Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...volt néhány jól idézhető mondata...

2014.05.11. 09:11 bbjnick

1+1 jegyzet

...Bibó azért lett „elsikkasztva” (vagy sokkal inkább elsüllyesztve), mert azok, akik zászlójukra tűzték, megsejdítették, ki is ő valójában. Bibó ugyanis, a par excellence keresztény úri magyar. Bibó ül a tornácon, a pulykataknyok árnyékában (azok nagy, rózsaszín virágú növények) a református lelkésszel, a helyi módos parasztgazdával, a zsidó orvossal és egy-két egyetemi kollégával, a feleségek a gyerekekkel az udvaron játszanak, míg a férfiak boroznak, cigarettáznak, filozofálnak és politizálnak. Bibó nem ideologikus, hanem pragmatikus és személyes. Bibó alapállása nem az absztrakt társadalmi igazságosság, hanem a méltányosság. Bibó nem megmond, hanem gondolkodik és várja a reakciókat gondolataira. Hát, valahogy így... (Innét: mandiner.blog.hu/2014/05/10/valoban_eltorzult_a_magyar_alkat_bibo?full_commentlist=1#comments)

...Szerintem túlértékeli[k] Bibó jelentőségét a gatyaváltásosdiban. Bibó egy állam- és közigazgatási jogász volt, akinek a politikai filozófia volt a hobbija (amit igen magas szinten művelt); ötvenhatos és ötvenhat utáni szerepe, a kádárkorban körülötte kialakult (értelmiségi) mítosszerűség (és az, hogy már nem tudott tiltakozni ellene, hogy visszaéljenek a nevével) tette alkalmassá arra, hogy rendszerváltás-trade markot csináljanak belőle azok, akik azt csináltak. Volt néhány jól idézhető mondata, azokat sűrűn mondogatták, de hogy hogyan alakult Magyaro. sorsa ’89-’90 után az legkevésbé t’án Bibón, az ő szellemi örökségén múlott --- kötve hiszem, hogy a nagyhatalmak Bibóhoz igazították volna a posztkomm. országokkal kapcsolatos elképzeléseiket... (U. o.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr436591665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása