkül nincs értelme, és minden valószínűség szerint ilyen csonka alakban nem nép többé, hanem olyan szubszociális kategória, amelyet külön meg kell határozni. A nép az, amely királyát szolgálja és a király az, aki népét szolgálja. Ez a kölcsönös hűség teremti a nemzetet, és csak ha ez a hűség él, nyerhet történeti rangot. A köztársaság nemcsak annyit jelent, hogy a királynak nincsen többé népe, hanem azt is, hogy a népnek nincsen többé királya. A köztársaság a civilizáció felbomlási tünete, mert kétféle köztársaság van, az egyik az önfegyelmét vesztett individualizmus, a másik a totalitárius kollektív hatalom jegyében áll. Vagy ahogy Platón mondja, a szubszociális nép az egyéni önkény és a kollektív önkény végletei között hánykolódik. Mert az önkényuralkodó nem a népért, hanem a népen uralkodik. Uralma azonban nem uralom, hanem bitorlás. A bitorlás pedig válságtünet.

(...)” (Hamvas Béla: Az öt géniusz (1948))

Nem kommentálom. A szövegek tökéletesen értelmezik egymást.  

***

Apdét vagy kiegészítés, 2015. május 15.:

Egy rövid életrajz-vázlat Hamvas Béláról: bbjnick.blog.hu/2007/12/07/egy_rovid_eletrajz_vazlat_elso_resze_ham & bbjnick.blog.hu/2007/12/07/egy_rovid_eletrajz_vazlat_masodik_resze_
 
Schmidt hadnagy (a polgárháború hőse) és harminc fia és négy lánya ajánlja: magyarido.blog.hu/2009/05/05/valasztas_2009_1bbjnick.blog.hu/2012/07/11/_a_szabadsag_es_a_demokracia_egyaltalan_nem_rajong_abbjnick.blog.hu/2013/01/08/_meg_a_zs_dotempot_es_a_ci_o_nizmust_is_meg_hamisitjak_481

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr797460644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása