Blogikus fixáció

Kis KÖZÉL, kis MAGÁNÉL, no meg némi KULTÚRA. De mindenek előtt MÉLTÁNYOSSÁG, ÁLLHATATOSSÁG - és BÉKESSÉG!
 
Ugyanakkor: CETERUM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM!

bbjnick (meg)írja...

Mélymagyarveszély!!!

A bejegyzések...

...teljes címlistája és leadje megtalálható az oldal alján, A BLOG TARTALMA (VALAMENNYI BEJEGYZÉS) c. dobozban.

Az olvasók és kommentelők iránti tiszteletből...

...a blogon előzetes moderációt alkalmazok.

Friss topikok / (Leg)Utóbbi hozzászólások

Közösségi blogolás

bbjnick olvassa...

A blog tartalma (Valamennyi bejegyzés)

...

Creative Commons Licenc

„Elhiggyed, édes hazám, Magyarország, ha a Boldogasszony tanácsát követed, és magadat megeszmélvén, abban eljársz, amit az ő szent Fia parancsol, foganatja lészen a Szűz könyörgésének.”

2009.08.17. 14:32 bbjnick

 
A bejegyzés közvetlen előzménye itt olvasható: magyarido.blog.hu/2009/08/17/pazmany_peter_fohaszkodasa_a_hazaert
 
Az elmúlt héten (augusztus 9. és 14. között) több, mint négyszáz tizen-huszonéves fiatal zarándokolt el Kisvárdáról Hajdúdorogra a máriapócsi Könnyező Mária-kegyképhez (amely, a pócsi templom felújítása alatt, Hajdúdorogon „van jelen”). A zarándoklatot Kocsis Fülöp görögkatolikus püspökatya vezette. A „gyerekek” naponta nagyjából húsz kilométert gyalogoltak; az útjukba eső településeken (Anarcs, Nyírkarász, Petneháza, Baktalórántháza, Nyírgyulaj, Ófehértó, Máriapócs, Kisléta, Nyírgelse, Szakoly, Balkány, Geszteréd/Biri, Bököny/Érpatak, Újfehértó) a helybeliek mindenütt nagy szeretettel fogadták és vendégelték meg/szállásolták el őket; érkezésük mindenhol a közösség számára ünnep, jelentős és emlékezetes hitéleti esemény volt. (Biztos forrásból tudom, hogy a görögkatolikusok mellett igen szép számmal vettek részt (a zarándoklaton) római katolikus és protestáns (!) fiatalok is.)
 
Augusztus 15., az Egyházban, Mária elszenderülése – magyarul: Nagyboldogasszony – vagy ahogy a görögkatolikus testvérek mondják az Istenszülő elszenderedése és mennybevitele ünnepe. Az ifjúsági zarándoklat erre az ünnepre érkezet meg Hajdúdorogra.
 
Másnap, augusztus 16-án, tartották az utolsó zarándoklatot Hajdúdorogon a könnyező kegykép jelenlétében (Nagyboldogasszony-zarándoklat). Délelőtt az ifjúsági zarándoklat tagjai és a máshonnan érkezett zarándokok közös ünnepi Szent Liturgián vettek részt a hajdúdorogi görögkatolikus székesegyház kertjében.
 
***
 
– Olyan, mint egy óvoda! – jegyezte meg (talán némiképp ironikusan, talán némiképp kritikusan) a liturgia alatt a templomkertben jövő-menő, játszó apróságokra utalva kamaszfiam. – Addig jó, míg olyan, mint egy óvoda... – válaszoltam neki (csöppet sem ironikusan és csöppet sem kritikusan).
 
***
 
A liturgia után körmenet következett, majd, miután a nagyjány is érzékeny búcsút vett zarándoktársaitól, a papjuk által vezetett nyírkarásziak közé bekéredzkedve a könnyező kegykép előtt imádkoztunk Boldogasszony Anyánkhoz.
 
***
 
Magyarország, én így szeretlek!
 
 
Gyóntatás a templom udvarán
Fotó: Lantos M. 1982.
 

12 komment

süti beállítások módosítása