Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

...amiben (...) jogkorlátozónak minősíthető a választási regisztráció...

2013.01.08. 17:01 bbjnick

1 jegyzet

„...az Ab állásfoglalása szerint a parlamentnek vagy bizonyítania kell a választási regisztráció szükségességét, vagy le kell tennie annak bevezetésétől.” (mandiner.hu/cikk/20130103_elbukhat_a_regisztracio_az_alkotmanybirosagon)

Tessék?!

„Az Alkotmánybíróság – az Emberi Jogok Európai Bírósága gyakorlatának figyelembevételével – megállapította, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárok esetében a regisztrációs kötelezettség indokolatlanul korlátozza a választójogot, ezért alaptörvény-ellenes.” (mandiner.hu/cikk/20130104_elkaszalta_az_ab_a_regisztracios_kotelezettseget)

Mi van?!

...Elolvastam ezt az alkotmánybírósági indoklást (ezt: www.mkab.hu/download.php?h=370) és felállt a szőr a hátamon. Én a választási regisztrációt egy értelmetlen dolognak tartom, de hogy alkotmányellenes lenne a bevezetése, az (szerintem) abszurd. Ha a választási regisztráció bevezetését alkotmányellenesnek lehet minősíteni, akkor mindent annak lehet minősíteni és akkor, ezzel az erővel, meg lehet bénítani (akár magát) a törvényhozást (is).

A technika, ahogyan az alkotmánybíróság ebben az ügyben eljár, egész egyszerűen hátborzongató: egy (innét-onnét összehordott, alkotmányszöveg-értelmezésekből, korábbi alkotmánybírósági határozatokból, velencei bizottsági ajánlásokból, európai emberijogi bírósági döntések indoklásaiból stb. álló) ad hoc értelmezési konstrukciót (keretet) tákol össze, amiben (de, nyilván, csak abban a konstrukcióban (keretben)) jogkorlátozónak minősíthető a választási regisztráció bevezetése, majd arra hivatkozva, hogy nincs olyan alapvető jog vagy alkotmányos érték, amelynek védelme feltétlenül szükségessé teszi a választási regisztráció bevezetését (!) elkaszálja (alkotmányellenesnek minősíti) azt.

Gondolkodjunk már egy kicsit!... (Innét: *** A forrás (jelenleg) nem nyilvános.)

***

Apdét vagy kiegészítés, 2013. 01. 09.:

„Aiszóposz: A farkas és a bárány

A farkas megpillantotta a bárányt, amint a folyónál vizet ivott, és valamilyen jól hangzó ürüggyel bele akart kötni, hogy megegye. Ezért, bár ő állott fennebb, azzal vádolta, hogy felkavarja a vizet, és nem hagyja őt inni. A bárány ezt felelte, ő csak az ajka hegyével érinti a vizet, különben is lennebb áll, s felfelé nem zavarhatja fel a vizet. Ekkor a farkas más váddal hozakodott elő: »Ám tavaly apámat szidalmaztad!« A bárány azt válaszolta, hogy akkor ő még meg sem született. A farkas ekkor így szólt: »Ha sohasem fogysz ki a mentségekből, akkor is megeszlek!«

A mese azt mutatja, hogy mit sem ér a jogos önvédelem azok szemében, akik arra határozták el magukat, hogy jogtalanságot cselekedjenek.” (fordította Bodor András)

Köszönöm @Mormogi Papának, hogy fölhívta rá a figyelmemet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr125196502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása