Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Szolgálhat-e számunkra a természettudomány „létmagyarázat”-ként? [...egy.vezérvélemény.../.]

2011.08.21. 00:04 bbjnick

 
Szolgálhat-e számunkra a természettudomány „létmagyarázat”-ként? Nem. Nézzen csak utána bátran bárki, hogyan is látja ma a tudománytörténet a modern természettudomány múltját: még a népszerű tudománytörténeti munkákban is azt fogja találni, hogy az európai természettudomány a középkori univerzalista tudományosság peremvidékén, az alkímia féllegális-illegális közegében született --- azaz a keresztény tudományosság törvénytelen gyereke. Évszázadokig viták tárgya volt létjoga-legitimitása, mígnem nagyjából a XIX. század második felében --- a pozitivizmus térnyerése idején --- komolyan nem kezdték venni. Ám a XX. század elején, (nagyjából) a modern fizika megjelenésével, mint egyfajta létmagyarázat (végleg) elveszítette presztízsét és hitelét.
 
 

Szólj hozzá!

Igaz-e, hogy aki nem szereti Esterházy Péter „magyargondozós” szövegét (Így gondozd a magyarodat! c. munkáját), az csak valami szuroksötét, bugris, tuskó, bunkó, lábszagú mucsai lehet? [...egy.vezérvélemény.../.]

2011.08.20. 16:00 bbjnick

Igaz-e, hogy aki nem szereti Esterházy Péter „magyargondozós” szövegét (Így gondozd a magyarodat! c. munkáját), az csak valami szuroksötét, bugris, tuskó, bunkó, lábszagú mucsai lehet? Ugye, ismert erdei körökben az az általános nézet, hogy aki nem szereti Esterházy „magyargondozós” szövegét, az csak valami szuroksötét, bugris, tuskó, bunkó, lábszagú mucsai lehet, aki nem képes megérteni a szerző szándékait. De mi van, ha éppen azért nem szereti, mert nagyon is érti?

Esterházy posztmodern szövegeinek (az a) „lényege”, hogy a logikai, etikai és esztétikai koherenciát szerzőjük tagadja, illetve attól olyan „jó” szerző Esterházy, hogy ezt az olvasó által elvárt, feltételezett, óhajtott koherenciát képes egy szövegen belül folyamatosan függőben tartani. A posztmodern előtti irodalomban (általában) általános elvárás volt egy írótól (és az írónak önmagától), hogy szövegeiből világosan kiderüljön, hogy mit írt, miért írta, mi a viszonya ahhoz, amiről írt, Esterházy „abban nagy”, hogy ez szövegeiből soha nem derül ki egyértelműen. Van, akit ez a posztmodern attitűd magával ragad. Van, akit ez a dekadencia taszít.

(E bejegyzés szerzője szerint az utóbbiaknak működik jól az esztétikai és az erkölcsi érzéke.)

Innét: vezervelemeny.blog.hu/2011/08/19/igaz_e_hogy_aki_nem_szereti_esterhazy_peter_magyargondozos_szoveget_igy_gondozd_a_magyarodat_c_munka

Szólj hozzá!

Hogyan menthetnénk meg a devizahiteleseket az adósságspiráltól és/vagy a kilakoltatástól? [...egy.vezérvélemény.../.]

2011.08.19. 05:52 bbjnick

Hogyan menthetnénk meg a devizahiteleseket az adósságspiráltól és/vagy a kilakoltatástól? Ha már egyszer forradalom van, akkor az állam nyugodtan átvállalhatná (ha azok kérik) a hitelesek bedőlt hiteleit (ha már a bankszektort többször hajlandó volt csilliárd-milliárd-billiárdokkal konszolidálni, akkor egyszer segíthet a polgárain is) --- aztán egyezkedhetnének a bankok az állammal a visszafizetési kondíciókon ---, a tartozást pedig az adósokon behajthatná (jövedelmükhöz igazodva, ahhoz ütemezve) közteherként.

Innét: vezervelemeny.blog.hu/2011/08/18/hogyan_menthetnenk_meg_a_devizahiteleseket_az_adosagspiraltol_es_vagy_a_kilakoltatastol

Szólj hozzá!

Kik alakították ki Széchenyiről a liberális politikus képet? [...egy.vezérvélemény.../.]

2011.08.19. 05:43 bbjnick

Kik alakították ki Széchenyiről a liberális politikus képet? A kommunisták. A Horthy-korszakban Széchenyi egyfajta politikai idol volt, elsősorban patriotizmusa, hazafias magatartása, másodsorban pedig modernizációs elképzelései miatt (nem szokás ma tudni, emlegetni, de a Horthy-korban a hatalomban nagyon erősen élt a modernizáció szükségességének fölismerése). 1945 után ezzel a Széchenyi idollal szemben alkották meg a kommunisták (és általában a balosok) az ő Kossuth idoljukat. Széchenyit kezdetben egyáltalán nem emlegették, de mivel kitörölni nem lehetett a történelemből, tett ezt-azt, elég sok nyomot hagyott és Kossuth is sokat szóba hozza, ezért kitalálták számára a felvilágosult főúr, a liberális arisztokrata szerepét, aki ugyan nem volt annyira progresszív és nagy haladár, mint Kossuth, de azért annyira az volt, hogy saját vagyonából egy keveset hajlandó volt költeni hazájára.

(Széchenyi nem volt liberális, még saját korának fogalmai szerint sem nevezhető annak. Egyaránt szemben állt kora konzervatívjaival, liberálisaival és republikánusaival is.)

Innét: vezervelemeny.blog.hu/2011/08/18/kik_alakitottak_ki_szechenyirol_a_liberalis_politikus_kepet

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása