Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

„Suhannak, visszaszállnak...”

2014.06.05. 23:11 bbjnick

(E bejegyzés 2009. augusztus 28-án született.)

„Suhannak, visszaszállnak lovasok most a vízre...”

„Suhannak, visszaszállnak / lovasok most a vízre, / panasztalan idő jön / csúfos fejeinkre.” (*)

A magyarido.blog.hu-n nemigen foglalkozunk aktuálpolitikával (nem arra van profilírozva), ráhagyjuk azt inkább a T_ta W.-kre, B_yer Zs.-kre, no meg a Gr_czy Zs_ltikra, de most, hogy a részeges Szlota Jankó hadat üzent Szent István királynak, most, úgy érzem, elérkezett az ideje annak is: alább, a magam módján, én is állást foglalok hát a „szlovák-magyar konfliktus” kérdésében.

A magyar válasz a szlovák provokációkra oly magátólértetődő, hogy, bizony, ma már magyarázni kell. Körülírom hát:

Gasper blogger egy ferencferdinándos posztja (**) eszembe juttatta Cseh Tamás és Bereményi Géza Polka című dalát (***), ami eszembe juttatta Andrzej Wajda (****) Menyegző (*****) című filmjét, ami eszembe juttatta Adam Michnik (******) egy régebben olvasott cikkét (Adam Michnik: Wajda és kora (*******)). Részlet a Michnik szövegből:

„A Gierek uralmának első éveiben általánossá vált intellektuális apátia idején Wajda Menyegzője nekem a történelemtől való lenyűgözöttség, az örök vágyódás és az elkerülhetetlen vereség apoteózisa veszélyes keverékének tűnt. Egy olyan társadalmat ábrázolt, amely vodkagőzős állapotban rendkívüli múltján mereng, és arról beszél, hogy cselekedni kéne, aztán kijózanodva megint visszasüllyed a mindennapi élet konformitásába - ezt igazságtalannak találtam. És mégis, a lengyel tehetetlenségről adott ilyen beszámoló nem sokkal 1970 decembere után, amikor az ember még élénken emlékezett 1968 márciusára, arra késztetett, hogy elgondolkozzam a lengyelek centrális problémáján: az értelmiség és az ún. tömegek közti szakadékon.

wajdamenyegzofilm_egy_szpvrz_kep_bbjnckblghz_.jpgKép Wajda Menyegzőjéből (********)

Wajda Wyspianski Menyegzőjét használta arra - nem csupán irodalmi műként, hanem a lengyel kultúrában ható mítoszként is - hogy megpróbálja újradefiniálni ezt a dilemmát. A film tehát egy nemzeti mítosz (teljesen legitim) részinterpretációja. Lengyelország képe beszorítva egy kis kunyhóba, ahol a közösség érzése keveredik az idegenkedéssel, a szeretet csap össze a gyűlölettel, remény a kétségbeeséssel; ahol a közös történelemre vonatkozó különböző emlékek csapnak össze, ahol a hősiesség megy át árulásba; ahol egy katolikus pap a reverendájában éppúgy hozzátartozik a táj képéhez, mint egy zsidó a kaftánjában; ahol egy költő bolyong, próbálván megérteni az egységet a sorsában - ez Wajda rendkívüli teljesítménye. Nem véletlen, hogy a lengyel kritikusok nagyon erőteljesen reagáltak erre a filmre, de másodlagos kérdéseken vitatkoztak. Lengyelországnak e nagy parabolája dacol a kritikusaival, akik képtelenek voltak a nemzeti sorskérdések ilyen megfogalmazására. Csak most, ennyi év múltán válik igazán láthatóvá a Menyegző látnoki dimenziója: a közös tehetetlenségtől a közös lázadásig. És mindez a parasztok kaszáinak villanása mellett, ami megintcsak állandó összetevője lett a lengyel történelemnek.”

wajdamenyegtofilm_02_szpvrz_kep_bbjnckblghz_.jpgKép Wajda Menyegzőjéből (*********)

Majd keresgélve a világhálón (még)egy érdekes megjegyzésre akadtam:

„A Menyegző (…) talán a legérettebb Wajda-film: nem archaizál és nem aktualizál. A jelenben tetten érhető múltat szólaltatja meg. Vagy a múltban tetten érhető jelent, hisz a művészetben az efféle időutazás is lehetséges. Így lesz a Menyegző új kánon, amelynek lényege, hogy a jelennek szerves része a múlt, de a múltnak is szerves része a jelen. Csak a <<mán>> keresztül tudjuk magunkévá tenni a történelmet.” (**********)

Wajda Menyegzője, semmi kétség, remekmű. Olyan alkotás, amely az általa fölvetett kérdésekkel válaszol. S hogy miért érdekes éppen most számunkra?

Mert Magyarország akkor van, ha látszik. És akkor látszik, ha van. (Így jártunk.) Ha mi, magyarok, nem látjuk Magyarországot, akkor miért gondoljuk, hogy más látja, miért várjuk el, hogy más lássa azt? És miért csodálkozunk azon, ha kívülről és alulról folyamatos támadások érnek bennünket? Hiszen támadóink csak az előttük megnyíló szabad utat járják be, mert ha a támadásnak nincs alanya, akkor konfliktus sincs. Sem logikai, sem erkölcsi értelemben. Meg kell tudnunk fogalmaznunk magunkat, hogy meg tudjuk mutatni magunkat, hogy (újra) a történelem teljes jogú alanyává válhassunk.

Erről (is) szól Wajda Menyegzője.

(Kedves Olvasó! Olvasd el újra a bejegyzésben található két idézetet és, ha módod van rá, nézd meg Wajda Menyegző című filmjét.)

A szlovák provokációkra adandó magyar válasz oly magátólértetődő, hogy, bizony, ma már magyarázni kell.

(*)magyarido.blog.hu/2008/08/27/mindent_megirtak_mar_ezt_is

(**)tajkep.blog.hu/2009/08/24/egy_kivansag

(***)www.youtube.com/watch?v=uUacvyDDV5M

(****)hu.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Wajda

(*****)www.filmpolski.pl/fp/index.php/12122 & www.imdb.com/title/tt0069492/

(******)hu.wikipedia.org/wiki/Adam_Michnik

(*******)epa.oszk.hu/00000/00012/00026/michnik.htm

(********)www.filmpolski.pl/fp/index.php/15122

(*********)u.o.

(**********)www.hhrf.org/europaiutas/20012/18.htm

(A bejegyzés) Innét: magyarido.blog.hu/2009/08/28/suhannak_visszaszallnak_lovasok_most_a_vizre

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr276282103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása