Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

A „megszállástagadók” bűne

2014.04.19. 19:33 bbjnick

Meggyőződésem, ha országos népszavazást írnának ki a tervezett német megszállási emlékmű megvalósításáról, a szavazáson megjelenők elsöprő többsége az emlékmű felállítása mellett voksolna. S korántsem azért, mintha a „magyar néplélekben” csillapíthatatlan vágy élne egy, az eseményt megörökítő nemzeti emlékhely iránt; „nemzeti üggyé” ezt az emlékművet az ellene indított súlyosan elhibázott, nemtelen és ostoba támadások teszik.

Mert nem kell sem történésznek, sem művészettörténésznek, sem filozófusnak lennünk ahhoz, hogy lássuk, az emlékművel kapcsolatban és szemben megfogalmazott kifogások és vádak (történeti, művészettörténeti, filozófiai vonatkozásaikban) nemcsak hogy (egyenként) megalapozatlanok, koholtak, de összességükben is inkonzekvensek, jóformán semmiféle koherenciát sem mutatnak. S bár emlékezetpolitikai vitákban, és ilyen egy emlékmű felállításának kérdése is, természetesen, helye, mi több, fontos szerepe van az érzelmi alapú hivatkozásoknak, de azok (hamis) történeti és erkölcsi érvekként való alkalmazása (s az emlékmű ellenzői ezt, tulajdonképpen csak ezt teszik) alapjaiban értelmetlenít és lehetetlenít el bármiféle vitát.

A magyarság az elmúlt nyolcvan évben, ha identitás- vagy emlékezetpolitikai kérdésekkel szembesült, ha a „kik vagyunk mi?”–„mi történt velünk?”-kérdéskörökkel így vagy úgy találkozott, a válaszok helyén, szinte kivétel nélkül, nyilvánvalóan hazug, még a formára, az értelmezhetőségre, a viszonylagos tényszerűségre sem igen adó, diktált, oktrojált (ál)konstrukciók álltak. S ezen senki nem is csodálkozott, hiszen ezen identitás- vagy emlékezetpolitikai kinyilatkoztatások, a mindenkori hatalmasok és véleménydiktátorok részéről (funkciójuk szerint) hatalmi aktusok, az identitás és a múlt feletti uralom deklarációi voltak, nem pedig valós kérdésekre adott érdemi válaszkísérletek. Az emlékmű ellenzői, a „megszállástagadók” bűne, mi több, hibája, hogy, tudatosan-öntudatlanul, ezt a gyakorlatot igyekeznek folytatni s ezzel, akarva-akaratlanul, magát az emlékművet (függetlenül annak tartalmától, funkciójától, minőségétől), annak megvalósulását is identitásüggyé teszik.

Uff! Beszéltem.

nemetmegszallasemlekmu_foto_egyv_szpvrz_lncs_gynltszjszrs_395451_.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr906053042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása