Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

Nem gondol itt senki semmit komolyan (a)vagy ha azok (az) antiszemiták, akkor, nyilván, akik (az) antiszemitizmussal megvádolták őket, azok (a) szemiták

2011.10.18. 22:30 bbjnick

 
— Rövid, de annál „velősebb” bejegyzés arról, hogy(an) születik a posztmodernben az antiszemitizmus(?) —
 
Az „antiszemitá(zó)sdi” mára már egy minden történetiségéről levált és elszabadult posztmodern ideológiai szélhámosság.

Meggyes Máté írja: „...ebben vagyunk közösek, semmi másban. Nem a génekben, tulajdonságokban, adottságokban, tehetségekben, elhivatottságban. Nincsen közös vallásunk, ideológiánk, van, aki baloldali, van, aki jobb-. Nem közös a sorsunk, van, aki szegény, van, aki gazdag. Nem közös a történelmünk a keveredés miatt. Izraelről nem vélekedünk egyformán, és nincsen semmiféle véd- és dacszövetségünk. Mindazonáltal az antiszemitizmus réme egy akolba terel bennünket újra meg újra.”
(es.hu/meggyes_mate;1_zsidovelemeny;2011-09-28.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201110)

Persze, ki lehet(ne) bontatni a történeti folyamatot, amely során a keresztény-judaista vallási ellentét a szekularizáció révén kulturális-világnézeti ellentétté alakult és a  modernitásban még „faji” stichet is kapott, de ez ma már (a posztmodern antiszemitizmus-vád vonatkozásában) igazából nem érdekes. Mert a posztmodern antiszemitizmus(vád) semmi másról nem szól, minthogy e váddal élők, a legkülönbözőbb konfliktusokban, helyzeti előnyre tegyenek szert (diszkvalifikálják ellenfeleiket).

Nagyon tiszta példája ennek az, ami az elmúlt húsz évben Magyarországon történt: a rendszerváltozás idején felmerülő legkülönfélébb konfliktusokat komoly (köz)véleményformálói munkával sikerült (csak) ebbe az antiszemitizus-rasszizmus csatornába terelni. Meg kellett tanítani a közvéleménynek (belé kellett sulykolni a közvéleménybe), hogy ha bizonyos csoportokkal konfliktusa van, akkor ezeknek a konfliktusoknak az antiszemitizmus-rasszizmus a kódja. A módszer gyilkosan egyszerű (volt/van): egy érdekcsoport egy konfliktusban antiszemitának és/vagy rasszistának bélyegzi ellenfelét. S ha azok (az) antiszemiták, akkor, nyilván, akik (az) antiszemitizmussal megvádolták őket, azok (a) szemiták. S a közvéleményben már így is él a konfliktus: s ha már a kód adott (a véleményformálók így kódolják), akkor a közvélemény ezt fogja használni.

Így születik a posztmodernben az antiszemitizmus.
 
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bbjnick.blog.hu/api/trackback/id/tr443313165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.05.01. 22:58:43

akkor itt reagálok, ha csak itt vagy hajlandó foglalkozni definiálással: ez nem definíció, hanem általánosító magyarázkodás, miszerint hatályon kívül helyezed a fogalom nyelvben elfoglalt jelentését, és egy (politikai?) tábor képviselőinek csoportjának eszközeként írod le.

Ez olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy az egyes osztályzat alapvetően tartalmatlan, azt csak a tanárok arra használják, hogy a diákokkal szemben helyzeti előnyre tegyenek szert.

Ez így hülyeség. Egy valóban antiszemita (értsd: valójában indokolatlan, szerinte indokolt ellenszenvet táplál zömmel származási/vallási szinten a zsidósággal szemben) embernek valóban helyzeti hátránya van az értelmes, indokolatlan ellenszenvtől mentes emberekkel szemben. Ennek megállapítása nem feltétlenül tartalmatlan eszköz (bár nyilván erre is van példa, punk koncertek süldő közönsége körében teszemazt, vagy mszp nyilatkozatokban), bármennyire is hiszi ezt az az ember, aki a saját világában ezt az ellenszenvet indokoltnak tartja.

Nyilván az okoz feszültséget itt, hogy az antiszemita ember az antiszemitizmust pozitív dolognak tartja (átlát a szitán, érti az összeesküvést, vallási alapon hagyományőriz, meg még mittudomén hány módjával találkoztam már), és nem szereti azt, hogy a társadalom zöme ezt a fogalmat megbélyegzőként, negatívként használja - amúgy teljes joggal.
süti beállítások módosítása