Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...hajrá Magyarország, hajrá magyarok, hajrá latinnyelv-oktatás!...

2013.01.08. 09:01 bbjnick

1 jegyzet

„Kötelezővé tenné a latinoktatást a nyolcosztályos gimnáziumokban az oktatási államtitkárság, a változtatás több mint száz középiskolát és több ezer diákot érintene. Az már most biztos, hogy az ötödik és hatodik évfolyamban bevezetik a »latin örökségünk« nevű tantárgyat, hetediktől pedig elkezdődik a latin nyelv oktatása. A kerettanterv kidolgozói szerint a latin »megalapozza a közjóra, a nemzeti és társadalmi összetartozásra való törekvést«." (eduline.hu/nyelvtanulas/2013/1/7/Kotelezo_lesz_a_latin_a_nyolcosztalyos_gimn_RUUUAJ)

...Nagyon helyes! Latinnyelv-oktatást minden középiskolába! Kezdjük a tanulást a Pater Nosterrel, az Ave Mariával és a Credoval!:-)

Egyébként valóban kevés hasznosabb dolgot lehetne az oktatásba be- vagy visszaemelni, mint a latin nyelvet! Egyrészt: mert aki a latin nyelvtanon átrágja, átvergődi magát, annak már egyetlen nyelv egyetlen nyelvtani jelenségének megértése sem fog nehézséget okozni; másrészt: mert a latin örökség sokkal inkább meghatározza kultúránkat, mint amennyire mi azt általában gondoljuk (nemrég beszélgettem egy rokongyerekkel, aki egy véresen reál szakon tanul egy véresen reál egyetemen: szakmai latint is kell tanulniuk, s mivel ő a gimiben kapott némi latin alapokat, lazán veszi a kanyart, míg csoporttársainak többsége azt sem tudja, honnan közelítse meg a feladatot); harmadrészt: a latint forrásokból lehet tanulni s hogy értsük a forrásokat, ahhoz tekintélyes mennyiségű művelődéstörténetet is el kell sajátítanunk és az még senkinek sem ártott meg; valamint -- ami talán a legfontosabb --- a latin nyelv sajátos gondolkodásmódot és szemléletet is ad az azzal (ú. é. a latin nyelvvel) foglalkozónak.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok, hajrá latinnyelv-oktatás!:-)... (Innét: mandiner.blog.hu/2013/01/07/latin_utunk_felazsiabol_europaba?fullcommentlist=1#comments)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr905220929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása