Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Ki nem antiszemita?

2013.06.02. 13:33 bbjnick

„Ahhoz, hogy zsidó igazán szabadnak érezze magát, uralkodnia kellene minden nem zsidón - ami neki még emancipációnak is kevés, az a többiek számára rémuralom.” (Németh László, 1935)

„A zsidókkal baj van. Nem az a baj, hogy a sok szenvedésből és nyomorúságból nem tanultak semmit – ki tanult valamit? Senki. Nem, az a baj, amit tanultak. Megtanulták a fasizmust, s a maguk zsidó módján csinálják tovább. Megtanulták, hogy a nihil forradalma, ez az anarchikus életérzés lehet üzleti, társadalmi gyakorlat. Minden szabad és lehet, csak mert lehet. Ennél veszélyesebb leckét nem is tanulhattak. S hajlamuk van erre.” (Márai Sándor, 1946)


Olvasom: „Mély megdöbbenéssel értesültem róla, hogy Tormay Cécileről közteret nevezett el a Fővárosi Közgyűlés. Ugyanakkor végtelenül sajnálom, hogy – a labdarúgás szeretete okán – szívemhez oly közel álló Albert Flóriánt, egy lapon emlegetik olyan személlyel, akit nem népszerűsíteni, hanem kiírnunk kell a köztudatból. Egy író műveit szubjektíven lehet csak megítélni. Valakinek tetszik, valakinek nem. Azonban a múltban élt, a közéletben szereplő Tormay Cécileről a történelem már véleményt alkotott.

A II. világháború magyar áldozatainak emléke, a kirekesztés, a rasszizmus, és az antiszemitizmus elfogadhatatlanságának erős hite az, amit a XX. század tanulságként kell, hogy jelentsen mindannyiunknak!

Alapvető társadalmi és morális feladat, hogy Magyarországon ne lehessen olyan személyről közterületet elnevezni, aki támogatta a numerus clausus fennmaradását, és személyesen köszöntötte a fasiszta Mussolinit, jelezve ezzel a közvélemény számára egyértelmű állásfoglalását a fasizmus eszmeisége felé.

Nem lehet számunkra példakép, és nem viselheti közterület sem a nevét annak, aki műveiben zsidózik, uszít és a fasizmus ideológiáját népszerűsíti.

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Alapvető emberi normaként kezelendő felszólításunk tartalma, hogy gondoljon a még mai is közöttünk élő holokauszt túlélőkre is, akikkel szemben nekünk, utódoknak feladatunk úgy cselekednünk, hogy nekik ne kelljen a múlt borzalmait felidézniük, egy nyíltan antiszemitáról elnevezett köztér padjain ülve, szembesülve azzal a tudattal, miszerint az ő életüket tragikus körülmények közzé sodró és családtagjaikat kiirtó eszmeiség támogatást és támogatókat kap közéletünkben.

Bízva a Főpolgármester Úr eddig is megismert, a rasszizmust szigorúan elitélő hozzáállásában kérem, hogy javítsák ki az elkövetett hibát, amely csak a tájékozatlanság okán fordulhatott elő.

Tisztelettel:
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elnöke” (www.mazsihisz.hu/2013/05/30/nem-lehet-peldakep,-aki-muveiben-a-fasizmus-ideologiajat-nepszerusiti-6193.html)

Olvasom H*rovitz elnök levelét --- amely az egyik legszemérmetlenebb és legképtelenebb zsaroló szöveg, amellyel életem és történelmi tanulmányaim-olvasmányaim során találkoztam --- és megvilágosodom: az antiszemitizmus problémája holnaptól --- sem történeti vonatkozásaiban, sem a napi gyakorlatban ---  nem probléma többé, mindössze annyit kell tennünk, hogy megfordítjuk a kérdést és nem úgy tesszük fel (tehát, nem azt vizsgáljuk), hogy „ki antiszemita?” és „mi antiszemita?”, hanem úgy (tehát, azt vizsgáljuk), hogy „ki nem antiszemita?” és „mi nem antiszemita?”. A magyarországi zsidó szervezetekre --- mint ebben a kérdésben legkompetensebbekre --- vár az a nemes feladat, hogy megalkossák azt a világos, egyértelmű, jól áttekinthető és közérthető kritériumrendszert, mely szerint ki is, mi is, nem tekinthető antiszemitának. Tessék, parancsoljanak!

***

Apdét vagy kiegészítés, 2014. február 4.:

„(...)

»We are not aware of any official definition [of anti-Semitism],« Blanca Tapia of the EU’s Fundamental Rights Agency told JTA on Tuesday.

Tapia was answering a query on the recent removal from the agency’s website of a »working definition« of anti-Semitism that was adopted in 2005 by the European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia — the EU entity that her organization has replaced.

(...)” (www.jta.org/2013/12/04/news-opinion/world/eu-anti-racism-agency-unable-to-define-anti-semitism-official-says)

24 komment

...a (...) történésznek, nyilván, eszébe sem jut(ott), hogy mit művel(het)nek a szavaival...

2013.05.30. 00:01 bbjnick

1 jegyzet

...John Lukács (is) befürdött (ezzel) a szép új magyar jobboldallal ((neo)konzervatív liberálisainkkal)...

...A nemzetközi hírű idős történésznek, nyilván, eszébe sem jut(ott), hogy mit művel(het)nek a szavaival. A mandineres Sz*lvay, a Magyar Kurírban (!), John Lukacs: Egy igazi katolikus nem lehet nacionalista címmel közöl(t) vele interjút (www.magyarkurir.hu/hirek/john-lukacs-egy-igazi-katolikus-nem-lehet-nacionalista), a cím a Lukács-interjú egy mondatának részlete. A mondat (egészében) így hangzik: „Egy igazi katolikus nem lehet nacionalista, de patrióta igen.”

Lukács mondatában a hangsúly, értelemszerűen, nem ott van, ahol Sz*lvay látja (és kiemeli), hanem a mondat második felében: egy „katolikus nacionalista” nem lehet nacionalista, hanem csak patrióta, mivel nacionalizmusa nem lehet ideologikus, hiszen katolikus, hanem csak hazafias.*

Érdekes adalék, hogy Lukács a Heti Válasznak adott interjújában (hetivalasz.hu/itthon/magyar-onbizalom-magyar-onismeret-64361/) meg is nevez nagy magyar patriótákat: a neonacionalista Bethlent és a nemzeti radikális Bajcsy-Zsilinszkyt. Ha valakinek még nem lett volna egyértelmű, hogy mennyire különböző szemlélettel és fogalmisággal közelíti meg történelmünket John Lukács és a mi szép új magyar jobboldalunk ((neo)konzervatív liberálisaink)... (Innét: delphoi-josda.hu/2013/03/04/xxviii/#comments)

*...Hiszen: egy katolikus természetesen lehet(ett) nacionalista --- s nem csak lehet(ett), de volt is! Az első világháborút követő „nagy nacionalizmusok” (neonacionalizmusok) --- Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban, Magyarországon --- mind-mind, számos vonatkozásukban, masszívan katolikus gyökerűek (sőt, számos vonatkozásukban, kifejezetten katolikus nacionalizmusok) voltak. S ezt, természetesen, Lukács is nagyon jól tudja!...

Szólj hozzá!

...annyi erővel, amennyivel emberijogizmust játszunk...

2013.05.29. 23:11 bbjnick

1 jegyzet

...Az „emberijogizmus” egy el**** (liberálbolseviki) doktriner ideológia, s mint minden ilyen, lényegét tekintve, valláspótlék és hatalomtechnika. Annyi erővel, amennyivel emberijogizmust játszunk, annyi erővel, akár vissza is térhetnénk a marxizmus-leninizmushoz is (vagy akár a sztálinizmushoz vagy a nemzetiszocializmushoz is); a mai „gyakorló” emberijogisták jó része, valószínűleg, észre sem venné, hogy megváltozott a házszám, ugyanolyan erővel (és „meggyőződéssel”) tolná tovább a műsort (az aktuális doktrínákhoz igazodva), mint annak előtte.:-[... (Innét: mandiner.blog.hu/2013/05/29/melyik_fele_szabadabb_europanak#comments)

Szólj hozzá!

„...ott majd ki kell derülnie, hogy képesek-e az ateisták változatlan hűségre és bizalomra azok iránt, akik nem ateisták, de velük együtt küzdöttek a szabadságukért...”

2013.05.27. 23:33 bbjnick

„(...) [A vallás] Helyzete még bonyolult; lehet, hogy hamarosan üldözni fogják, vagy olyan helyzetbe kerül, mint Európa keleti részén volt, üldözött lesz, ugyanakkor sok fejtörést és bonyodalmat okoz. Ott majd ki kell derülnie, hogy képesek-e az ateisták változatlan hűségre és bizalomra azok iránt, akik nem ateisták, de velük együtt küzdöttek a szabadságukért. (...)” (Heinrich Böll, 1964)

...Előkotortam a könyvszekrény egyik hátsó sorából egy könyvet, ami --- nálunk --- 1984-ben jelent meg és Heinrich Böll négy --- 1964-ben ---, a frankfurti egyetemen tartott előadását tartalmazza (Böll, Heinrich: Frankfurti előadások. Európa K., Bp., 1984.). Az előadások témája: „a humánum esztétikája”.

Amikor --- annak idején --- a nyolcvanas években olvastam, (ahogy emlékszem) mély és izgalmas irodalmi eszmefuttatásként hatott, ma, ahogy (újra)olvasom, mintha izzó parázsba néznék... (bbjnick.blog.hu/2013/04/27/_mintha_izzo_parazsba_neznek)

Olvasom: „(...) A párizsi Notre Dame-ban lett öngyilkos kedd délután Dominique Venner. A 78 éves történész szájába vett vadászpuskával lőtte fejbe magát, írja a BBC. Venner az utóbbi időben a francia melegházasság ellen tüntető mozgalom egyik vezéralakja volt, élesen kritizálta a francia parlamentet, amelyik a múlt hónapban elfogadta a melegházasságot. Venner holtteste mellett találtak jegyzeteket, de egyelőre nem ismertették tartalmát. Az utolsó blogbejegyzése azonban utalhatott öngyilkosságra: »Új látványos és szimbolikus tettekre van szükség, hogy felébresszük az alvajárókat, az elkábított tudatúakat. Olyan időkbe léptünk, amikor a szavakat tetteknek kell követniük.« (...)” (index.hu/kulfold/2013/05/21/a_notre_dame-ban_lotte_fejbe_magat/) (Lásd még: bbjnick.blog.hu/2013/05/27/_en_ebben_az_udvariassag_aloli_felszabaditasban_is_a_kenkoszagot_erzem)

Olvasom: „Brutálisan meggyilkoltak egy katonát szerdán Londonban, az áldozatot fényes nappal ütötték el, majd kaszabolták machetével, bárddal és késekkel. (...) A gyilkosok nagyjából húsz percet vártak, amíg a rendőrök megérkeztek, és rájuk támadtak a késeikkel. A két gyilkost a rendőrség meglőtte, jelenleg kórházban vannak. A hatóságok szerint a gyilkosság hátterében terrorizmus állhat, a kormány a legmagasabb szinten ülésezett, Cameron miniszterelnök megszakította párizsi útját és idő előtt hazatért. A média Michael Adebolajoként azonosította az egyik gyilkost. Ő volt az, aki a katona kivégzése után, véres bárddal a kezében hosszan beszélt az egyik járókelőhöz, aki fel is vette mindezt. A CNN szerint a 28 éves férfi brit állampolgár, nigériai felmenőkkel. A BBC úgy tudja, hogy a férfi Londonban született, az egyesült királyságban járt iskolába, és egyetemet is végzett. 2003-ban tért át az iszlám hitre, barátja, Abu Barra szerint nagyon lelkesedett új vallása iránt. A két barát egyetértett abban, hogy Irakban és Afganisztánban igazságtalanságok történnek. Vélhetően erre célzott a gyilkos a katona megölése után, amikor azt mondta, hogy az áldozatot is be kell mutatni!” (index.hu/kulfold/2013/05/24/kik_meszaroltak_londonban/)

Olvasom: „(...) Ötödik éjszaka dúlnak zavargások a svéd főváros, Stockholm külvárosaiban. Péntekre virradó éjjel legalább 30 autót, egy iskolát, egy bölcsődét és egy rendőrőrsöt gyújtottak fel a randalírozók. A tüzeket hamar megfékezték a tűzoltók. Az előző éjjel durvább volt, akkor 340 autó esett áldozatául a zavargók dühének. A stockholmi rendőrök szerint eddig több mint egy tucat embert tartóztattak le - többségüket gyújtogatás miatt -, és egy sérült rendőrről érkezett hír. A hatóságok aggódnak, hogy a kedélyek még messze nem nyugodtak le, ezért csütörtökön bejelentették, hogy az ország más részeiről hívnak erősítést. A zavargások öt nappal ezelőtti kitörése óta napközben sincs nyugalom az érintett külvárosokban, szerdán például fiatalok tömegei garázdálkodtak az utcákon, köveket dobáltak, ablakokat törtek be, autókat tettek tönkre. A nyugtalanság más városokra is átterjedt, csütörtökön a délen fekvő Malmőben is lángba borult két kocsi. (...)” (www.origo.hu/nagyvilag/20130524-a-svedorszagi-stockholmi-zavargasok-hattere.html)

Olvasom: „A francia rendőrség adatai szerint mintegy 150 ezren tüntettek vasárnap Párizsban a homoszexuálisok házasodási joga ellen. A szervezők szerint egymillión vesznek részt a tüntetésen. Ez várhatóan az utolsó nagy tiltakozó megmozdulás lesz a házasságot és az örökbefogadást a homoszexuálisok számára is lehetővé tevő új francia törvény ellen, amelyet egy hónappal ezelőtt szavazott meg a törvényhozás. Az első ilyen házasságot jövő szerdán tartják Montpellier-ben. A hatóságok attól félnek, hogy - akárcsak a korábbi hasonló tüntetések némelyikén - a felvonulók közé keveredő szélsőjobboldali csoportok erőszakos akciókba kezdenek. Manuel Valls belügyminiszter szombaton azt tanácsolta a gyerekes családoknak, hogy ne vegyenek részt a megmozduláson. A szervezők viszont azt állítják, hogy a kormány el akarja bátortalanítani a tüntetőket.” (hvg.hu/vilag/20130526_Rengetegen_tuntettek_Parizsban_a_meleghaz)

Olvasom: „A Daily Mail arról ír: a múlt szerdai londoni katonagyilkosság után tizenegy embert tartóztattak le Nagy-Britanniában rasszista avagy vallásellenes twitteres és facebookos kommentek miatt. Rasszizmus-ellenes aktivisták szerint növekedett a muszlimok elleni agresszív incidensek száma múlt hét óta Nagy-Britanniában, még mecseteket is megtámadtak.” (mandiner.hu/cikk/20130527_brit_katonagyilkossag_letartoztatasok_rasszista_kommentek_miatt)

És így tovább...

Hogy is mondta Heinrich Böll még/már 1964-ben?

„(...) [A vallás] Helyzete még bonyolult; lehet, hogy hamarosan üldözni fogják, vagy olyan helyzetbe kerül, mint Európa keleti részén volt, üldözött lesz, ugyanakkor sok fejtörést és bonyodalmat okoz. Ott majd ki kell derülnie, hogy képesek-e az ateisták változatlan hűségre és bizalomra azok iránt, akik nem ateisták, de velük együtt küzdöttek a szabadságukért. (...)”

Szólj hozzá!

...én ebben az „udvariasság alóli felszabadításban” is a kénkőszagot érzem...

2013.05.27. 21:11 bbjnick

1 jegyzet

...azt kerestem, hogy mi is a mi európai, nőkkel szembeni férfiudvariaskodásunknak (a) gyökere(?): s, bizony, a kereszténység. Méghozzá, egész pontosan az érett középkor lovagi kultúrájának nőkultusza (annak pedig, evidens módon, a Mária-kultusz).

Nincs még egy kultúra az emberiség történetében, amelyben a nők --- „pusztán” nő voltuk miatt --- ilyen kiemelt tiszteletben részesülnének, mint a mi keresztény európai kultúránk. Természetesen a nő --- mint anya, mint szerető, mint munkaerő stb. --- minden kultúrában, számtalan módon-formában, értéket jelentett, a nőket megbecsülés övezte, de, mint nálunk („pusztán” nő volta miatt), sehol másutt.

Biztos én vagyok a gyökér, de én ebben az „udvariasság alóli felszabadításban” is a kénkőszagot érzem...:-[... (Innét: mandiner.blog.hu/2013/05/14/asszonyvereshez_vezet_a_lovagiassag?fullcommentlist=1#comments)

***

Apdét vagy kiegészítés, 2013. május 27.:

„(...) A május 26-i tüntetők jogosan fogják harsogni türelmetlenségüket és haragjukat. Még ha meg is szavaznak egy becstelen törvényt, azt hatályon kívül lehet helyezni.

Most hallottam egy algériai blogban (...) : »Mindenesetre, 15 éven belül Franciaországban az iszlám hívei lesznek hatalmon és megszüntetik ezt a törvényt.« Ezzel nem nekünk akarnak kedveskedni, - efelől ne legyen semmi kétség - hanem mert ez ellentétben van a chariával (az iszlám törvénye).

Felületesen nézve, ez az egyetlen létező közös pont az európai hagyomány (amely tiszteletben tartja az asszonyt) és az iszlám (amely nem tiszteli őt) között. Erre az ellenmondást nem tűrő algériai kijelentésre a hideg futkosott a hátamon. Ennek következményei sokkal óriásibbak és katasztrofálisabbak lennének, mint a megvetni való Toubina-törvény. (...)” (www.deres.tv/20130522/dominique-venner-utolso-nyilvanos-uzenete)

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása